Wat doen tegen griep

Griep krijgen is verschrikkelijk. Het is nooit leuk wanneer je last hebt van griep. Er zijn daarbij ook meerdere varianten van griep. Je kunt een milde vorm van griep hebben, maar ook een ernstige vorm waarbij je dagelijks op bed moet liggen voor voldoende rust. Hierbij moet je niet teveel werken, aangezien je lichaam rust nodig heeft. Griep voelt vaak ellendig aan en dat is het ook. Je ben herstellende van een ingedrongen virus die zich vermenigvuldigt in je lichaam. Je kunt last hebben van hoofdpijn, oorpijn, misselijkheid, overgeven, duizeligheid en koude rillingen. Daarom geef ik hieronder wat essentiële tips, zodat je wat beter voelt bij griepachtige symptomen. Desalniettemin is griep natuurlijk niet meteen geneesbaar, maar je kunt de klachten van griep wel enigszins verzachten. Jaarlijks raken genoeg mensen besmet door een virus. Het gevolg is dat zij vaak thuis moeten uitrusten. Het is nooit fijn wanneer je naar school moet of moet werken tijdens het hebben van griep. Wat nog rampzaliger is, is dat wanneer je examens hebt of wanneer je een belangrijk project moet afronden op het moment dat je ziek bent. Kortom, griep komt onverwachts.

Wat is griep eigenlijk?

Het influenzavirus veroorzaakt griep. Een virus is als het ware een minuscuul beestje dat niet waarneembaar is met het blote oog, maar wel met een microscoop. Het influenzavirus nestelt zich in de luchtwegen. Vanaf daar veroorzaakt het influenzavirus een infectie. Vervolgens raakt het gehele lichaam besmet van het influenzavirus. Daarbij is het influenzavirus ook gemakkelijk overdraagbaar. Wanneer mensen elkaar een hand geven, kan het influenzavirus al besmetting veroorzaken. Vergeet niet de deurkrukken, want die zitten vol met griepvirussen. Nadat u het toilet bezocht hebt, moet u niet vergeten uw handen goed te wassen. Hiermee verkleint u de kans op een besmetting.

Voldoende uitrusten

Allereerst is het belangrijk dat je goed uitrust wanneer je griep hebt. Op het moment dat je spierpijn krijgt, moet je meer ontspannen. Dit zijn namelijk de eerste symptomen van een griep. Vooraf kun je al een beetje veronderstellen of je griep krijgt. Natuurlijk kun je griep immers nooit voorkomen. Wanneer je griep hebt, moet je voldoende uitrusten. Dat betekent dat je vroeg naar bed moet gaan. Als je normaal gesproken laat naar bed gaat, kun je tijdens het hebben van griep wat eerder naar bed gaan. Het is algemeen bekend dat griep eerder verdwijnt wanneer je voldoende rust. Bij erge klachten zoals keelpijn en misselijkheid is het moeilijk om in slaap te vallen. Daarom is het niet gemakkelijk voldoende rust te krijgen. Hierbij moet je jouw lichaam laten werken, omdat jouw lichaam de gifstoffen van het virus verwijdert. Wanneer je klachten wat verminderd zijn, kun je wat hulpmiddelen gebruiken. Bij keelpijn wil een keelpastille nog weleens helpen. Meestal is dit effectief bij beginnende keelpijn. Bij misselijkheid helpt warme melk heel erg goed. Natuurlijk kun je misselijkheid niet onderdrukken, maar het vermindert wel de misselijkheid.

Voeding

Tijdens de griep moet je goed letten op je voeding. Eet voldoende groente en fruit. Des te eerder zijn je griepklachten verholpen. Bij griep heb je geen zin in snoep of vettige snacks, maar dan wil jij je zo snel mogelijk beter voelen. Daarom moet je als het ware ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds fruit of groente eten. Wanneer je dit regelmatig gedurende je griep doet, merk je vanzelf dat de klachten op den duur verdwijnen. Bij misselijkheidsklachten is het lastig om iets te eten. Hierbij moet je licht verteerbaar voedsel consumeren, zodat je toch wat voedingstoffen binnenkrijgt. Eet weer niet te veel, want dat heeft weer een averechtse werking. Let dus goed op je voeding. Als je je echt beroerd voelt zonder dat je een hap door je keel krijgt, kun je wel één of twee dagen zonder eten. Je eetlust komt namelijk vanzelf terug.

Griep tijdens school of werk

Griep kan ook voorkomen tijdens je schooldagen of werkdagen, zoals tijdens projecten. Wanneer je een belangrijk examen voor de boeg hebt terwijl je ziek bent, stuur je een mail waarbij je jouw desbetreffende docent informeert over jouw gezondheid. De docent zal daarom je examens op een ander moment inplannen, zodat je rustig uit kunt zieken. Op werk is dit vooral anders. Als je echt last van griep hebt, meld je je vroegtijdig ziek. Zo kan bijvoorbeeld je leidinggevende iemand anders regelen wanneer er een belangrijk project gaande is. Daarnaast is het wel aan te raden om naar school of werk te gaan wanneer je een lichte vorm van griep hebt. Sommige mensen zeggen dat het egoïstisch is, omdat je zo weer andere aansteekt, maar tijdens een examen of een belangrijk project op werk kun je voldoende concentreren met een lichte griep. Bij milde of een ernstige griep moet je naar je eigen lichaam luisteren. Gezondheid is het allerbelangrijkst.

Kan een griep rampzalige gevolgen hebben?

De gevolgen van griep hoeven niet per se rampzalig te zijn. Het gaat normaliter vanzelf over. U moet de griep alleen niet verwaarlozen. Dat wil zeggen dat u voldoende rust moet nemen wanneer u zich flink ziek voelt. Het kan zelfs een paar weken duren totdat u zich weer helemaal fit voelt. Helaas behoren sommige mensen tot een risicogroep. Enkele risicogroepen zijn:

  • Mensen met hart en/of longziekte
  • Mensen met suikerziekte
  • Mensen met nierproblemen
  • Mensen met een leveraandoening
  • Mensen van 65 jaar en ouder

Griepprik aanvragen

De griepprik heeft een effectieve werking. Wanneer u toch last van griep hebt, kan de griepprik ervoor zorgen dat de ziekte minder effectief in uw lichaam functioneert. Als u een risicogeval bent, is het verstandig dat u de griepprik neemt. Zo daalt de kans op een griepaanval. De griepprik is natuurlijk geen heilig middel die de kans op een griep ontneemt. Sterker nog, na de griepprik kunt u zich even slap voelen. Dan weet u in ieder geval dat de griepprik werkt. Weet u niet of u in aanmerking komt voor een griepprik? Vraag het dan aan uw doktersassistente. Zij kan u duidelijker informatie geven over de griepprik en of u daar in aanmerking voor komt. Als u in aanmerking voor de griepprik komt, dan worden de griepprikken voor de risicogroep vergoed.

Vergelijkbare artikelen

Fitness babes

5 jaar geleden 0

Krentenbaard

6 jaar geleden 0

Hooikoorts

5 jaar geleden 0

Only registered users can comment.