Webdesign

Structuur

Webdesign is als het ware een vormgeving aan de webpagina. De term wordt dan ook met regelmaat gebruikt in een brede zin. Je hebt dan ook diverse soorten technische aspecten die hierbij komen kijken. Een ervan is de structuur. In tegenstelling tot de originele structuur van de boeken met een desbetreffende inhoudsopgave, hoofdstukindeling etc, worden websites minder in zo’n lineair vorm weergegeven. Bij deze structuur wordt er gebruik gemaakt van zoekfuncties, verschillende menu’s en inlogfuncties om een gedeelte van de inhoud te verbergen voor het grote publiek. Een manier om mogelijkheden op het gebied van oriëntatie te bieden in een website word de gebruiker als het ware via een gestructureerd pas begeleid door middel van dat er op iedere pagina alles staat aangegeven. 

Opmaak

De samenhang die de inhoud van de boodschap beschrijft op een website wordt door middel van computercommando’s aangegeven in de tekst. Hierbij worden dan ook HTML-codes toegepast. Daarnaast wordt er ook meestal gebruik van style sheet gemaakt. Aanwijzingen worden dan ook daarin vastgelegd over de gewilde weergaven van HTML-elementen waaronder kleuren, lettertypes en afbeeldingen op het gebied van achtergrond. Door meerdere pagina’s van de website aan dezelfde style scheet te linken, is het gemakkelijker om de gehele website als het ware in een opmaak te kunnen presenteren. De definitieve weergave is dan echter voor de ontwerper niet geheel te houden in de hand, dit omdat meerdere lezers verschillende apparaten gebruiken om websites te bekijken.

Dynamisch en interactief

De voornamelijk opmaakelementen zijn statisch, maar daarnaast is het ook mogelijk dat er dynamische elementen toegepast worden waaronder wevideo’s, mouseovers en anderen, maar ook interactieve onderdelen, een voorbeeld hiervan is een landkaart waarbij elk onderdeel afzonderlijk is op te klikken. Voor het toepassen van interactieve en dynamische elementen bestaat diverse soorten technieken. Dit zijn onder anderen Dynamic HTML, Java Script en Adobe Flash. Deze websites leveren dan ook best vaak problemen voor mensen die tekstbrowsers waaronder lynx gebruiken en denk aan mensen die niet kunnen zien die gaan surfen via de spraakbrowser, dit omdat er geen andere inhoud aangeboden wordt.

Weergave

Websites zien er niet op ieder apparaat waaronder verschillende computers, laptops, mobiele telefoons etc hetzelde uit. HTML wordt door iedere browser van de computer op afzonderlijke wijze geïnterpreteerd en een weergave ervan gegeven. Een webdesigner hoort hierbij dan ook op te letten als het gaat om de pluriforme weergave en moet er dan proberen voor te zorgen dat de opmaak er op iedere browser er ongeveer hetzelfde eruit komt te zien. De grootte van het beeldscherm is de resolutie die in pixels is gemeten en kan dan ook variëren per gebruiker. Hoe groter de resolutie is, hoe meer ruimte er is in de lengte en de breedte. De kleurendiepte geeft aan op het scherm hoeveel kleuren er zijn. Vroeger waren er maar 256 kleuren die gangbaar waren. Per scherm kan de kleurweergave dan ook verschillen met elkaar. Elk beeldscherm heeft dan ook zijn eigen resolutie waardoor de kleuren niet op alle schermen er hetzelfde uitziet. Tegenwoordig hebben we wel duizenden kleuren en een veel hogere resolutie waardoor het beeld scherper is.

Only registered users can comment.