Döner

Döner is een vleesgerecht dat afkomstig is uit Turkije. Het heeft als betekenis ‘draaien’ wat uit het Turks komt. Normaal gesproken is het te bereiden met lamsvlees maar kalfsvlees, kip en kalkoen wordt er ook voor gebruikt. Het is gerecht dat aan een spit hangt en ervan af wordt geschraapt.

Geschiedenis

De döner kebab komt oorspronkelijk uit Duitsland en is uitgevonden door Kadir Nurman. In 1972 verkocht hij zijn eerste broodje döner in de Duitse stad Berlijn. Het werd op dat moment een van de bekendste broodjes in Berlijn. Een feit is dat de döner kebab eerder werd gegeten dan het moment dat Nurman het introduceerde, namelijk in Turkije. Nurman heeft er een variatie op bedacht door er tomaat en ui aan toe te voegen.

Kapsalon

In het jaar 2005 is het gerecht kapsalon ontstaan. Het kwam niet tegelijk met de uitvinding van de döner kebab. Een kapsalon bestaat uit een onderste laag met patat met daarboven salade met döner, shoarma of falafel. En daarboven op wordt kaas gelegd die ze laten smelten in de oven. Vaak wordt het gegeten met knoflooksaus en sambal. Tegenwoordig zijn er ook variaties op en is het te eten met andalouse saus en/of mayonaise. De naam kapsalon komt van Nathaniël Gomes die een kapsalon eigenaar was in Rotterdam en een gerecht liet samenstellen met zijn favoriete ingrediënten. Dat liet hij doen in een shoarmazaak. Een kapsalon bevat vele calorieën, bijna de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid energie zit er in een portie kapsalon Het gerecht is in Nederland, Duitsland en België erg populair. In Kathmandu is het gerecht nu ook populair vanwege het feit dat een kok uit Nepal het gerecht in Nederland ondervond en hem daar introduceerde.

Durum

Durum is van het Turks afkomstig en betekent opgerold. Het is een deeg dat op een speciale manier wordt bereid op een bakplaat. Een durum bestaat uit döner of shoarma met salade erbij. Een durum is gemaakt van tarwemeel en niet van maismeel waar een Mexicaanse tortilla van is gemaakt. Daar heeft de vorm van de durum namelijk veel van weg.

Kebab

Er is een verschil tussen döner kebab en kebab. Kebab is namelijk gebraden vlees dat afkomstig is van een lam, kalf, kip of varken. Ook wel sjasliek genoemd. Dat is vanwege het feit dat het uit Rusland komt. De betekenis van kebab is gebakken vlees en het gerecht gaat vaak gepaard met de typisch Turkse drank genaamd Ayran. Ayran is een Turkse drank gemaakt van met water verdunde yoghurt en zout. Het is een drankje dat koel geserveerd hoort te worden.

Eten

Tegenwoordig zijn er veel zaken waar döner gegeten kan worden. Er zijn zelfs speciale zaken zoals The Döner Company of The Kebab Factory die in het teken staan van döner kebab. Ook hebben ze tegenwoordig pizza waar döner of shoarma op zit en die zijn te koop bij vrijwel elke pizzeria. In Turkije en/of Duitsland vind je in elke grote en ook wel kleine steden, een paar zaken waar döner te halen valt.

Vergelijkbare artikelen

Grana padano

5 jaar geleden 0

Sushi saus maken

6 jaar geleden 0

Rode bietensoep met gember

8 maanden geleden

Only registered users can comment.