Stroopwafel

Een stroopwafel is een Nederlandse wafel. Twee ruit patroonde deegjes gevuld met zoete stroop. Het is een zoete lekkernij dat erg gewild is in binnen – en buitenland. Het verhaal dat rond gaat is dat in de 18e eeuw de eerste stroopwafel werd gebakken. De man bakte ze voor het eerst in Gouda van overgebleven broodkruimels. Tenminste dat is het gerucht dat rondgaat.

Geschiedenis stroopwafels

Er valt niet met zekerheid te zeggen wat de start was van de destijds opkomende stroopwafel. Maar het schijnt dat in 1784 voor het eerst de eerste stroopwafel werd gemaakt. Een bakkertje die uit Gouda kwam. Het was een zo lekker en goedlopend product, dat het ervoor zorgde dat er in de 19e eeuw al meer dan 100 honderd stroopwafelbakkers waren. En dat alleen nog in Gouda. In heel Nederland kwam het later ook aanpas. Het werd dan verkocht via marktkraampjes en langs de straat en vers voor je gemaakt. Een echte verzotheid.

Bereidingswijze stroopwafel

De bereiding van een stroopwafel in de 18e eeuw ging als volgt. Je maakte het deeg van overgebleven broodkruimels en stopte het vervolgens in een stroopwafelijzer. Het behoort 1 minuut in het ijzer te blijven, zodat de wafel niet helemaal gaar wordt. De binnenkant moet namelijk zacht blijven. Dan heb je vervolgens twee stukken stroopwafel waarvan je er één besmeert met zoete stroop en de ander erop plakt. En voilà de stroopwafel is gemaakt.

De bereiding van een stroopwafel gaat in het heden wel op een ietwat andere manier. Sinds de 20e eeuw zijn ze ermee begonnen om het fabrieksmatig te produceren. Het wordt tegenwoordig dan ook niet meer gemaakt van broodkruimels maar van bruine suiker, meel en roomboter. Topkwaliteit ingrediënten dus.
De zoete stroop is overigens een mix van kaneel, roomboter, keukenstroop en bruine basterdsuiker.

Soorten en varianten

Er zijn verschillende soorten stroopwafels, maar de bekendste varianten zijn toch wel de adéko –en punseliewafel. De adékowafel is een wafel waarbij de manier van maken verschilt met de originele. Deze wordt namelijk gebakken in een oven in plaats van in een stroopwafelijzer. Dat was vooral vroeger, zodat ze de arbeidskosten beperkt konden houden.
De punseliewafel is er een die kleiner is dan de gewone stroopwafel. De originele stroopwafel heeft namelijk een diameter van 10 centimeter. En de punselie is een kleinere variant ervan.

Kruimels

De overgebleven stukjes van de stroopwafels zijn kruimels. Die worden dan ook wel in zakjes verkocht zodat er niks verloren gaat van de lekkernij. Dat zijn vooral de mislukte koeken en afgesneden randjes.

Vergelijkbare artikelen

Prei koken

6 jaar geleden 0

Rode poon

6 jaar geleden 0

Yoghurt

7 jaar geleden 0

Only registered users can comment.