Wasmachine reinigen

Het niet reinigen en onderhouden van uw wasmachine kan leiden tot slechte geuren, ziektes, bacteriën en schimmels. Hier vindt je de beste methode om een wasmachine van binnen en van buiten schoon te maken.

Week handdoeken met waterstofperoxide of witte azijn, en pak de afdichtingholtes in om het waterstofperoxide of azijn elke vorm van vet los te maken en desinfecteer het gebied. Veeg na een uur de afdichtingen en de deurrubbers schoon of gebruik een tandenborstel om residu te verwijderen.

1. Maak eerst de afdichtingen en de deurrubbers schoon.

2. Zet de wasmachine op de heetste instelling met behulp van de langste optie en de grootste belasting

Zodra de afdichtingen schoon is, draait u uw wasmachine op de warmste waterstand met de grootste belading en de langste was-optie.

3. Vul de trommel van de wasmachine met azijn en zuiveringszout.

Vul de trommel van de wasmachine met ½ kopje zuiveringszout en 1 liter azijn. U kunt azijn en zuiveringszout vervangen door citroenzuur, waterstofperoxide, chloor of zuurstofbleekmiddel en enzymendetergens. Voor een voorlader, voeg witte azijn toe aan de wasmiddeldispenser en zuiveringszout aan de dispenser van de ontharder en begin met de was-optie. Voor een bovenlader, laat het water een paar minuten lopen en voeg het zuiveringszout en azijn toe. Laat de machine 1 minuut draaien om de ingrediënten te combineren en stop de was-optie om het mengsel een uur te laten weken voordat de was-optie wordt beëindigd.

4. Laat de was-optie zijn volledige koers doen

Terwijl de was-optie loopt, veegt u de buitenkant van de machine af met een doek gedrenkt in azijn. Veeg alle hoekjes en gaatjes.

5. Voer een tweede was-optie uit

Voer nog een was-optie uit met alleen warm water. Je kunt ook een scheutje azijn toevoegen om eventueel achtergebleven resten van de eerste wasbeurt losser te maken. Zodra uw tweede was-optie is voltooid, laat u de deur van de wasmachine open om de binnenkant te laten drogen en om schimmel te voorkomen.

6. Reinig de dispenser, filter en andere componenten (grondig)

Neem een handdoek gedrenkt in azijn en veeg langs de binnenkant van het deksel. Gebruik een tandenborstel om in de hoekjes en gaatjes te komen. Om de rand van het bad schoon te maken, schrobt u de bovenranden en alle gebieden waar het water kan komen. Voor een bovenlader wasmachine, veeg ook de agitator af.

7. Gebruik chloorbleekmiddel

Chloorbleekmiddel mag alleen met warm of koud water worden gebruikt, omdat het bij hoge temperaturen zijn effectiviteit verliest. Gebruik 1 liter chloorbleekmiddel en stel de maximale watertemperatuur in op 40 graden. Veel mensen gebruiken chloorbleekmiddel. Hoewel het uitstekend is om schimmel te verwijderen van gladde diensten zoals tegels en glas, kan het niet binnendringen in poreuze oppervlakken, zoals de plastic binnentrommel of de porseleinen binnentrommel van de wasmachine. Je denkt misschien dat je de schimmel hebt gedood omdat je het niet meer kunt zien, maar de wortels van de schimmel zijn nog steeds in leven en goed en zullen gelukkig in korte tijd opnieuw groeien. Het verwijdert ook geen kalkaanslag.


Wasprogramma’s

De eerste wasmachines voerden gewoon een was-actie uit wanneer ze beladen waren met kleding en zeep, gevuld met heet water en het begonnen met wassen. In de loop van de tijd werden machines steeds meer geautomatiseerd, eerst met zeer complexe elektromechanische controllers daarna volledig elektronische controllers; gebruikers doen kleding in de wasmachine, selecteren een geschikt programma via een schakelaar, starten de wasmachine en kunnen daarna kleding eruit halen die schoon en vochtig zijn. De controller start en stopt vele verschillende processen, waaronder pompen en kleppen om de trommel te vullen en leeg te maken met water, verwarming en roteren met verschillende snelheden, met verschillende combinaties van instellingen voor verschillende stoffen.

Wassen

Veel voorlaadwasmachines hebben een interne elektrische verwarmingselementen om het waswater te verwarmen, indien gewenst in de buurt van het kookpunt. De snelheid van de chemische reinigende werking van het wasmiddel en andere textiel chemicaliën neemt sterk toe met de temperatuur, in overeenstemming met de vergelijking van Arrhenius. Wasmachines met interne verwarmingstoestellen kunnen speciale wasmiddel gebruiken die zijn geformuleerd om verschillende chemische ingrediënten bij verschillende temperaturen vrij te maken, waardoor verschillende soorten vlekken van kleding kunnen worden verwijderd wanneer het waswater wordt opgewarmd door de elektrische verwarming. Wassen met hogere temperatuur verbruikt echter meer energie en veel stoffen en elastieken worden bij hogere temperaturen beschadigd. Temperaturen van meer dan 40 graden hebben het ongewenste effect van het inactiveren van de enzymen bij gebruik van biologisch wasmiddel.

Spoelen

Wasmachines voeren na de hoofdwasbeurt meerdere spoelingen uit om het grootste deel van het wasmiddel te verwijderen. Moderne wasmachines gebruiken minder water vanwege het milieu; dit heeft echter geleid tot het probleem van slecht spoelen op veel wasmachines op de markt.

Spinnen

Hogere rotatiesnelheden, samen met grotere buisdiameters, verwijderen meer water, wat leidt tot snellere drogen. Als een verwarmde wasdroger na het wassen en centrifugeren wordt gebruikt, neemt het energieverbruik af als er meer water uit de kleding is gehaald. Sneller centrifugeren kan kleren laten verkrimpen. Ook neemt de mechanische slijtage van de lagers snel toe met de rotatiesnelheid, waardoor de levensduur wordt verkort. Oude machines zouden draaien op slechts 3000 omwentelingen per minuut en vanwege het ontbreken van een mechanische ophanging en gaat daardoor vaak schudden en trillen. In 1976 draaiden de meeste wasmachines met een voorlaad hadden rond de 700 omwentelingen per minuut en soms zelfs minder. Loze centrifuges, zonder was functie, zijn beschikbaar voor gespecialiseerde toepassingen. Bijvoorbeeld in kleedkamers van gemeenschappelijke zwembaden kan een kleine snelle centrifuge-machine worden aangeschaft om natte zwempakken te laten drogen.

Onderhoudswasbeurten

Vele huishoudelijke wasmachines gebruiken een plastic, in plaats van metalen, buitenschaal om het waswater op te slaan, maar na verloop van tijd kan de plastic bak ophopen met waswater. Sommige fabrikanten adviseren gebruikers om regelmatig een verfrissing was uit te voeren om de binnenkant van de wasmachine van schimmel, bacteriën, bezopen wasmiddel en niet-gespecificeerd vuil effectiever te reinigen dan met een normale wasbeurt. Een onderhoud was wordt uitgevoerd zonder wasgoed, op het heetste wasprogramma van de wasmachine. Azijn, 100 gram citroenzuur, een wasmiddel met bleek of eigen wasmachinereiniger van de wasmachine.

Vergelijkbare artikelen

Bevestigingsbeugels

9 maanden geleden

Systeembeheerder

6 jaar geleden 0

Programmeren

6 jaar geleden 0