Steve Jobs

Wie was Steve Jobs?

Steven Paul Jobs was een Amerikaanse uitvinder, ontwerper en ondernemer die mede-oprichter, chief executive en voorzitter van Apple Computer was. Apple’s revolutionaire producten, waaronder de iPod, iPhone en iPad, worden nu gezien als dictaten van de evolutie van moderne technologie. Born werd in 1955 geboren door twee universitaire studenten van de Universiteit van Wisconsin die hem adoptie gaven. Jobs was slim maar richtingloos, stopte met studeren en experimenteerde met verschillende bezigheden voordat hij samen met Steve Wozniak in 1976 Apple oprichtte. Jobs verliet het bedrijf in 1985, lancering van Pixar Animation Studios en vervolgens meer dan tien jaar later teruggestuurd naar Apple. Jobs stierf in 2011 na een lang gevecht met alvleesklierkanker.

Netto waarde

In 2011 schat Forbes het merendeel van het netto vermogen van Steve Jobs op ongeveer $ 6,5 miljard tot $ 7 miljard door zijn verkoop van Pixar aan de Walt Disney Company in 2006. Maar als Jobs zijn aandelen in Apple niet had verkocht in 1985, toen hij het bedrijf verliet hij meer dan een decennium oprichtte, zou zijn netto waarde maar liefst $ 36 miljard zijn geweest.

Vrouw en kinderen

Steve Jobs en Laurene Powell huwden op 18 maart 1991. Het paar ontmoette in het begin van de jaren 1990 op Stanford business school, waar Powell een MBA-student was. Ze woonden samen in hun drie kinderen in Palo Alto, Californië. Hoewel hij een privéman bleef die zelden informatie over zijn familie bekendmaakte, is het bekend dat Jobs op 23-jarige leeftijd een dochter, Lisa, verwekte met vriendin Chrisann Brennan. Hij ontkende het vaderschap van zijn dochter in gerechtelijke documenten en beweerde dat hij steriel was. Chrisann worstelde financieel voor een groot deel van haar leven, en Jobs startte geen relatie met zijn dochter tot ze zeven jaar oud was. Toen ze een tiener was, kwam Lisa bij haar vader wonen.

Familie en het vroege leven

Joanne Schieble (later Joanne Simpson) en Abdulfattah “John” Jandali, twee studenten van de University of Wisconsin, gaven hun naamloze zoon, Steve Jobs, op voor adoptie. Jobs ‘vader, Jandali, was professor in de politieke wetenschappen van Syrië en zijn moeder, Schieble, werkte als logopedist. Kort nadat Steve ter adoptie was geplaatst, trouwde zijn biologische ouders en kreeg nog een kind, Mona Simpson. Pas toen Jobs 27 was, kon hij informatie over zijn biologische ouders vinden.
Als een baby werd Jobs geadopteerd door Clara en Paul Jobs en werd Steven Paul Jobs genoemd. Clara werkte als accountant en Paul was veteraan en machinist van de kustwacht. Het gezin woonde in Mountain View, Californië, in het gebied dat later bekend zou worden als Silicon Valley. Als een jongen werkten Jobs en zijn vader aan elektronica in de familiegarage. Paul toonde zijn zoon hoe hij elektronica uit elkaar moest halen en reconstrueren, een hobby die vertrouwen, vasthoudendheid en mechanisch vermogen in jonge banen baarde.

Apple computer

In 1976, toen Jobs nog maar 21 was, startte hij samen met Steve Wozniak Apple Computer in de familiegarage van Jobs. Ze financierden hun ondernemende onderneming door Jobs zijn Volkswagen-bus te verkopen en Wozniak zijn geliefde wetenschappelijke calculator te verkopen. Jobs en Wozniak hebben bij Apple een revolutie teweeggebracht in de computerindustrie door de technologie te democratiseren en machines kleiner, goedkoper, intuïtiever en toegankelijker te maken voor dagelijkse gebruikers.

Vergelijkbare artikelen

Only registered users can comment.