Ster

Wat is een ster?

Een ster is een hemellichaam. Sterren komen voor in verschillende zonnestelsels. Een zonnestelsel krijgt de naam ‘zonnestelsel’ pas wanneer planeten rondom de desbetreffende zon draaien. De ster bestaat namelijk uit een lichtgevend plasma. De druk en temperatuur zijn zo hoog in een ster dat er vervolgens een kernfusiereactie ontstaat. Daardoor worden gigantische hoeveelheden energie gecreëerd. Een ster straalt vervolgens elektromagnetische straling uit. Deze komen in verschillende golflengtes voor en dit resulteert in zichtbaar licht. Ook de eindfase van sterren, onder wie de witte dwergen worden tot de sterren gerekend. De dichtstbijzijnde ster vanaf de aarde is natuurlijk de zon. Daaropvolgend komt de grotere ster Proxima Centauri.

Wat is een kernfusie?

Een ster is in de binnenste kern extreem heet. Door deze extreme hitte kan er een kernfusie plaatsvinden. Eerst produceert de kernfusie de straling. De straling veroorzaakt de druk van de ster die naar buiten gericht is. De kernfusie zorgt er ook voor dat de gasbol niet verder onder zijn eigen gewicht in elkaar stort. Bij een stabiele ster is het verschil tussen de buitenste stralingshoeveelheid en de zwaartekracht binnenin zowel gelijk. Momenteel zijn er twee soorten fusieprocessen bekend. De eerste is de koolstof-stikstofcyclus en de tweede is de proton-proton cyclus. Deze cyclussen zetten waterstof om in helium.

Wat is massa?

Sterren hebben niet dezelfde massa. Een van de lichtste sterren heeft een massa van ongeveer 1/13 van de zon. Wanneer de massa nog lager is, kan de ster niet de gewenste temperatuur hebben, waardoor de kernfusie niet op gang kan worden gebracht. Dan wordt het hemelobject niet meer gedefinieerd als een ster. Natuurlijk zijn er ook sterren met een grotere massa. Deze sterren kunnen zo’n 265 keer zwaarder wegen dan de zon.

Wat is de helderheid van een ster?

De helderheid van een ster is afhankelijk van de lichtkracht en de afstand. De sterren worden ingedeeld op helderheid. Wanneer de weersomstandigheden gunstig zijn, kunnen sterren nog net bij een donkere hemel gezien worden. Voor zwakkere sterren is een goede telescoop nodig. Een ster die ongeveer 50 lichtjaar verwijderd is van onze zon kan dus nog net gezien worden. Er kunnen ongeveer 5000 sterren worden gespot wanneer alle weersomstandigheden gunstig zijn. De helderheid van een ster kan verschillen. De ster kan namelijk niet stabiel genoeg zijn. Hierdoor kan de grootte veranderen en kan het licht minder fel worden. Het kan ook zijn dat het licht van de ster door een ander hemelobject geblokkeerd wordt.

Wat is de levensduur van een ster?

Men speculeert weleens dat zwaardere sterren een langere levensduur zouden hebben dan lichte sterren. Dit is niet het geval. De energieproductie van een ster is afhankelijk van de massa. De zwaarste sterren, waaronder de hypereuzen hebben ongeveer een levensduur van een paar miljoen jaar. Middelgrote sterren, zoals de zon hebben een gemiddelde levensduur van ongeveer 10 miljard jaar. Kleinere sterren hebben de langste levensduur. Kleine sterren kunnen een levensduur hebben van 10 tot 20 biljoen jaar. Dat is duizend keer meer dan de leeftijd van het heelal. Kortom, planeten kunnen het beste rondom een kleine ster draaien.

Vergelijkbare artikelen

Kamerplanten

7 jaar geleden 0

Venus

5 jaar geleden 0

Lavendel planten

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.