Slovenië

Geschiedenis Slovenië

Slovenië hoorde honderden jaren bij Oostenrijk. Daarna hoorde het bij Joegoslavië samen met andere Balkan-landen als Kroatië, Bosnië en Herzegovina, Servië, Kosovo, Montenegro en Macedonië. Slovenië werd tijdens de tweede wereldoorlog in principe ingedeeld door Duitsland, Italië en Hongarije. Het republiek Slovenië bestaat althans sinds 1991. Sinds 2004 is Slovenië ook lid van de Europese unie. Sinds 2007 hoort Slovenië ook bij de eurozone. Dit betekend dat ze de euro als munt hebben.

Slovenië geografisch

Het land wordt begrenst door Italië, Oostenrijk, Hongarije en Kroatië. Het heeft ook een kustlijn van 47 kilometer aan de Adriatische zee. Slovenië is ongeveer net zo groot als de helft van Nederland. In het land kun je heel veel bergen en bossen zien. Doordat Slovenië ten zuiden van de alpen zit, regent het heel veel in het land. In heel Slovenië valt er gemiddeld 1350 millimeter regen per jaar. Ten oosten van Slovenië is het wat droger. Daar valt per jaar ongeveer 850 millimeter neerslag per jaar.

Slovenië demografisch

82 procent van bevolking van Slovenië bestaat uit de echte Slovenen. In het land zijn er ongeveer 6300 etnische Hongaren. Daarnaast zijn er nog 2300 Italianen en nog 3300 zigeuners. 16 procent van de bevolking komt uit de Balkan landen, zoals Bosnië, Kroatië en Servië. De meesten zijn in het land gekomen als arbeidsmigrant ook zijn er mensen vroeger als vluchteling in Slovenië gekomen. Door de Sloveense diaspora zijn er zo’n 400.000 buiten het land. De meeste wonen in Amerika en Canada. In Oostenrijk en Hongarije zijn er ongeveer 15.000 Slovenen. In Italië wonen meer dan 50.000 Slovenen.

Geloof Slovenië

Vroeger waren de meeste gelovigen in Slovenië katholiek. Tegenwoordig is dat nog steeds zo. Er zijn wel heel veel atheïsten ontstaan in het land. Het katholieke geloof is ook sterk gedaald. Van 75 procent naar 50 procent. Ondanks dit blijft het wel het grootste geloof in het land. Ook zijn er mensen in de islam en jodendom gaan geloven. Van de andere stromingen in het christendom zoals, orthodox en protestant zijn er maar weinig aanhangers van in Slovenië . Een kleine 3 procent van de mensen in Slovenië zijn orthodox.

Bezienswaardigheden Slovenië

Slovenië heeft een grote geschiedenis en het is ook een prachtig land als het met natuur te maken heeft. Triglav is het mooiste maar ook het nationale park van Slovenië. Dit park bevindt zich in het noordwesten van Slovenië. De soca rivier loopt dwars door dit park heen. Slovenië heeft een hoop bezienswaardigheden. Maar de twee bekendste zijn het meer van Bohinj en het meer van Bled. Er trekken veel toeristen in de zomer hier naartoe. In de buurt van deze meren is de Vintgarkloof te vinden. Wat ook opvallend is is dat er veel kastelen zijn in Slovenië. De bekendste zijn het kasteel van Ljubljanski Grad en het kasteel van Bled. De hoofdstad Ljubljana is echt een toeristische trekpleister van het land. Hier bevind zich ook het grootste museum.

Vergelijkbare artikelen

Barcelona

6 jaar geleden 0

Malaga

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.