Rozen snoeien

Hou je erg veel van rozen en heb je veel rozen in de tuin. Weet dan wel dat je rozen goed moet snoeien. Wanneer je rozen goed snoeit dan krijg je veel meer bloemen. Ook zorgt het snoeien ervoor dat de plant jong en gezond blijft.

Verschillende soorten rozen

Er zijn allemaal verschillende soorten rozen. Zo heb je stamrozen, struikrozen en klimrozen. Deze rozen zijn enkele voorbeelden van rozen soorten, maar dit zijn wel de bekendste. En al deze rozen moeten worden gesnoeid op een hele andere manier.

Wanneer kun je het beste rozen snoeien.

Ja maar de vraag blijft wanneer kan ik nou het best rozen snoeien. Het beste kun je de rozen planten snoeien in maart. In maart, omdat je dan precies op tijd bent voor het seizoen. Snoei je de rozen planten namelijk later dan gaan ze pas later in het seizoen tot bloei komen en dan kun je dus meer van je rozen genieten. Snoei je ze echter te vroeg dan kan het zijn dat ze ziektes oplopen. Mogelijke ziektes die een roos op kan lopen zijn sterroetdauw en meeldauw. Daarnaast kan het ook nog eens zo zijn dat de kou de jonge bloempjes doet kapot vriezen tijdens de koude nachten. Zorg er dan ook voor dat je overdag snoeit wanneer het niet vriest.

De juiste rozen snoei outfit

Wanneer je een roos wilt snoeien is het belangrijk dat je de juiste outfit hebt. Heb je namelijk niet de juiste outfit wordt rozen snoeien een hele rot klus. Zorg er dan dus voor dat je een glad jack hebt of iets in die trant waardoor de doorns niet in je blijven haken. Ook zijn handschoen dan wel echt belangrijk omdat je anders blijft haken in de plantjes. En zorg er daarnaast voor dat je snoeit met een scherpe schaar mocht je dan toch in jezelf snijden dat de snijwond dan mooi glad is zodat er dan moeilijker ziektes kunnen binnen dringen in je systeem.

Oké nu beginnen we met het snoeien van verschillende soorten rozen.

Hoe snoei je de struikroos?

De struikrozen bestaan uit grootbloemige rozen, trosrozen, miniatuurrozen en lage heesterrozen. Deze verschillende rozen die ik nu heb opgenoemd mogen vaak gesnoeid worden. Het is belangrijk bij deze rozen dat de takken terug worden gesnoeid tot een lengte van 5 tot 10 centimeter. Takken die naar binnen groeien mag je afknippen tot 1 centimeter. Hierdoor hou je de open ruimte in het midden.

Hoe snoei je de stamroos.

Bij de stamroos snoei je de takken terug tot een rond de 9 tot 11 centimeter boven de stam. Knip tot 1 centimeter boven het nog uitgelopen bladknop. Ook wel het buitenoog genoemd. Dit ziet er uit als niet meer dan een heel klein sprietje dat afwijkt naar buiten. Dit wil dan namelijk zeggen dat je een nieuwe rozen tak gaat krijgen. Ook bij de stamroos is het belangrijk dat de stam een beetje lucht houdt. Dus zorg ervoor dat daar niet allemaal takken komen of het liefst geen.

De klimroos snoeien.

Hoe snoei je de klimroos? Bij de klimroos heb je dikke- en zijtakken. Deze snoei je jaarlijks tot 1 á 2 centimeter. De Belanrijke takken de hoofdtakken moet je laten zitten. Mocht je op een begeven moment zien dat je tak grijs is geworden dan is deze verouderd en dient deze te worden afgeknipt aan het uiterste van de onderzijde van de tak met een takkenschaar. Een klimroos hoef je dus niet veel te snoeien en de eerste 3 jaar al helemaal niet.

Vergelijkbare artikelen

Only registered users can comment.