Fondue pannen

Verschillende fondue pannen

Er zijn verschillende soorten fondue en verschillende soorten fondue pannen. Er zijn 4 verschillende fondue typen: kaas, vlees, chinees en chocoladefondue. Per fondue er een fondueset. Zo heb je per fondue een verschillende pan. Toch zijn er wel pannen die je voor meerdere fondue types kan gebruiken. Toch is het beter om per fondue een ander type fondue pan te gebruiken.

Kaas fondue

Kaasfondue is de meest voorkomende fondue in het westen. Met deze fondue wordt er een kaas opgewarmd totdat deze vloeibaar is. In deze vloeibare kaas worden dan groentes, vleesjes, en broodjes gedoopt. Bij dit fondue type hoort de kaasfondue pan. Dit is een pan die meestal gemaakt wordt van aardewerk, deze is namelijk perfect voor het controleren van de temperatuur. De kaasfondue set is de enige die ook als chocoladefondue set kan voldoen. Sommige kaasfondue sets zijn ook wel geschikt als vlees fondue maar een traditionele kaasfondue pan heeft geen anti-spatscherm, wat een vleesfondue set wel heeft.

Vleesfondue

Bij vleesfondue (of fondue Bourguignonne) worden er kleine stukjes vlees in bouillon op gewarmd. Omdat dit soms kan spatten, heeft een vleesfondue set vaak een antispatscherm. Een vlees fondue set word meestal gemaakt met gietijzer of soms van RVS, de reden hiervoor is dat het metaal de warmte goed warm kan houden. Sommige vleesfondue sets zijn ook geschikt voor kaas of chocoladefondue. Als een set goed wil functioneren voor deze fondue types moet de set eigenlijk wel beschikken over een antiaanbaklaag. Dit voorkomt dat de kaas of chocolade aanbrand vanwege de hoge temperatuur in de pan.

Chinese fondue

In China heeft fondue een andere naam dan dat wij gebruiken. In het oosten word het namelijk “huo guo” genoemd. Deze lijkt op een vleesfondue set maar dan in een veel grotere pan omdat deze vaak gebruikt word tijdens grote feesten met veel mensen. In deze fondue worden groentes, noodles, en vlees in een pan gelegd. In deze pan worden ze gekookt tot ze gaar zijn. Wanneer dit moment bereikt wordt, worden de etenswaren met mandjes opgevist en op gegeten met een grote diversiteit aan sausjes.

Chocoladefondue

Chocoladefondue is waarschijnlijk de lekkerste fondue die er is, bij dit fondue type worden er verschillende zoetigheden zoals spekjes aardbeien of andere zoete snoepjes in de chocolade gedoopt. De meeste chocoladefondue sets kunnen ook als kaasfondue sets gebruikt worden en andersom omdat ze allebei klein en compact zijn. Ook zijn er chocoladefonteinen, deze zijn een alternatief voor de chocoladefondue. Bij een chocoladefontein spuiten ze verhitte en dus vloeibare chocolade omhoog. Via de fontein valt deze chocolade langzaam weer naar beneden. De zoetigheden worden dan in de fontein gedoopt.

Vergelijkbare artikelen

Restaurant

5 jaar geleden 0

Only registered users can comment.