Alles over Duitsland

HET VERHAAL ACHTER DE DUITSE VLAG

In het Duits heet de vlag van Duitsland: Flagge der bundesrepublik Deutschland of bundesflagge. De vlag geeft een vlak horizontaal aan met driekleuren met boven de kleur zwart, in het midden de kleur rood en onderaan de kleur geel, zo ziet de gewone vlag eruit van Duitsland. Die werd aangenomen in 1919 na de eerste wereldoorlog tussen 1933 en 1945 had Duits een andere vlag zwart-wit-rood. Naast deze versie is er ook een ander exemplaar met het Duitse wapen ter midden: dat is de dienstvlag die alleen gebruikt wordt door de overheid en het leger. Een andere soort vlag heet de Marinavlag die is het zelfde als de dienstvlag, alleen dan met staart van een zwaluw.

BETEKENIS VAN DE KLEUREN

De 3 kleuren van de Duitse vlag hebben allemaal een betekenis, in de 19e eeuw werden ze deels Oorspronkelijk gezien, omdat de wapens dan te herkennen waren in de middeleeuwe. De zwarte kleur representeert het duistere verleden, de rode kleur representeert het moeilijke heden en de geel/goude kleur representeert de toekomst. Tegenwoordig vormen de kleuren samen met de democratie van Duitsland van de jaren 1848, 1919 en 1949, waarmee ze deels een combinatie hebben van democratie en republiek kleuren worden afgezet tegen de kleurencombinatie zwart, wit en rood van het Duitse rijk. De kleuren staan volgens de Duitse bondsdag voor als de Duitsers in vrijheid maar ook de individuele vrijheid van de Duitsers.

WANNEER WORDT DE VLAG GEBRUIKT?

  • 27 januari (half stok) wordt de vlag uitgehangen op de herdenkingsdag voor de slachtoffers van het nationaal socialisme het is de datum van de bevrijding van het concentratiekamp Auschwitz.
  • 1 mei is de dag van de arbeid de vlag wordt dan ook uitgehangen
  • 9 mei is de dag van Europa dan is de viering van de schumanverklaring die leidde tot de Europese unie (1950)
  • 23 mei de dag van de grondwet, de viering van de Duitse grondwet (1949)
  • 17 juni is de viering van de opstand in Oost-Duitsland (1953)
  • 20 juli is de viering van de mislukte aanslag op Adolf Hitler door Claus von Stauffenberg (1944)
  • 3 oktober is de dag der Duitse eenheid dan is de viering van de Duitse eenwording

Twee zondagen voor de eerste advent dag (halfstok) is de nationale dag van rouw op die dag is de dag ter herinnering van alle slachtoffers in oorlogstijd Op al die dagen hangen ze de vlag uit, sommige deelstaten mogen ook de vlag uithangen bij verkiezing voor de bondsdag en het Europees parlement.

DUITSE BEVOLKING

Duitsland heeft momenteel 80.594.017 inwoners waarvan 67% een religie hebben en 33% zijn Atheistisch. De meeste mensen wonen in de hoofdstad Berlijn met 3.421.829 mensen bevindt waarvan er 480,000 mensen daar van het buitenland komen (de meesten van de buitenlanders zijn mensen uit Turkije die 98,659 mensen heeft en op de tweede plek zijn de mensen uit Polen met 53,304 mensen in Berlijn), terwijl er in 1990 slechts 3.433.695 mensen bewoont waren in Berlijn. De oppervlakte van Berlijn is 891,70 km2 en daardoor wonen er ook 3,873 inwoners per km2. Er zijn ook meer mensen bijgekomen die zich aanbieden om in Duitsland te werken en daar een mogelijk hebben om een toekomst te bouwen na de tweede wereldoorlog na dat Nazi Duitsland verslagen en compleet verwoest was hadden ook Duitsland gastarbeiders nodig om het land te herstellen na de schade verricht door de Sovjets. Daarvan zijn er in totaal 7.000.000 mensen in Duitsland met een buitenlandse achtergrond (namelijk Joegoslavische, Grieks, Turks en Italianen). 3.000.000 van die 7.000.000 zijn religieus met de Islam, die 3.000.000 gelovigen zijn merendeels Koerds en Turks.

DUITSE POLITIEK

De Bondsrepubliek in Duitsland is met de grondwet van 23 mei 1949 na de Tweed wereldoorlog een Democratische Bondsstaat geworden, daardoor was ook Bondsdag gecreeerd. Wat de Bondsdag inhoud is dat op Bondsdag eigenlijk het Duitse Parlement is dat om de vier jaar gekozen wordt door de Duitse bevolking met een kiessysteem. Het parlement (Bondsdag) zit in het historische Rijksdag gebouw in Berlijn. Maar ze proberen ook zo veel mogelijk kleine partijen buiten te houden met de kiesdrempel waarvan de partij minimaal 5% nodig heeft om in het parlement te komen. Normaal zijn er in het parlement 598 volksvertegenwoordigers, maar tegenwoordig zijn het er meer zoal in 2017 dat 709 volksvertegenwoordigers telt van verschillende partijen die meepraten over alles en nog wat in Duitsland zoals, Economie, Immigratie, Zaken. Daardoor is de Bondsdag heel erg belangrijk voor de Duitse politiek, net zoals de Tweede kamer in Nederland. De voorzitter van de parlement is de Christendemocraat Wolfgang Schauble, de leider van de CDU (Christlich Demokratische Union Deutschlands). De taak van de Parlamenttegenwoordiger is ook verplicht om een bondskanselier te kiezen. Die persoon is Bondskanselier Angela Merkel dat al sins 2005 Bondskanselier van Duitsland is. Een Bondskanselier is het de leider van de regering die door de parlamentvertegenwoordiger gekozen wordt. Daardoor heeft de Bondskanselier heeft ook meer macht in het parlament.

DUITSE KLIMAAT

Het klimaat in Duitsland zit tussen twee klimaten: maritieme klimaat vanuit West-Europa en een continentale klimaat vanuit Oost-Europa. Het klimaat formatie kan ook veranderen door de Noord-Atlantische stromingen en het vervolg van de Golfstroom dat Duitsland daardoor meer regen laat vallen. Maar voor de rest heeft Duitsland niet en heel erg speciale klimaatverschil omdat je in Duitsland zachte zomers hebt en frisse vochtige winters hebt. Terwijl er well bij sommige gebieden van Duitsland het warmere zomers hebt of koudere winters waar daardoor ook meer sneeuw valt zoals in het Zwarte Woud en in Beieren, wat daardoor mensen het ook interesseert om naar Duitsland te gaan voor vakantie.

DUITSE KLASSIEKE MUZIEK

Klassieke muziek wordt in heel Duitsland gewaardeerd. Veel kinderen worden aangemoedigd om een muziekinstrument te spelen of deel te nemen aan orkesten en koren. Bovendien ondersteunen veel scholen in Duitsland klassieke Duitse muziek en leren kinderen er over. De vrij serieuze benadering van klassieke muziek weerspiegelt het nationale stereotype van Duitse discipline en expertise. Niettemin zijn de Duitsers zeer trots op hun muzikale afkomst. Een groot aantal bekende componisten werd geboren en getogen in Duitsland of woonde en creëerde hier hun muzikale prestaties. Als geografisch centrum van Europa werd Duitsland een van de belangrijkste aandachtspunten voor musici en componisten tijdens het barokke tijdperk. Barokmuziek is onvermijdelijk verbonden met de naam en het genie van Johann Sebastian Bach. Hoewel Ludwig van Beethoven de meest prominente figuur uit de negentiende-eeuwse Duitse muziek is zijn componisten als Richard Wagner of Johannes Brahms ook bekende namen.

DUITSE SCHLAGER

Schlager combineert elementen van traditionele Duitse muziek met populaire entertainment. Deze vrolijke liedjes zijn meestal apolitiek en richten zich bijvoorbeeld op een ouder publiek dan op jeugdgerichte popmuziek. Schlager-muziek is heel gewoon op het carnaval in Keulen of het Oktoberfest in München. Er zijn ook bepaalde radiostations en een flink aantal tv-programma’s uitgezonden door regionale televisie die zich richten op Schlager.

POLITIEKE LIEDJES

Politieke liederen begonnen op te komen in de muzikale traditie van Duitsland in de 19e eeuw, met teksten die vaak een nationalistische, liberale of linkse vooringenomenheid hadden. De Dreigroschenoper (Threepenny Opera) van Kurt Weill en Berthold Brecht bevat eigenlijk een uiterst populair repertoire van linkse liedjes. Het bekendste nummer “Mack the Knife” werd gedekt door artiesten als Ella Fitzgerald of Frank Sinatra. In de DDR speelden liederen een belangrijke rol binnen staatspropaganda. Naarmate de onvrede over het dictatoriale systeem toenam, gebruikten Oost-Duitse songwriters hun teksten echter om gecodeerde kritiek op de regerende SED (Socialist Unity Party of Germany) op te nemen. In het westen leidde de tegencultuur van de studenten tot een singer-songwriter-beweging. Twee beroemde musici uit deze periode zijn Reinhard Mey en Hannes Wader.

JAZZ

Muziekliefhebbers over de hele wereld hebben misschien wel gehoord van het meest succesvolle, volledig mannelijke vocale ensemble uit de jaren 1920 en 1930, de komedian-harmonisten. Drie van de oorspronkelijke leden waren van Joodse afkomst en moesten daarom het land verlaten om te ontsnappen aan de situatie van nazi-Duitsland. Een decennium na het winnen van algemene populariteit werd jazz door de fascisten tot een verboden vorm van kunst verklaard. Tegenwoordig is jazzmuziek weer behoorlijk populair in Duitsland. Beroemde componisten en instrumentalisten geven les aan Duitse muziekcolleges, en er zijn een groot aantal uitstekende jazzclubs en regelmatige festivals in het hele land. Om er maar een paar te noemen.

POPMUZIEK DUITSLAND

Duitse muziekfans luisteren grotendeels naar dezelfde Engelssprekende popmuziek als in andere landen. De popmuziekscène verandert vaak en slechts weinig bands of zangers behouden hun populariteit gedurende een lange periode. De afgelopen jaren hebben verschillende genres en sub genres van muziek hun weg gevonden naar de hedendaagse Duitse muziek. Een van de meest prominente en levendige muziekstijlen van vandaag in Duitsland is hiphop. Dit genre is vaak zeer kritisch over sociaaleconomische omstandigheden, werkloosheid en inkomensverschillen.

Vergelijkbare artikelen

Ankara

4 jaar geleden 0

Veiligste deursloten

2 jaar geleden