Pepernoten bakken

Pepernoten is een lekkernij dat veel in de sinterklaas periode wordt verkocht en gegeten. Pepernoten zijn kleine koekjes gemaakt van roggemeel. Ze worden een klein beetje gemengd met anijs. Het deeg wordt dan wat steviger en harder. Het wordt van het zelfde deeg gemaakt als taaitaai. Dat is ook een lekkernij dat veel wordt gekocht. Pepernoten is al heel oud. Ze werden gemaakt door de zwarte pieten. De zwarte pieten maakte voor sinterklaas pepernoten, chocolade letters en taaitaai poppen voor de kinderen. Als de boot aan kwam in Nederland, werd er uit een grote zak een hoop pepernoten en snoepjes gegooid. Pepernoten is een typisch Nederlands recept. Het wordt nergens aders gemaakt dan in Nederland. Dit komt omdat sinterklaas een typische Nederlandse traditie is. Heel veel mensen begrijpen daarom onze feestdag niet.

Kruidnoten

Kruidnoten zijn anders als pepernoten. Pepernoten zijn groot en wat taaier en hebben een zachtere binnenkant. Ook worden pepernoten anders gebakken dan kruidnoten. Kruidnoten zijn veel meer bekender tegenwoordig. Kruidnoten zijn kleine harde koekjes gemaakt van speculaas. Ze worden veel meer gemaakt dan pepernoten. Vaak worden de pepernoten vergeleken met kruidnoten. Er wordt vaak gedacht dat de kruidnoten pepernoten zijn. Maar er zit wel degelijk een verschil tussen de twee lekkernijen. De overeenkomst tussen die twee is dat ze elk jaar rond november en december gemaakt worden. Je kunt ze ook zelf maken. Er zijn veel verschillende manieren om ze te bakken. het is heel eenvoudig om te maken. Op internet zijn er veel recepten te vinden om de pepernoten en de kruidnoten zelf thuis te kunnen maken.

Pepernoten bakken

Om de pepernoten te kunnen bakken heb je een bereidingswijze nodig. Ze zijn zeer eenvoudig en snel te maken. Allereerst is het belangrijk om de oven alvast voor te verwarmen zodat de pepernoten goed gebakken kunnen worden. Dan pak je de boter. 150 gram om precies te zijn. Je kunt de boter dan gaan kneden en voegt de suiker en de speculaaskruiden erbij. Voeg de bakmeel toe en eventueel wat zout. Het kan zijn dat het wat flauw zijn. Je kunt een klein stukje proeven om te bepalen hoeveel zout je moet toevoegen. Dan voeg je heel rustig melk toe. Dat doe je lepel voor lepel. De reden hiervoor is omdat het deeg dan lekker soepel wordt van de melk. Daarna ga je lange stroken maken van het deeg. Voordat je dat doet is het verstandig om eerst wat bakpapier op de plaat te leggen zodat de pepernoten niet vast plakken aan de bakplaat. Als je lange rollen hebt gemaakt kun je ze net als een worst in kleine dunne plakjes snijden. De plakjes moeten worden gedraaid als een klein balletje. Stop de balletjes ongeveer 15 minuten in de oven op 160 graden. Dan worden ze heerlijk goudbruin. Dan eerst nog even laten afkoelen. En dan heb je je eigen gemaakte pepernoten.

Andere lekkernijen

Tijdens de sinterklaas periode worden er ook andere producten veel verkocht. Chocolade letter en taaitaai poppen bijvoorbeeld. Deze zijn erg populair bij de mensen.

Vergelijkbare artikelen

Parmezaanse kaas

6 jaar geleden 0

Stoofvlees

6 jaar geleden 0

Boontjes

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.