Fondue

Fondue is een gerecht dat vaak word gegeten op speciale of bijzondere gelegenheden, bij fondue worden er etenswaren zoals ham of stukjes brood in een hete vloeistof gedoopt. De vloeistof word bepaalt door wat voor een soort fondue is. De bekendste 5 zijn: kaasfondue, vleesfondue, oosterse fondue, Visfondue en als laatste (en misschien wel de lekkerste) de bekende chocoladefondue.

Kaasfondue

Kaasfondue is ontstaan in de 18e eeuw, dit gebeurde omdat de kazen die in de zomer werden gemaakt onverteerbaar waren tegen de tijd dat de winter aan brak. In die tijd was het lastig om aan eten te komen tijdens de winter dus smolten ze de kaas en verdunde ze het met een klein beetje melk. Zo ontstond de kaas soep, de mensen aten dit met aardappels of andere restjes die nog over waren uit de maanden voor de winter. Omdat de welvaart met de tijd mee steeg raakte deze manier van kaas eten vergeten, pas in de 20e eeuw werd het smelten van kaas opnieuw uitgevonden, dit gebeurde in Zwitserland. Door de vele kazen, van zowel diverse kwaliteiten en prijzen, werd kaas een echt luxe product. Kaasfondue gebeurde sinds die tijd ook door kleine stukjes kaas in een gesmolten bad van kaas te dopen. De kaas word in dit gerecht vaak verdunt met een witte wijn.

Vleesfondue

Vleesfondue komt niet heel vaak voor, maar het word in Zwitserland wel vaak gebruikt tijdens de feestdagen. Vleesfondue staat in Zwitserland beter bekend als fondue Bourguignonne, bij deze manier van fondue worden er kleine stukjes vlees in een verhitte olie gedoopt, deze nog al neutraal smakende olie bestaat vaak uit zonnebloemolie maar ook druivenpit olie en arachideolie word vaak gebruikt. Na dat het vlees uit de pan komt staat er een grote diversiteit aan sausjes klaar om te proberen voor beelden van deze sausjes zijn: Bearnaisesaus, Ketchup, Mayonaise met curry van Madras, Mayonaise met veenbessen of een heerlijke pepersaus.

Oosterse en vis fondue

Fondue is in China een redelijk anders gerecht dat ook wel bekend staat als: “huo guo” wat letterlijk: “vuurpan” betekent. Bij deze variant van fondue is het de bedoeling dat er stukjes eten in een verhit bouillon bad worden gedoopt. De oosterse fondue verschild erg per streek, dit geld voor zowel de bouillon als de etenswaren. Het grote verschil tussen de oosterse manier en de westerse is dat in het oosten het de bedoeling is om het vlees in de vloeistof achter te laten en deze later weer op te scheppen met de mandjes. Deze mandjes worden ook gebruikt voor de vis fondue, deze worden in hete visbouillon gelegd en na een paar minuten weer opgeschept. Dit is in zowel het oosten als het westen het zelfde.

Chocoladefondue

Dit is misschien wel de bekendste en lekkerste fondue van allemaal, bij chocolade fondue word er chocolade verhit in een pan, als deze de goede temperatuur heeft bereikt worden er stukjes cake, fruit of andere zoete lekker heden in gedoopt. Men gebruikt deze manier van fondue vaak op feesten of feestdagen als dessert. Een andere variant van de chocolade fondue is een chocolade fontein, deze staan vaak in restaurants bij de desserts.

Vergelijkbare artikelen

Biefstuk bakken

6 jaar geleden 0

De Thaise keuken

6 jaar geleden 0

Baklava recept

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.