Spaanse margriet

Herkomst

De Spaanse margriet komt uit Zuid-Afrika. In Zuid-Afrika is de Spaanse margriet niet éénjarige plant maar een vaste plant, die rond de 1 meter hoog kan worden. De originele naam is Osteospermum Ecklonis. In Nederland kennen we vele variaties van de Spaanse margriet die maar al te graag in de zon staat. Pas sinds de jaren 80 is de Spaanse margriet bekender geworden in Nederland.

Het planten van de Spaanse margriet

Je kan de Spaanse margriet in twee verschillende manieren kopen namelijk als stekplant of als zaad. Als je ervoor kiest om een Spaanse margriet zaadje te planten kan je dit het beste in februari doen. Zorg dat het weer goed en stabiel is, rond de 18 à 20 graden. In begin maart kan je het plantje overzetten in een pot. De Spaanse margriet heeft veel zonlicht nodig om te kunnen bloeien, vergeet dit niet! Je plant de Spaanse margriet begin mei. Zorg ervoor dat de grond waar je de Spaanse margriet in plant niet te droog is. Als je meerdere Spaanse margrieten wilt planten hou er dan rekening mee dat de planten ongeveer 30 centimeter van elkaar vandaan moeten zitten.

Verzorging Spaanse margriet

De verzorging van de Spaanse margriet is vrij simpel. Pluk regelmatig wat oude bloementjes weg, ook kan je wat mest toevoegen let er wel op dat je niet te veel mest dit kan ervoor zorgen dat de Spaanse margriet minder bloemen krijgt. De Spaanse margriet bloeit in Nederland van begin mei tot en met eind september.

Overwinteren van de Spaanse margriet

Wil je graag ervoor zorgen dat je Spaanse margriet de winter overleeft verplaats de Spaanse margriet dan in een grote bak en plaats de bak in een ruimte met veel ventilatie. Heb je niet genoeg ruimte thuis? Probeer dan de jonge scheuten van je Spaanse margriet te snoeien en te planten in kleine bakjes. Deze jongen scheuten kan je in het voorjaar weer planten en zul je weer mooie Spaanse margrieten krijgen.

Verschillende kleuren Spaanse margrieten

Je kan de Spaanse margriet kopen in meer dan 20 verschillende kleuren en ruim 100 soorten. Let goed op of de Spaanse margriet wel goed in je tuin past want soms kan het zijn dat je een witte Spaanse margriet koopt en deze alsnog oranje wordt. De populaire kleuren van de Spaanse margriet zijn: geel, wit, oranje, roze en paars. Je kan ook meerkleurige Spaanse margrieten kopen waarbij de kleuren mooi overlopen in het blad. De Spaanse margriet word 40 tot 50 centimeter hoog in Nederland.

De Spaanse margriet in Spanje

Er bestaan natuurlijk ook Spaanse margrieten in Spanje. In Spanje bloeit de plant vrij vroeg in het jaar namelijk begin maart. Door de warme zomers in Spanje zal de Spaanse margriet bloeien van maart tot en met juni, hierna word het te droog en te heet voor de plant om te overleven. In het najaar word de Spaanse margriet gestekt en opgestuurd naar Nederland waar deze dient als mooie plant voor in de tuin.

Vergelijkbare artikelen

Vloerlampen

3 jaar geleden

Kast

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.