Taj Mahal

De Taj Mahal is een mausoleum en het beroemdste monument van India. De Taj Mahal ligt in de stag Agra.

Taj Mahal

De Taj Mahal is een mausoleum en het beroemdste monument van India. De Taj Mahal ligt in de stag Agra. De keizer Shahjahan laat uit liefde voor zijn overleden vrouw een van s’’werelds mooiste monumenten bouwen. Dat hij er jaren later zelf ook daar begraven. Dit was in eerste niet de bedoeling omdat hij voor zichzelf een zwarte variant van de Taj Mahal in gedachten had.

Geschiedenis

Wanneer Mumtaz Mahal dit betekent Parel van het Paleis, tijdens de geboorte van haar 15e kind in 1631 na een huwelijk van 17 jaar op sterven ligt belooft Shahjahan haar nooit meer een kind te verwekken en het mooiste gebouw voor haar te laten bouwen. De echte naam was Mumtaz was Arjumand Bano Began.
De 5e Mogolkeizer Shahjahn ( Kleinzoon van Akbar), werd beschouwd als een van de belangenrijkste keizer van de Mogol-dynastie. Uit liefde voor zijn overleden vrouw heeft die dit momument laten bouwen. Het doe dienst als mausoleum en zowel zijn vrouw als hijzelf liggen in de kelders van dit adembenemende gebouw begraven.

Architect

Er zijn zo’n 37 personen betrokken geweest bij het ontwerp van de Taj Mahal. De belangrijkste architect was Isa Khan hij was afkomstig van Shiraz dat ligt in Iran. Hij legde een schitterende creatief en plan op tafel. Om een beter beeldvorming te krijgen van het verdriet van de keizer liet hij zijn eigen vrouw op een gruwelijke manier vermoorden. Daarna zou hij visioenen hebben gekregen waarin hij een witte en een zwarte Taj Mahal tegenover elkaar stonden

Bouw

2 jaar na de dood van zijn eigen vrouw begon de bouw. Het zou 22 jaar duren en in 1653 was het af. Uit alle hoeken van de wereld zoals Italië,Frankrijk en Iran werden architecten aangetrokken. De keizerlijke schatkist was mega groot.
Het volmaakte symmetrische praalgraf volledig gemaakt van wit marmer en uitbundig versierd met gestileerde bloemmotieven. De Indiase bloem de lotus met onder andere rood en zwart ingelegd met halfedelstenen. Dit noemen ze Petra Duta smallem strepen en zwart marmer. Op de plaatsen waar geen marmer is ingelegd zijn er fjne preciezer figuren uitgesneden.
Naast de Taj Mahal bevind zich 4 minaretten die staan allen scheef. Dit is met opzet zo gebouwd. Mocht er namelijk ooit een aardbeving plaatsvinden zal de minaretten omvallen. Ze vallen dan niet richting van het mausoleum zelf en zal daardoor onbeschadigd blijven.

Feiten over de Taj Mahal

• Het is gebouwd aan de oever van de heilige rivier de Yamuna
• Het mooiste monument wat uit liefde gebouwd is
• Ruim 20.000 bouwvakkers hebben aan de Taj Mahal gewerkt
• De Taj is 58 meter hoog, 56 meter breed en staat op een zo’n 10.000 m² verhoogd marmeren platform
• Het staat aan de noordkant van de siertuinen
• Het marmer kwam van 160 km ver, uit de mijnen van Rajashtan, Jodbur. Ze werden door olifanten, buffels en ossen vervoerd naar Agra
• De keizer bemoeide zich met elk detail van de bouw
• Volgens de legende liet hij na het voltooien de handen van de arbeiders afhakken, zodat ze nooit meer konden meewerken aan bouwen van een nog mooier monument
• Per jaar komen er ongeveer 2.000.000 bezoekers
• Is sinds 1983 op de wereld erfgoedlijst van de UNESCO geplaatst
• In 2007 is de Taj Mahal officieel tot 1 van de 7 wereldwonderen gekozen!
• De Taj Mahal diende als inspiratiebron voor het Paleis van de sultan in de Disneyfilm Aladdin.

Overig

De keizer was van plan om naast het witten mausoleum een exacte kopie te laten bouwen zodat zijn rustplaats werd. Alleen zou dit van zwart marmer moeten zijn. De bouw was gevorderd aan de fundamenten. Toen de keizer werd afgezet door zijn zoon Aurangzed moest hij de laatste zeven jaar van zijn leven in gevangenschap moeten leven in fort van Agra. Ze gevangeniscel had meer 1 raam en enige wat hij al die jaren zag was de Taj waar zijn overleden vrouw begraven lag. Na zijn dood is hij naast haar begraven.
Tijdens de Britse verovering was het bijna gedaan met de Taj Mahal. De Engelse gouverneur van Bengalen had een plan om de marmeren platen te slopen. Hij wou ze daarna in Engeland willen verkopen. Gelukkig bleek er in Verenigd Koninkrijk geen voor markt marmer te zijn
De Taj is op zijn mooist bij zonsopgang rood gouden kleuren van de opgaande zon geef de Taj een prachtige mystieke uitstraling. De combinatie van het gebruikte materialen en lichtinval geven de marmeren een gouden, witte of parelmoeren gloed.

Vergelijkbare artikelen

De romeinen

6 jaar geleden 0

Twerken

7 jaar geleden 0

Turkije

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.