Parijs

De hoofdstad van Frankrijk is Parijs. Door de Seine word de stad in twee delen gesplitst. Parijs heeft ongeveer 2,22 miljoen inwoners, de banlieues niet meegerekend.  In de agglomeratie woonden in 2014 meer dan 10 miljoen mensen. 105,40 km is de oppervlakte van Parijs.

Klimaat

Parijs heeft kleine thermische amplitudes en dus een zeeklimaat. Parijs heeft vrij koele zomers waarbij de temperatuur ongeveer 18 graden is. In de rest van Frankrijk is het vaak warmer in de zomer. De winters zijn vaak zacht, er valt dan ook weinig tot geen sneeuw. De temperatuur is dan vaak tussen de 3 en 8  graden. Verder zijn er vaak een milde herfst en lente. De jaarlijkse neerslag is rond de 650 mm. Daarnaast is de hoogste temperatuur 40,4 graden geweest in Parijs. De laagste temperatuur gemeten was in 1948 , toen was het -23,9.

Uitgaansleven

Bekende nachtclubs in Parijs zijn bijvoorbeeld Le Lido en De Moulin. In die clubs vinden ook vele shows plaats. Ook zijn er een aantal elitennachtclubs. Daar worden hoge prijzen gevraagd en geld een streng deurbeleid. Er moet bij de meeste clubs entree betaald worden.  Vooral in de straten ten oosten en noordoosten van Place de la Bastille word het uitgaansleven van de jongeren geconcentreerd.

Winkelen

De winkelmogelijkheden op gebied van de mode zijn erg populair in Parijs.  Meestal gaan de winkels open om 09:00 uur en sluiten ze om 19:00 uur. Afgezien van kleine kruideniers, toeristische winkels en markten zijn alle winkels gesloten op zondag. In de wijken Le Marais en île Saint-Louis zijn de winkels vaak wel geopend. Het gros van de winkels in het centrum van Parijs bestaat vooral uit warenhuizen. Bekende warenhuizen zijn bijvoorbeeld Le Bon Marché, Printemps en Galeries Lafyette. Marks en Specer zijn sinds een paar jaar ook weer heropend.

Openbaar vervoer

In Parijs is een groot netwerk va openbaar vervoer. Er is een uitgebreide busdienst en een metro met 16 lijnen.  Die 16 lijnen sluiten allemaal aan op een dicht net  van Transilien-forensentreinen en RER-voorstad treinen. In de agglomeratie van Parijs heeft de tram 8 tramlijnen in gebruik. De buslijnen, metrolijnen en tramlijnen worden door het Parijse vervoersbedrijf RATP geëxploiteerd. Door het Franse staatsspoorbedrijf SNCF en de RATP word de RER gezamenlijk geëxploiteerd.

 

 

Vergelijkbare artikelen

Zwembad Nederland

6 jaar geleden 0

Engeland

6 jaar geleden 0

Alles over India

4 maanden geleden

Only registered users can comment.