Paella recept

Paella is een gerecht ontstaan in Spanje, het bestaat uit rijst dat word gekookt op een houtskool verhitte paella pan in de bouillon van vis en schaaldieren, kip en tonijn. Tenminste dat is het recept dat de Spanjaarden op de zondagmiddag met familie gebruiken. Ook is er in Spanje een groot feest en tijdens dit feest gaat iedereen de straat op om paella te maken. Dit heet het Las Fallas feest. Paella word ook vaak gegeten in zuid-Frankrijk, het recept hier is wel anders dan die uit Spanje. In Frankrijk gebruiken ze namelijk ook erwtjes en paprika, de Spanjaarden zien dit als een misdaad tegen het echte originele gerecht.

Het ontstaan van paella

De afkomst van paella ligt in Spanje, om precies te zijn in Valencia. In de 8e eeuw ontstond hier de typische paella rijst korrel, deze was kort, dik en kon veel absorberen. De rest van de ingrediënten zijn ook allemaal afkomstig uit Valencia, in het binnenland vind men vaak konijn en kip. Soms worden er zelfs slakken mee genomen in het recept. Aan de kust werden de schaaldieren uit de zee gehaald, deze worden dan gemixt met het vlees en zo ontstaat de paella.

Paella rijst

Maar dan mist er nog wel een essentieel ingrediënt, de rijst. Deze word goed gekookt in de bouillon van de kip en vis. Een goed gemaakte paella heeft een goede rijst als basis, deze is niet te plakkerig, niet te droog maar heeft wel al het vocht op genomen. Er zijn verschillende mogelijkheden bij paella en de rijst. zo kan de rijst verschillen in vochtigheid, maar het kan ook zijn dat de paella compleet anders is doordat de korst dit aan de bodem van de paella pan zit gebruikt word om een knapperig en smaakvol randje te geven aan de paella.

Verschillende soorten paella

Er zijn verschillende soorten paella, zo heb je de Valenciaanse en de Catalaanse variant. Sommigen mensen maken paella ook met gemixt vlees en vis, dit staat bekent als paella mixta. Ook zijn er vegetarische varianten op dit heerlijk gerecht, dan worden het vlees en vis vervangen door artisjokken. Maar het echte originele recept is het Valenciaanse, dit is voor de echte liefhebbers van de paella. De rijst plakt niet maar is niet te droog, ook is het vocht volledig opgenomen in de rijst. Tussen de echte paella liefhebbers is er nog wel een discussie over de knapperige korst die ook wel de socarrat genoemd word. Sommigen zeggen dat dit een ingrediënt is wat niet vergeten mag worden, maar er is ook een groep die vind dat dit niet in het originele recept thuis hoort.

De ingrediënten van paella

De hoofdingrediënten van paella zijn meestal of rito, rijst, kip, zeevruchten en saffraan. De rijst word dan gekookt in de bouillon van de kip en vis. Dit gebeurd op een houtskool verhitte paella pan, dit zorgt er voor dat de rijst perfect word klaar gemaakt voor het originele oude Spaanse recept waar de echte liefhebbers zo van houden.

Vergelijkbare artikelen

Pannenkoeken

6 jaar geleden 0

Geitenkaas

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.