Portugese tegels

Portugese tegels worden gelegd op vele plekken over de hele wereld. Deze tegels kun je vinden in verschillende patronen en kleuren. Vaak zijn ze te herkennen aan de symmetrische vormen. Steeds vaker wordt er gekozen voor een symmetrische tegel omdat dit veel moderner en strakker staat wat bij de meeste mensen aanspreekt. Deze Portugese kunstvorm wordt ook wel azulejo genoemd. Bij deze kunstvorm wordt er een groot patroon getekend over alle tegels. Ook zij er Portugese tegels te vinden in kleine patronen bijvoorbeeld bloemen etc.

De tegels

De tegels worden gemaakt van cement. dit gebeurt allemaal in een fabriek waar de tegels op maat worden gemaakt. er wordt cement in een vorm gegooid. Ook wel een mal genoemd. De tegels worden in een hele hete oven gedaan zodat ze hard worden. Als de tegels hard zijn worden ze geslepen en glad gemaakt. Na het slijpen wordt de eerste laag over de tegels heen gebracht ter bescherming. Via een computer wordt ingesteld wat voor patroon op de tegels moet komen. Dit kan van alles zijn, van bloemetjes tot aan figuurtjes. De patronen worden op de tegels gedrukt en daarna gaan ze naar de groothandel. Ook is er een mogelijkheid om je eigen Portugese tegel te ontwerpen. Je maakt je eigen ontwerp en wordt daarna met de juiste maat op de tegel gedrukt. Portugese tegels worden steeds populairder onder de mensen. Je ziet het vooral bij de avontuurlijke mensen die van de zonnige landen houden.

Tegels leggen

De tegels worden vaak gelegd bij het bedrijf waar de tegels zijn gekocht. Mocht dit niet het geval zijn dan zijn er altijd nog gespecialiseerde bedrijven zoals een professionele stratenmaker. Je kunt de tegels eventueel ook zelf plaatsen als je een beetje handig bent. Het is belangrijk om de goede manieren te weten als je zoiets wilt ondernemen. De tegels zijn makkelijk schoon te krijgen met warm water en een beetje zeep. Om de tegels te plakken kunt u het beste de normale witte flexibele lijm gebruiken die ook vaak wordt gebruikt voor marmer. Nadat de tegels gelijmd is het beter om de zo klein mogelijke voeg te gebruiken om de patronen van de tegels niet te onderbreken. Na het voegen is het tijd om te rusten. Ongeveer 24 uur na het voegen is het nodig om te schrobben. De tegels zijn makkelijk schoon te krijgen met warm water en een beetje zeep. Het is belangrijk om de tegels daarna te impregneren net zoals je dat doet bij natuurstenen. Gelukkig is het bij Portugese tegels zo dat ze maar 1 keer gelegd of behandeld hoeft te worden. Je smeert de tegels in om ze te beschermen tegen kauwgom, vogelpoep en dergelijke.

Onderhoud

Portugese tegels hoef je eigenlijk niet te onderhouden. Wel kan je regelmatig met een dweil of ook nog een stofzuiger schoonmaken. Om dit 1 keer in een week te doen is een aanrader. Door het dweilen laat de zeep die gebruikt wordt een klein laagje aangebracht om de tegels te beschermen. Het kan zijn dat er in het begin nogal wat kalk ontstaat. Hier kun je niks tegen doen om het te voorkomen. Dit komt omdat de tegels worden gemaakt door gemalen poeder van marmer. Gelukkig verdwijnen deze vlekken vanzelf na mater de tegels ouder worden.

Vergelijkbare artikelen

Whirlpoolbuiten

5 jaar geleden 0

Slotenmakers

5 jaar geleden 0

Only registered users can comment.