Windsurfen

Geschiedenis

Windsurfen is een vrij jonge sport. In het jaar 1969 werd deze watersport bedacht door 2 Amerikanen. Toen werd het nog plankzeilen genoemd. Dit komt door het feit dat je doodmiddel van een zeil en een plank. Waarom heeft plankzeilen een geheel nieuwe naam gekregen?
Windsurfen heeft veel overeenkomsten met zeilen, je maakt vaak dezelfde handelingen en wendingen. En net zoals je bij zeilen heb je een zeil,giek en een mast. Desondanks gebruik je bij windsurfen een geheel andere techniek dan bij zeilen. Bij windsurfen ben je nog afhankelijker van de wind dan bij zeilen. De beginners van de sport maken gebruik een plank met zwaard in het midden om zo afdrijven te voorkomen. En in contrast tot golfsurfen heb je dus ook geen ruw water met golven nodig. Je kunt ook op een stik water oppervlakte windsurfen
Nadat de sport was ontstaan duurde het best een tijdje voordat het windsurfen ook hier in Nederland populair werd. Niet veel later dan het jaar 1969 werd de watersport ook hier in Nederland geïntroduceerd. Het begon pas echt populair te worden in het begin van de jaren 80, het groeide dan ook uit tot een olympische sport. Windsurfen is vandaag de dag nog steeds erg populair, in deze tijd zijn er wel veel dingen zoals materialen en technieken veranderd of aangepast.

Disciplines

Er zijn veel verschillende soorten sporten ontstaan uit windsurfen dit zijn: Skateboarden, Street surfen. Uit street surfen is ook wave boarden ontstaan. Er zijn ook verschillende disciplines in windsurfen. Je hebt namelijk Freestyle. Dit is een stijl met heel mooie trucs en trics je die toepast op het windsurfen. Je hebt ook Freeride dit is normaal windsurfen. Dit houdt in zo snel mogelijk over het water gaan met af en toe wat trics. Je hebt ook slalom daarbij moet je om boeien heen surfen om een zo snel mogelijke tijd te halen. Bij wedstrijden heb je nog meer onderdelen zoals Speed dit houd in dat je zo snel mogelijk moet gaan. De meeste doen aan Slalom en Freeride omdat je daar al op vroege leeftijd al mee kan beginnen. Wave is moeilijk omdat je hele goede controle over het je zeil,plank en golf moet hebben anders staat je een harde klap te wachten

Uitrusting

De uitrusting van de surfer bestaat altijd uit de volgende dingen: giek, mast, zeil, surfplank en accessoires. De accessoires kunnen natuurlijk verschillen.

Surfplank
Er zijn echt vele verschillende soorten planken voor iedere onderdeel heb je een aparte plank nodig als je echt serieus en fanatiek ermee bezig bent. Het belangrijkste bij een plank is het drijfvermogen of volume. Hoe meer volume de plank hoe meer drijf vermogen de plank heeft dus hij kan dan meer kilo. Een board van 58l kan ongeveer 58 kilo dragen. Je moet ook op de breedte van de plank letten. Hoe breder de plank des de meer stabiliteit. Ook moet je zelf weten wat je wilt. Als je met surfbanden wilt gaan surfen moet je opletten dat je voeten gepast op jou plank kunnen. Maar let ook op de plek voor de zwaard dit zorgt voor extra stabiliteit.

Zeil
Het zeil word aan elkaar geplakt of genaaid. Dit doen ze door verschillende stukken zeildoek van onder andere het materiaal monofil (doorzichtig PVC/ en gekleurd Darcon.
De keuzen van een zeil word gemaakt met omstandigheden,leeftijd en de vaardigheden van de surfer. Hoe harder de wind hoe minder je de zeil nodig zal hebben. Hierdoor kan je in een goed tempo vooruit. Hoe beter jouw vaardigheden hoe meer zeil jij aan kan en hoe hardere wind jij aan kan.

Mast en Giek
De mast bestaat uit twee delen, vroeger uit één deel maar dit hebben ze aangepast zodat het makkelijker op te bergen is. De meeste masten zijn gemaakt van epoxy fiberglass. Handig is om bij je mast een mastverlenger te hebben. Hiermee kan je mast verlegen en precies de lengte van je zeil aanpassen.
Die giek is gemaakt van aluminium zo is het licht voor beter resultaat met surfen. Aluminium is ook sterk genoeg om de lichaamsgewicht te houden van de surfer. Over het aluminium zit een laag grip over omdat de surfer zich vast houd aan de giek. Een goede grip is dus een vereiste de giek word op schouder hoogte bevestigd. Aan het eind van de giek ken je het bevestigen met draad.

Accessoires
De meeste surfers een Wetsuit aan. Je hebt verschillende soorten wetsuits. Steamer dat is een totaal pak lange armen en lange benen, maar ook heb je shortie dat bestaat uit een pak waar je geen bescherming hebt bij je armen en benen.
Voor totale bescherming en isolatie heb je ook schoenen of laarzen nodig. Die voldoen grip en versteviging bieden en je voeten beschermen. Ook heb je handschoenen nodig. Niet elke surfer gebruikt handschoenen. Meestal wel onder kouder tijden of zwaarder stormen.

Basisvaardigheden

Hier zijn een paar simpele trucjes voor handige vaardigheden.

Windrichting
Je vaart je het snelst als je met de wind mee surft. Slim is dat niet want hoe kom je terug? Niet. Je komt alles terug als je opkruisen gaat wat je later zal leren als je actiever bent in het surfen. Het slimste is om halve wind te gaan. Zo kan je altijd vooruit, terug of heen

Opstappen
Opstappen kan je al beginneling het best doen met een koord wat aan de mast zit. Die trek je omhoog met daar je zeil, pak je giek vast nu kan je kaan surfen

Overstag
Overstag is handig zo kan je windsurfend de andere kant opgaan. Haal je zeil naar achteren en blijf staan totdat je niet meer verder draait. Eenmaal gedraaid stap je naar de andere kant en houd je je zeil naar voren zou kun je dus makkelijk een andere richting uit.

Vergelijkbare artikelen

Fitness tracker

2 jaar geleden

Tennis

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.