Termieten

Termieten

Termieten ook wel anders genoemd Isoptera , behoren tot de klasse insecten en leven samen in hele grote aantallen dus eigenlijk gewoon in groepen of families.  Ze worden in sommige plekken van de wereld ook wel witte mieren genoemd. Alhoewel de termieten worden vergeleken met die mieren heeft hun achtergrond niks met die van de mier te maken , ze stammen namelijk af van de kakkerlak. Sinds kort is bekend geworden dat de termieten en de kakkerlakken samen afstammen van de orde blattodea.

Het leven van een termiet

De voorplanting va de termieten werken net zoals die van de mieren en bijen , slechts de koningin en een aantal mannetjes oer jaar kunnen voortplanten. De mannen die kunnen voortplanten sterven altijd heel snel dus leven ze een hele korte tijd , maar in tegen deel tot de mannen kunnen de koninginnen wel twintig tot vijftig jaar leven. Dat maakt de termieten de koploper in levensduur tussen insecten. Je hebt net zoals de meeste levende organismen ook 2 geslachten bij termieten de vrouwtjes worden gescheiden in 2 soorten de koninginnen en de werksters de werksters zijn de onvruchtbare vrouwtjes en bij de mannen heb je de vruchtbare mannen en de onvruchtbare mannen de onvruchtbare mannen worden soldaten genoemd. De tropische soorten van de termieten zijn heel bekend omdat ze giftig zijn ze hebben grote tanden die steken en kaken die giftig zijn.

Voedselketen

Termieten hebben een van de slechtste reputatie tussen alle dieren , maar ze zijn onvervangbaar in de voedselketen. Ze voegen een hele grote waarde toe aan de voedselketen door gegeten te worden door andere dieren waaronder hagedissen bijvoorbeeld. Dus de termieten zijn een voedselbron die onmisbaar is voor de miereneters.

Aantal termieten

De manier waarop het aantal termieten geschat worden is heel erg interessant , de termieten die al bekend zijn wordt eten gegeven met een paarse kleurstof waardoor de termieten zelf ook paars worden. Wanneer de bekende aantal termieten zich mengen met de paarse termieten moet tussen alle termieten het percentage van de paarse termieten berekend worden waardoor je kan inschatten hoeveel nieuwe termieten er zijn bijgekomen.

Waar leven termieten

De meeste termieten leven in de tropische gebieden in Afrika maar je hebt ook  termieten die leven in sommige gebieden van Azië en sommige gebieden van Oceanië. Je hebt termieten die onder de grond leven ze leven daar in groepen. Je ziet gelijk een heuvel ontstaan zo’n heuvel noemen we een termieten heuvel zo weetje waar de termieten onder de grond leven en zo komen de termieten onder de grond. Je hebt ook termieten die boven de grond leven.

Taxonomie

Je hebt verschillende soorten families van Termieten. De volgende families zijn de bekendste termieten families waaronder de bekendste termieten familie die hodotermitidae , de tweede grootste familie is de Kalotermitidae , De derde grootste termieten familie zijn de mastoterdidae ,de vierde grootste termieten familie is de rhinotermitidae , als volgt komt de vijfde grootste termieten familie de serritermitidae , de zesde grootste familie is termitidae en als laatst komt de termoopsidae.

Vergelijkbare artikelen

Tijger tekenen

5 jaar geleden 0

Mechelse herder

2 jaar geleden

Only registered users can comment.