Geluidswerende isolatie

Door middel van akoestische isolatie kunt u geluidsoverlast afkomstig van binnen of buiten opzienbarend verminderen. Daarnaast moet u goed kijken naar welke soort geluidsisolatie of geluidstechniek u toepast. Dit hangt namelijk af van de bouwconstructie. Ook de oorzaak van het geluid moet vastgesteld worden. Wilt u meer informatie? Hieronder kunt u informatie vinden over geluidswerende isolatie.

Geluiden van buitenaf kunnen zich eenvoudig verplaatsen via kieren en gaten. Contactgeluiden ontstaan door trillingen in de lucht. Denk hierbij aan voorwerpen die tegen elkaar botsen, of meubels die verplaatst worden. Als u last heeft van contactgeluiden, dan kunt u het beste geluidswerende isolatie aanschaffen.

Wat zijn de meest voorkomende contactgeluiden?

  • Lawaai van vervoer zoals auto’s, bussen of vrachtwagens
  • Geluid tussen twee verdiepingen
  • Geluid bij de buren
  • Trappen en liften
  • Meubels die verplaatst worden

Welke soorten geluidsisolatie zijn er?

Van buitenaf zijn er verschillende soorten geluidswerende isolatie mogelijk. Eerst kijkt u naar hoe dik uw wanden zijn. Hoe dikker de wanden, hoe minder geluid hoorbaar is. Heeft u nog steeds last van geluidsoverlast? Dan kunt u ervoor kiezen om extra geluidsisolatie aan te brengen voor een nog beter resultaat. Denk hierbij aan thermische en akoestische isolatie. Beide vormen hebben een goede werking om geluidsoverlast te reduceren. Ook van binnenuit zijn er verschillende soorten geluidswerende isolatie mogelijk.

Op het moment dat u ervoor kiest om binnen te isoleren, kunt u voor noppenschuim kiezen. Noppenschuim is namelijk een efficiënte manier om geluidsoverlast te reduceren. Meestal gebruikt men noppenschuim bij muziekstudio’s. Een muziekstudio is namelijk een bron van geluid. Daarom zijn zij genoodzaakt om noppenschuim aan te brengen, zodat andere mensen geen last krijgen van geluidsoverlast. Daarnaast moet het noppenschuim eerst goed afwerkt worden voordat men het daadwerkelijk aanbrengt.

Wat zijn de vereisten en vergunningen?

Wilt u uw woning isoleren tegen geluid? Daar heeft u geen vergunning voor nodig. Iedereen mag tegenwoordig geluidswerende isolatie aanbrengen. Alleen wanneer u van plan bent om de voorgevel te bewerken of wanneer de stabiliteit van uw woning op het spel staat, dan moet u de gemeente hiervoor berichten voordat u aan de slag gaat. Als u de constructie van uw woning wilt veranderen, dan adviseren wij u om een architect in te schakelen. Zo’n architect heeft namelijk verstand van zaken. Daarnaast moet u wel rekening houden met wat de architect u adviseert.

Wat is het nut van een polyethyleen isolatie?

Het meest gebruikte materiaal voor een geluidswerende werking is een polyethyleen isolatie. Het is een sterke en goedkope kunststof. Daarnaast is dit type kunststof bestand tegen het zonlicht. Ook is de kunststof chemisch resident en bruikbaar bij zeer lage tot zeer hoge temperaturen.

Wat is het nut van een glaswol isolatie?

Men gebruikt glaswol om thermisch te isoleren. Ook kan glaswol gebruikt worden als onderdeel voor een geluidswerend vlak. De grote massa van glaswol vangt het geluid op. Hierdoor vermindert de glaswol geluidsoverlast. Bij daken is glaswol een absolute aanrader, omdat harde isolatieplaten op daken geen goede keuze is. Hierbij moet u rekening houden met de aanwezige ruimte. Het kost enigszins veel tijd en moeite, maar het resultaat is echt verbluffend. Schakel altijd een professional in.

Vergelijkbare artikelen

Plinten en stroken

6 jaar geleden 0

Portugese tegels

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.