Moestuinen

Veel restaurants bouwen tegenwoordig hun eigen eten via hun moestuin. Het is hipper dan hip, je eigen eten verbouwen via je eigen tuin. En als je de ruimte voor in de tuin hebt, is dat natuurlijk een absolute aanrader. Maar toch is het wel lastig om je eigen moestuin in te richten en te verbouwen. Wij geven je een aantal tips hoe je dit moet aanpakken.

Lucht, licht en het zonnetje

Dit is misschien wel het belangrijkste als je een moestuin wilt gaan ontwerpen, kies voor een goed plekje in jouw tuin. Een moestuin heeft zoveel mogelijk zon nodig, minimaal 6 tot 8 uur. De meeste groente zijn namelijk echte zonliefhebbers. Ook is een beschutting niet onhandig, een beetje wind is natuurlijk niet erg dat kan namelijk ook voor warme lucht zorgen. Maar dan zijn de windrichtingen ook niet onbelangrijk, uit het noorden komt bijvoorbeeld veel koude lucht. Daarom is het handig om de zuidkant open te laten in je tuin om lekker van de warme lucht en de zon te profiteren. Voor de mensen die geen zonnig balkon of tuin heeft is erg goed nieuws! Er zijn ook uitzonderingen op de zonliefhebbers. Er zijn namelijk ook groenten die hier veel minder van houden, die houden van halfschaduw en zijn tevreden met 3 tot 4 uur zon per dag. Dit zijn bijvoorbeeld: spinazie, rucola, snijbiet, biet, mosterdblad, wortels en andere sla.

Hou het lekker klein

Klein maar fijn. Wat goed is om te weten is dat je helemaal niet veel ruimte nodig hebt om kruiden of groenten te verbouwen. Op een vierkante meter kan je al een hele fijn moestuin ontwerpen. Houd het lekker overzichtelijk, start kleinschalig en let op welke groenten je wilt verbouwen aangezien sommige toch wel wat meer ruimte nodig hebben. En als alles soepel verloopt, kun je je moestuin natuurlijk altijd uitbreiden

Welke grond heb je nodig voor een moestuin?

Wat ook natuurlijk niet kan ontbreken, is de grond voor de moestuin. Wat de meest gebruikte grond in Nederland is: zand, klei en veengrond. Maar welke grondsoort heeft jouw tuin nodig? Pak een handje vol knijp erin en als dit makkelijk uit elkaar valt, dan heb je dus zand nodig. Het is klei wanneer het klonterig is en je er makkelijk een bolletje van zou kunnen maken. Tussen deze twee in zit veengrond en is van kleur een beetje bruin/zwart.

De groenten uitkiezen

Al heb je inmiddels de plaats bepaald, is het tijd om de moestuin te gaan ontwerpen. Bepaal waar en welke groenten je wilt planten of zaaien. Maar maak het jezelf niet te lastig! Het is verstandig om met de makkelijke groenten te gaan beginnen als is dit je eerste moestuin. Denk hierbij aan pluk sla, bonen, kerstomaten en rucola. Om de boel lekker op te fleuren kun je er bijvoorbeeld nog een Oost-Indische kers erbij doen en dan heb je gegarandeerd kans op succes. En daarbij zorgen natuurlijk een aantal vrolijke bloemen er voor dat elke zomerse gerecht feest word!

Vergelijkbare artikelen

Tuinmeubelen

3 jaar geleden

Tuin huizen

3 jaar geleden