Stierenvechten

Informatie over stierenvechten:

In Spanje zijn stierengevechten een traditie wat al heel lang in het land is. Deze traditie is heel populair en normaal. Een stierengevecht word in Spanje een corrida genoemd. Zo’n stierengevecht word meestal in een arena gehouden die een plaza de toros word genoemd. Een traditionele arena is met een open dak de modernere arena’s worden vaak uitgerust met een overdekt dak.

Vooraf aan een stierengevecht:

Voordat een stierengevecht word begonnen, zijn er bepaalde regels die ervoor worden gehanteerd. De stier word een dag voor het gevecht vervoert naar de arena zodat hij tot rust kan komen. Daarna worden ze streng door een veearts gekeurd. Hier worden gehanteerd dat de stier gezond moet zijn. De juist leeftijd moet hebben van 4 jaar oud, goede ogen en oren hebben en of de hoorns van de stier niet is bijgevijld. Want als dit wel is gedaan dan kan dit heel gevaarlijk zijn voor de matadors maar de fokkerij kan een hele hoge boete opgelegd krijgen. Ook moet de stier gewogen worden om te bepalen in welk niveau hij word ingedeeld. Als dit allemaal gedaan is, dan word de volgende dag in de arena vooraf aan het gevecht informatie over de stier opgeschreven op een bord. Hier word opgeschreven wat de naam van de stier is, wanneer hij is geboren en van welke fokkerij hij afkomstig is. Daarna word een loting gehouden waarbij de stieren worden gekoppeld aan de torero’s. Elke toreo vecht op 1 dag tegen 2 stieren. Een stier die het beste is om mee te vechten is een stier die niet al te groot is, die ook niet zwaarwegend is, niet te krachtig is en waarbij de hoorns niet te ver uit elkaar staan. Wel moet een stier hebben dat hij goed kan horen en zien. Ook moet hij moed hebben om aan te vallen.

Tijdens het stierven gevecht:

De president van de stad waar de stierengevechten worden gehouden, die is altijd aanwezig om de stier te keuren tijdens het gevecht. Hij geeft met verschillende kleuren doeken aan wat hij wilt laten gebeuren.
Witte doek:
Het witte doek word gebruikt op het moment dat het publiek en de president de matador waardering wil geven voor zijn gevecht wat heel goed gegaan is. Als beloning krijgt hij 1 of 2 oren van de stier die hij heeft gedood.
Groene doek:
Als de groene doek door de president word laten zien voor het gevecht, dan word de stier afgekeurd doordat hij misschien niet aanvallend genoeg is. Ook gebruikt hij dit doek op het moment dat de tijd bijna is opgehouden.
Rode doek:
De rode doek word gebruikt op het moment dat de stier niet genoeg aanvalt. Dan doen ze meestal meer zwarte banderilla’s om de stier te irriteren zodat hij meer gaat aanvallen.
Blauwe doek:
Op het moment dat de stier is gedood kan de president de blauwe doek laten zien om de stier een eerbetoon te geven door hem door ezels te laten slepen om de arena.
Oranje doek: 
Dit doek word zelden gebruikt bij gevechten. Dit is op het moment dat de matador dit vraagt aan de president om dit te doen of als de president dit zelf beslist. Dit word alleen gedaan als hij van mening heeft dat de stier heel moedig heeft gevochten en dat hij mag blijven leven.

Vergelijkbare artikelen

Wat is een stad?

7 jaar geleden 0

Bali

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.