Vignet Oostenrijk

Voordat je Oostenrijk inrijdt, er is een autosticker nodig die aangeeft dat er voor de snelwegen tol is betaalt. Om het jaar wordt de prijs voor het vignet iets hoger. Ook wordt dit aangepast in de consumentindex ieder jaar. Dit jaar (2019) zijn de prijzen van vignetten met 2,2% gestegen gemiddeld. Het meest gebruikte vignet dat door de Nederlanders wordt gebruikt, is het 10-daagse vignet. In Oostenrijk zijn er drie soorten vignetten zoals, de 10 dagen vignet die kost 9,20 euro en de 2 maanden die kost 26,80 euro of voor het heel het jaar vignet die kost al gauw 89,20 euro. Een vignet is geldig voor 14 maanden, dus als je het bijvoorbeeld 1 december 2019 koopt is die geldig tot en met 31 januari 2021. Voor de motoren zijn de prijzen verschillend dan die van de auto’s, voor 10 dagen kost het 5.30 euro en voor 2 maanden 26,80 euro en voor één hele jaar kost het je 35,50 euro. Tegenwoordig is het mogelijk om online een vignet te kopen in Oostenrijk, hierbij wordt het vignet gekoppeld aan je kenteken en hoeven ze bij controleren alleen je kenteken te scannen.

Bij sommigen wegen in Oostenrijk moet je een extra tol betalen, dit gebeurt vaak bij bergpassen.

Vignet Zwitserland

Sinds 1985 moet er in Zwitserland tol worden betaald op de Zwitserse snelwegen.

De tol wordt door het een vignet betaald dat op je vooruit staat. Alle motorvoertuigen dat tot 3500 kilogram wegen moeten een vignet hebben. Wanneer je met een caravan, aanhanger of een vouwwagen rijdt moet je in bezit zijn van 2 vignetten. Wanneer je voertuig nog zwaarder is zoals een vrachtwagen of een camper moet je op de grens van Zwitserland een ‘Schwerverkehrsabgabe’ kopen, in plaats van een vignet. In Zwitserland is er maar 1 soort vignet vergeleken Oostenrijk, in Zwitserland heb je alleen voor 1 jaar een vignet. De prijs voor deze vignet is daartegen wel een stuk goedkoper dan in Oostenrijk, het kost 40 CHF dat is omgerekend 36,40 euro.

Je kunt een vignet zowel online als op de grens kopen. Je kunt een vignet ook bij de ANWB kopen, maar die kosten wel wat duurder dan als je ze op de grens koopt, ze kosten 2.95 euro extra.

In Zwitserland is het ook zo wanneer je autoruit kapotgaat, dan heb je recht op een nieuw vignet zolang je een aankoopbewijs bij de hand hebt. Rij altijd met vignet, zonder een vignet kan je een boete krijgen van 200CHF dat omgerekend 180 euro is. Bij het plaatsen van het vignet plak je dit, op de binnenzijde van het vooruit of linksonder, linksboven of in het midden.

Tol en Vignet

Voor beide betaal je om gebruikt te maken van wegen, bruggen en tunnels in een land. In het ene land betaal je meer dan een ander. Het verschil tussen vignet en tol is dat je bij een tol gebruik maak van een specifieke weg en bij een vignet betaal je voor een bepaalde periode een bedrag om gebruikt te kunnen maken van de wegen en tunnels in een land.

Vergelijkbare artikelen

Vignet Zwitserland

6 jaar geleden 0

Auto importeren

5 jaar geleden 0

Audi

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.