Valeriaan algemeen

De valeriaan is een mooie plant die je algemeen veel zult zien. Dit zal niet door heel het land zo zijn, in het noorden bij Groningen, Friesland, Noord-Holland en op de Waddeneilanden is deze bloem vrij zeldzaam. Deze plant heeft veel water nodig. Ze groeien ook alleen op een natte of vochtige ondergrond die ook nog een veel voedsel bezit voor d plant. Meestal staan ze dan ook aan de waterkant, moerassen en in de duinen. De plant kan wel zo’n 65 tot 115 cm hoog worden. Zodra de plant wordt geplukt dan gaar deze hangen.

Valeriaan in de 16e eeuw

Een aantal honderden jaren geleden werd valeriaan al gebruikt als geurstof om aan de was toe te voegen om dit lekkerder te laten ruiken en het werd gebruikt als een parfum. De geur van de valeriaan trekt veel katten aan, katten zijn namelijk dol op deze geur. De geur komt pas echt goed naar voren als het aan het drogen is. Het middel werd al gebruikt bij de Romeinen en de Grieken, zij gebruikte het als een krampstillend middel. Men geloofde er ook in dat het zou helpen tegen ‘the plague’ (de pest). In de 18e eeuw werd voor het eerst de rustgevende werking van het middel benoemd en beschreven. Toen de tijd waren er veel onderzoeken naar valeriaan, of het zou helpen met slapeloosheid. Recent is er ook nog onderzoek naar gedaan, maar er zijn geen enkele symptomen gevonden. Valeriaan is wel een veilig product om te gebruiken. Het kan zijn dat er bijwerkingen bij zitten zoals concentratieproblemen, diarree maar het kan ook nog eens in sommige gevallen een leverschade veroorzaken.

Het effect van valeriaan

De valeriaan is een plant met veel kruiden erin, de plant komt voornamelijk voor in Europa en in Azië. Er kan een rustgevend middel uit de wortelstok van de valeriaan gehaald worden.

Vroeger werd het nog wel eens gebruikt tegen de pest. Maar tegenwoordig wordt de kruidachtige plant gebruikt bij slapeloosheid, spanning en nervositeit. Wetenschappers hebben allemaal een andere kijk op de effecten van de valeriaan tegen de slapeloosheid. Volgens de ene wetenschapper helpt het niks en volgens de ander is de valeriaan super effectief tegen slapeloosheid. Voor zover ook bekend is, is dat dit middel geen invloed heeft op het rijgedrag.

Bij slapeloosheid is het aangeraden om 2 capsules in te nemen, doe dit wel vóór het avondeten neem daarna nog een 2 capsules in voordat je gaat slapen. Zorg ervoor tijdens het in nemen van deze capsules dat je voldoende water inneemt. Bij nervositeit neem je een capsule in de ochtend, middag en avond tijdens de maaltijd met voldoende water.

Valeriaan voor stoppen met roken

Wat een ondersteunend middel kan zijn voor het stoppen met roken is valeriaan. Door de valeriaan vermindert de stress die je hebt en je nervositeit gaat ook nog omlaag, dit moet er voor zorgen dat de trek in een sigaret minder wordt. Als het niet helpt om de trek in de sigaret te verminderen dan zal het in ieder geval wel op een andere manier helpen. Doormiddel van de valeriaan zal de sigaret niet meer smaken zoals die voorheen smaakte.

Vergelijkbare artikelen

Opdrukken

6 jaar geleden 0

Ouderen zorg

4 jaar geleden 0

Kalknagel

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.