Oorsprong stroopwafel

Wat is een stroopwafel en waar komt hij oorspronkelijk vandaan? De stroopwafel werd voor het eerst gemaakt in het begin van de 19de eeuw in Gouda.

Stroopwafel

In Nederland is de stroopwafel een veel gegeten wafel. Een stroopwafel bestaat uit twee deeg helften met aan de buiten zijde ruitpatroon, tussen de wafel helften wordt zoete stroop aangebracht. De diameter van de stroopwafel was oorspronkelijk 10 centimeter. Tegenwoordig zijn ze verkrijgbaar in diameters van 5 tot wel 25 centimeter. Vaak worden stroopwafels verkocht op de markt, in diverse soorten winkels en supermarkten. De stroopwafels die in het buitenland worden aangeboden die zijn vaak kleiner en hebben een hogere prijs dan in Nederland. Tegenwoordig worden stroopwafels ook verwerkt in andere producten zoals het soms gebruikt wordt in ijs.
Hoe worden stroopwafels gemaakt
Het deeg van de stroopwafel wordt gekneed en vervolgens 1 minuut gebakken in een heet wafelijzer. Omdat de wafel zo kort gebakken is blijft de binnenkant relatief zacht. De wafel wordt in een ronde vorm gelegd en vervolgens horizontaal doormidden gesneden. Er blijven altijd kruimels over van de randen die afgesneden zijn. Deze kruimels worden vervolgens weer verkocht in zakjes. Een van de wafelhelften wordt ingesmeerd met zoete stroop en de andere helft wordt vervolgens erop gelegd. De stroopwafel bestaat uit twee wafelhelften die door middel van stroop aan elkaar worden gekleefd.
Stroopwafel recept
Wanneer u stroopwafels gaat maken wilt u natuurlijk het liefst uw eigen stroopwafeldeeg maken. Maar wat heeft u allemaal nodig?

Recepten

Ingrediënten voor het deeg:
• 500 gr bloem
• 250 gr gesmolten boter
• 150 gr witte basterdsuiker
• 50 gr gist
• lauwe melk
• 1 ei
Ingrediënten voor de wafel vulling:
• 500 gr stroop
• 300 gr donkere basterdsuiker
• 75 gr boter
• 1 theelepel kaneelpoeder

Bereidingswijze

Maak van de ingrediënten voor het deeg 1 beslag en kneed deze goed door elkaar. Niet schrikken want het beslag zal relatief dik zijn en u zult het goed door elkaar moeten kneden. Laat het deeg rijzen voor wel 3 kwartier, het liefst op een vochtige en warme plek. Vervolgens moet je het deeg weer opnieuw kneden en verdelen in balletjes met een diameter van ongeveer 2 centimeter.

Verwarm nu de stroop en meng deze met de andere ingrediënten. Nu doe je de balletjes deeg in een wafelijzer en deze bak je dan gedurende 1 minuut. Vervolgens snij je de wafel horizontaal open zodat je twee helften hebt. Nu breng je de vulling aan op een van de wafel helften en leg je de andere helft erop. Zorg ervoor dat je alle handelingen verricht terwijl de wafel nog warm is.
Geschiedenis van de stroopwafel
Stroopwafels komen oorspronkelijk uit Gouda. Ze werden hier voor het eerst gemaakt in de loop van de negentiende eeuw. Er is geen exacte datum bekend voor het maken van de eerste stroopwafels. Uit verschillende bronnen staat dat de bakkerij Kamphuisen is begonnen met het bakken van stroopwafels. Deze bakkerij zat in het begin van de 19de eeuw gevestigd in Gouda. In de 19de eeuwe werden stroopwafels gemaakt van deegresten, oude koek kruimels en stroop. Stroopwafels werden gemaakt van goedkope ingrediënten en waren hierdoor ook erg goedkoop. Ze werden ook wel eens “armenkoeken” genoemd. In 1960 had Gouda nog 17 fabrieken die stroopwafels maakte. produceerde. In 2000 waren dit er nog slechts vier.

Vergelijkbare artikelen

Sfeerhaard

6 jaar geleden 0

Direbear

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.