Stoofvlees

Stoofvlees kent wel meerdere namen ze worden soms ook wel suddervlees genoemd. De naam stoofvlees krijgt zijn naam door de manier waarop het vlees word bereid. Dit wordt in Nederland ook wel genoemd als draadjesvlees. De reden daarvoor is dat veel mensen vinden dat het vlees dat uit elkaar valt op draadjes lijken. Het vlees word op lange tijd op een laag vuurtje gegaard ook wel gestoofd genoemd om het vlees heerlijk mals te maken. Door het sudderen van het vlees laten stoffen zoals elastine en collageen los en dat zijn ook gelijk de stoffen die het vlees stevig houden. Waar stoofvlees bedacht is is onbekend maar is een echt typisch gerecht in Zuid-Nederland en België. Stoofvlees is daar dus ook verkrijgbaar in vele snackbars en restaurants.

Stoofvlees variaties

Stoofvlees heeft vele variaties vlees die je kan gebruiken om een lekker stukje stofvlees te bereiden het liefst gebruik je geen mager stukje vlees, omdat het vlees dan niet de smaak genoeg op zich kan nemen. Hacheevlees word vooral in Nederland gebruikt voor een stoofvlees gerecht terwijl ze in België vaak carbonade gebruiken.

Stoofvlees bereiding informatie

Iedereen weet dat je stoofvlees zo lang moet zitten stoven voor het beste resultaat wat natuurlijk enorm veel energie gaat kosten. Het beste is daarom ook om gelijk een heleboel te maken en wat overblijft in de vriezer doen. Vleesstukken zoals sukadevlees en hacheevlees zijn goeie opties voor het maken van stoofvlees. Ook is het erg belangrijk om geduldig te zijn bij het bereiden van stoofvlees, omdat het echt tijd nodig heeft om op z’n smaak te komen.

Benodigdheden

Voor een basis recept stoofvlees is Hachee een goeie optie. De benodigdheden die je nodig hebt om dit te bereiden is gebasseerd op 2 kilo hacheevlees en daarvoor heb je nodig: 2 kilo hacheevlees, 2 kilo uien, 4 teentjes knloflook (liefst fijngehaakt), azijn, rode wijn, 1 liter bouillon, 8 laurierblaadjes, 8 kruidnagels, 40 gram maizena, 300 gram boter en natuurlijk niet te vergeten zout en peper.

Bereiden

Als eerst kruid je het vlees goed in met zout en peper. Verhit daarna de boter in een braadpan en zorg er voor dat het vlees goed bruin gebraad is aan beide kanten op een hoog vuurtje. De volgende stap is om het vlees er uit te halen en de andere kruiden en wijn er bij te doen. Voor een extra volle smaak zou ik de boter er in laten. Nadat de kruiden zijn gegaard doe je de bouillion er bij. Daarna doe je het stoofvlees in de oven met een deksel op de braadpan op het laagste standje tussen de 80 en 90 graden. Na 3 uur in de oven gelegen te hebben zou je het stuk vlees kunnen proeven om te kijken of het zacht genoeg is, als het stukje vlees nog niet zacht genoeg is kun je het voor nog een uur of 2 in de oven laten zodat het meer tijd heeft om alsnog zachter te worden. Dit gerecht is heerlijk te combineren met rode kool of aardappels/patatjes.

Vergelijkbare artikelen

Parmezaanse kaas

7 jaar geleden 0

Groente

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.