Gokkasten in zijn werking

Een mechanisch kansspel dat op muntgeld werkt. We hebben het over een gokautomaat, ook wel gokkast, eenarmige bandiet, fruitmachine of fruitautomaat genoemd. Moderne gokautomaten werken nu ook op papiergeld. Vaak zie je de gokautomaten in arcadehallen en casino’s. maar  tegenwoordig zijn ze ook vaak in cafés te vinden. Een Arcade-automaat is niet hetzelfde als een gokautomaat. Beide spellen zijn betalend maar het doel is anders. Bij gokautomaten wil je meer geld uit de machine halen dan dat je er in eerste instantie hebt ingestoken. Bij een Arcadespel speel je het alleen voor vermaak en ontspanning.

Werking

Door geld in te werpen of door een andere manier te betalen kan je het spel gaan spelen. Door het inwerpen van geld krijgt men recht op het aantal keren spelen ook wel credits genoemd. Een gokautomaat heeft  vaak 3 rollen soms zijn dat er meer. Op die rollen zitten allemaal verschillende afbeeldingen. Wanneer de hendel aan word overgehaald of de startknop word ingedrukt gaan de rollen draaien. Het is de bedoeling dat er zoveel mogelijk afbeeldingen naast elkaar hetzelfde zijn. Als dit gelukt is krijgt de speler extra punten. Als dit niet is gelukt gaat er 1 of meerdere punten van zijn score af. Je kunt doorspelen tot dat je punten op zijn, of je kan op een gegeven moment stoppen en de wint meenemen. Je kan niet inspelen op het toeval karakter van welk gokspel dan ook.

Varianten

De afbeeldingen horen over het algemeen horizontaal op een rij te staan. Op sommige apparaten zijn de rijen er ook verticaal of diagonaal. Die rijen leveren evenveel punten op. Sommige gokkasten hebben ook meer rollen dan 3. Dan is er een bovenspel en een benedenspel. Een 1/0 spel is ook op sommige spellen aanwezig. Tot dat de benodigde waarde voor de inzet van het bovenspel is bereikt  schrijft dit spel de punten van de creditmeter of winmeter op een grotere meter overschrijven. Een eenarmige bandiet (de gokautomaat met hendel) word zo genoemd omdat hij op sommige spelers een verslavende werking heeft. De meeste stoppen pas met het spel als ze geen geld meer hebben. Door een elektronische toevalsgenerator komen de positie van de rollen tot stand. Op de moderne machines zijn de rollen namelijk vaak computeranimaties. Deze werking geld zowel ook bij goksites en digitale fruitautomaten.

Ontwikkeling

Vroeger stond in elk traditioneel buurtcafé wel een gokautomaat. Ze werden gezien als vast onderdeel in een café. Ook snackbars hadden vaak een gokautomaat. De opbrengst van de automaten ging vaak een deel naar de automatenverhuurder en een deel naar de eigenaar van de kroeg. De opbrengst was vaak genoeg zodat de kroegeneigenaar de huur ermee kon betalen. Veel bruine cafés maken nu plaats voor zaken voor jongere mensen. De gokautomaten zijn voor hen niet meer interessant waardoor de gokkasten steeds meer verdwijnen uit cafés. In 2016 was er nog in 20% van de cafés een gokautomaat aanwezig. Dat zijn er 16.000 automaten.

Vergelijkbare artikelen

Bruidsfotografie

4 jaar geleden 0

Pteranodon

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.