Saturnus

De meeste mensen kennen saturnus wel vooral ook door de ringen. In ons hele zonnestelsel zijn de ringen van Saturnus het grootst en uitgebreide ringensysteem. Deze ringen zijn gevormd door miljarden kleine deeltjes die verschillen van kleine centimeters tot wel tientallen meters. Deze kleine deeltjes bestaan uit waterijs en rotsen. Sommige mensen denken dat de ringen best wel jonge ringen zijn door sommige onderdelen ontdekt te hebben. Dit is echter niet waar, omdat wetenschappelijk onderzoek heeft aangeduid dat deze ringen vermoedlijk al bestaan sinds het zonnestelsel was gevormd.

Ontdekking van de Ringen van Saturnus

In het jaar 1610 zijn de ringen van Saturnus ontdekt door een Italiaanse astronoom genaamd Galileo Galilei. Galileo wist op dat moment nog niet dat het de ringen van Saturnus waren, dus heeft hij ze omschreven als oren van Saturnus. Maar twee jaar later in het jaar 1612 was de stand van Saturnus anders gericht op de aarde, waardoor de ringen niet meer te zien waren.
Christiaan Huygens een Nederlandse man was de eerste die in het jaar 1655 voorstelde dat het niet de oren van Saturnus zijn, maar de ringen van Saturnus. Deze bewering maakte hij door zelf te hebben gekeken naar de zogeheten oren van saturnus, maar zag dat ze eigenlijk helemaal niet vast zaten aan de planeet.
Nog eens 20 jaar later heeft alweer een Italiaanse astronoom genaamd Giovanni Cassini een ontdekking gedaan met betrekking tot de ringen van Saturnus. Hij beweerde dat het niet één grote ring van saturnus was maar meerdere kleine ringen naast elkaar.

Ontstaan

Er wordt vernomen dat de ringen al bestaan sinds de orming van de planeet zelf. Echter zijn daarbij weer twee theorieën van gemaakt. Een van de theorieën beweerd dat het een maan was van Saturnus en uit elkaar is gevallen. De andere theorie beweerd tamelijk iets anders. Die beweerd namelijk dat de ringen van Saturnus van zichzelf komen en het stukken zijn die zijn afgebrokkeld van de planeet. Ook zijn er nog andere aannemend gemaakt met de betrekking tot de ringen; er wordt aangenomen dat de ringen van Saturnus vroeger vele malen groter waren, maar dat de materialen te veel tegen elkaar hebben gebotst wat er voor heeft gezorgd dat er manen van Saturnus zijn ontstaan.

Kenmerken

De kenmerken van deze ringen van Saturnus zijn; dat de ringen voor een groot deel uit waterijs bestaan en maar een minuscuul deel uit rots materiaal.

De verschillende ringen van Saturnus

De ringen van Saturnus zijn alfabetisch op volgorde genoemd met als volgorde wanneer ze ontdekt zijn. Vanaf planeet Aarde kun je met een amateur telescoop drie ringen van Saturnus zien namelijk A, B en C. Voor de andere ringen van Saturnus heb je helaas toch professionele telescopen nodig. Dit komt omdat ringen A en B het helderst zijn van alle ringen. Deze ringen die rond zweven rondom Saturnus worden allemaal bij elkaar gehouden door de zwaartekracht van de manen die zijn ontstaan door Saturnus. Ook opmerkelijk is, dat er ook infrarode ring rond Saturnus zweeft namelijk een infrarode ring wat hoogst waarschijnlijk is ontstaan door Phoebe die er om heen zweeft.

Vergelijkbare artikelen

Zwarte zee

6 jaar geleden 0

Spaceshuttle

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.