IPod

De iPod was niet de eerste MP3-speler – er waren een aantal modellen van een aantal bedrijven op de markt voordat Apple onthulde wat een van zijn belangrijkste producten zou worden – maar de iPod was de eerste echt geweldige MP3-speler. Het had niet de meeste opslagruimte of de meeste functies, maar het had wel een doodeenvoudige gebruikersinterface, een geweldig industrieel ontwerp en de eenvoud en glans die Apple-producten hebben gedefinieerd.
Terugkijkend op de tijd dat de iPod voor het eerst werd geïntroduceerd meer dan tien jaar geleden, is het moeilijk te onthouden hoe anders de wereld van computers en draagbare apparaten was. Er was geen Facebook, geen Twitter, geen apps, geen iPhone, geen streaming Netflix of Hulu. De wereld was een heel andere plaats.
Naarmate de technologische wereld evolueerde, evolueerde de iPod mee, wat vaak bijdroeg aan het stimuleren van innovaties en evoluties. Dit artikel kijkt terug op de geschiedenis van de iPod, één model tegelijk. Elke pagina heeft een ander iPod-model in de originele iPod-lijn (dat wil zeggen, niet de nano, Touch, Shuffle, enz.) En laat zien hoe ze in de loop van de tijd zijn veranderd en verbeterd.

De originele (1e generatie) iPod

Beschikbaarheid
Geïntroduceerd: oktober 2001
Uitgebracht: november 2001
Niet meer leverbaar: juli 2002
De 1e generatie iPod kan worden geïdentificeerd aan de hand van het scrollwiel, omringd door vier knoppen (van boven, met de klok mee: menu, vooruit, afspelen/ pauze, achteruit) en de middelste knop om items te selecteren. Bij de introductie was de iPod een product met alleen Mac. Het vereiste Mac OS 9 of Mac OS X 10.1.
Hoewel het niet de eerste MP3-speler was, was de oorspronkelijke iPod zowel kleiner als gebruiksvriendelijker dan veel van zijn concurrenten op dat moment. Als gevolg hiervan trok het snel lovende woorden en verkoop. Destijds bestond de iTunes Store nog niet (deze zou in 2003 worden geïntroduceerd), zodat gebruikers muziek van hun cd’s of andere onlinebronnen aan hun iPod moesten toevoegen.
Op het moment van de introductie was Apple niet de krachtorganisatie die het later werd. Het aanvankelijke succes van de iPod en zijn opvolger producten waren belangrijke factoren in de explosieve groei van het bedrijf.

Betrouwbaarheid en duurzaamheid

iPod zijn bekritiseerd vanwege vermeende korte levensduur en kwetsbare harde schijven. Uit een onderzoek van 2005 op de MacInTouch-website bleek dat de iPod-lijn een gemiddeld uitvalpercentage van 13,7% had (hoewel ze merken dat opmerkingen van respondenten aangeven dat “het echte iPod-uitvalpercentage mogelijk lager is dan het lijkt”). Het concludeerde dat sommige modellen duurzamer waren dan andere. Met name de uitvalpercentages voor iPod met harde schijven waren meestal hoger dan 20%, terwijl die met flashgeheugen een uitvalpercentage van minder dan 10% hadden. Eind 2005 klaagden veel gebruikers dat het oppervlak van de eerste generatie iPod Nano gemakkelijk kan worden bekrast waardoor het scherm onbruikbaar wordt. Een class-action rechtszaak werd ook ingediend. Apple beschouwde de kwestie aanvankelijk als een klein defect, maar begon deze iPod later met beschermende hoezen te verzenden

Vergelijkbare artikelen

iPhone 8

6 jaar geleden 0

Zonneschermen

4 jaar geleden 0

Only registered users can comment.