Rolls-Royce

Rolls-Royce Motor is een Britse fabrikant van luxe auto’s. Een volledige dochteronderneming van de Duitse groep BMW, het werd opgericht in 1998 nadat BMW een licentie kreeg voor de rechten op de Rolls-Royce-merknaam en -logo van Rolls-Royce PLC en de rechten op de handelsmerken Spirit of Ecstasy en Rolls-Royce kreeg van Volkswagen AG. Rolls-Royce Motor beheert vanuit speciaal gebouwde administratieve en productiefaciliteiten die in 2003 werden geopend tegenover Goodwood het Circuit in Goodwood, West Sussex in Engeland het Verenigd Koninkrijk. Rolls-Royce Motors Cars Limited is de exclusieve fabrikant van auto’s van het merk Rolls-Royce sinds 2003.Hoewel het merk Rolls-Royce sinds 1906 in gebruik is, heeft de Rolls-Royce Motor Cars-dochter van BMW AG geen directe relatie met Rolls-Royce-merkauto’s die vóór 2003 zijn geproduceerd. De dochteronderneming van Bentley Motors Limited van Volkswagen AG is de directe opvolger aan Rolls-Royce Motors en verschillende andere voorgangers die Rolls-Royce en Bentley-auto’s produceerden tussen de oprichting van elk bedrijf en 2003, toen de BMW-gecontroleerde entiteit begon met het produceren van auto’s onder het merk Rolls-Royce.

Geschiedenis

Rolls-Royce Motor werd in 1998 opgericht als een volledige dochteronderneming van BMW, nadat BMW de rechten op de Rolls-Royce-merknaam en het logo van Rolls-Royce PLC in licentie had gegeven en de rechten op de Spirit of Ecstasy en Rolls-Royce grill had verkregen vorm handelsmerken van Volkswagen AG. Rolls-Royce Motor Cars Limited produceert sinds 2003 Rolls-Royce-auto’s.Hoewel het Rolls-Royce-merk al sinds 1906 op voertuigen wordt gebruikt, heeft de Rolls-Royce Motor Cars-dochter van BMW AG geen directe relatie met Rolls-Royce-merkauto’s die vóór 2003 zijn geproduceerd. De dochteronderneming van Volkswagen AG is de directe opvolger aan Rolls-Royce Motors en de andere verschillende voorgangers-entiteiten die Rolls-Royce en Bentley-auto’s produceerden tussen de oprichting van elk bedrijf en 2003.De huidige chief executive Torsten Müller-Ötvös kwam in januari 2010 bij het bedrijf, met een belofte om de kwaliteitsnormen die Rolls-Royce beroemd maakten te herwinnen. Dat jaar steeg de omzet in China met 600%, waarmee het na de VS de tweede grootste markt is.

Eigendom en licentieverlening van handelsmerken

In 1998 besloot Vickers om Rolls-Royce Motors te verkopen. De meest waarschijnlijke koper was BMW, die al motoren en andere componenten leverde voor Rolls-Royce en Bentley-auto’s, maar BMW’s laatste aanbod van £ 340 miljoen werd verslagen door Volkswagens £ 430 miljoen.

Aankomende auto’s

Cullinan

Rolls-Royce heeft plannen aangekondigd voor de productie van een SUV – de Cullinan genaamd – in 2015, eerst een bedrijf. Naar verwachting zal dit eind 2018 worden uitgerold als een 2019-model, zo wordt beweerd door Rolls “de nieuwe SUV zal nieuwe luxe-eisen stellen aan auto’s van dit segment”.

Voormalig

Phantom

  • 2003-2016 – Phantom vierdeurs sedan. Het is het eerste model van Rolls-Royce Motor Cars Limited dat werd gelanceerd in januari 2003 op de North American International Auto Show in Detroit. De auto heeft een 6.75 L V12-motor van BMW, maar de meeste componenten zijn uniek voor de auto. Onderdelen zijn afkomstig van Continentaal Europa en het Verenigd Koninkrijk. Assemblage, leerwerk, houtbewerking en afwerking worden uitgevoerd in een nieuwe fabriek in Goodwood nabij Chichester, Sussex.
  • 2005-2016 – Rolls-Royce Phantom Extended Wheelbase. De wielbasis van deze auto is 250 mm langer dan die van de standaard Phantom sedan.
  • 2007-2016 – PhantomDrophead Coupé (converteerbaar)
  • 2008-2016 – Phantom Coupé

Vergelijkbare artikelen

Audi

6 jaar geleden 0

Vignet Oostenrijk

4 jaar geleden 0

Only registered users can comment.