Mozaïek tegels

Mozaïek tegels wie kent het niet, tegels met kunst en bepaalde mooie vormen. Het is bewezen dat mensen variatie en symmetrie in mozaïek tegels mooi vinden. Maar waar komt het precies vandaag en hoe is het nou eigenlijk echt opgebouwd. Het is geen verassing dat in de laatste jaren het steeds meer wordt gebruikt in openbare gebouwen. Hoewel het maken en bewerken van de tegels zelf niet in Nederland gedaan wordt moet het geïmporteerd worden vanuit andere landen, ze verwachten hierbij natuurlijk bepaalde export terug van Nederland, in de toekomst zou het goed mogelijk kunnen zijn dat Nederland zelf echte mozaïek tegels kan maken. De tegels die in het heden worden gemaakt in Nederland zijn echter andere tegels dan de echte mozaïek tegels.

Er worden verschillende technieken toegepast bij deze tegels. Er zijn 2 goede manieren om deze tegels te bevestigen. Deze 2 technieken zijn al jaren oud uitgevonden en worden tot in het heden nog steeds toegepast:

  • Ter plaatsen op te zetten.
  • Het maken van een sjabloon.

Ter plaatsen op te zetten: Bij deze techniek worden de tegels gelijk op de juiste plaats bevestigd en hierna aan te brengen op de plaats waarvoor hij bestemd is. Deze techniek is zeker niet makkelijk toe te passen het kan ook niet zomaar gedaan worden door de mens, het verreist echt veel geduld en maatwerk waar sommige zich echt in moeten verdiepen en het moeten leren.

Het maken van een sjabloon: Zoals hier al wordt aangegeven wordt het bij deze manier eerst toegepast via een sjabloon. Dit gebeurd vaak op papier of karton om het zo eerst uit te werken. Hierna worden er steentjes op geplakt met speciale lijm, meestal wordt dit werk gedaan is een bepaalde atelier. En uiteindelijk wordt de sjabloon een spiegelbeeld van het uiteindelijke werk. Het is een aparte techniek maar tot op het heden als heel belangrijk gezien.

Functies

Voor de mozaïek tegels zijn er verschillende functies die worden toegepast in en op verschillende plaatsen:

  • Geschiedenis functie
  • Decoratie functie
  • Duurzaamheid functie

De geschiedenis functie: Deze functie wordt nog steeds gebruikt hoewel er veel tegenspraak op was. Eigenlijk houdt deze functie een hele simpele definitie vast. Vroeger werden er veel kerken en synagogen gebouwd, men wou dat het mooier en spectaculairder werd dus bedachten ze om mozaïek tegels te maken en deze te bewerken bij de kerken en andere speciale gebouwen. Hoewel er later door de protestanten tegenspraak op was mag het nog steeds en worden er in sommige kerken nog steeds mozaïek tegels toegepast.

Duurzaamheid functie: De duurzaamheid functie is voornamelijk zo populair omdat er steeds meer mozaïek tegels worden toegepast omdat het goedkoper is en makkelijker te onderhouden. Als er bijvoorbeeld water opvalt kan je dit makkelijker verwijderen dan op laminaat.

Decoratie functie: De decoratie functie staat een beetje gelijk aan de geschiedenis functie, het wordt toegepast omdat het mooi is en een bepaalde uitstraling geeft.

Ontstaan

Vroeger werd er in de middeleeuwen en de romeinse tijd steeds meer speciale tegels gemaakt maar toen werd het nog niet echt toegepast. Later in de tijd van de oude grieken en de eerste olympische spelen werd hier meer over nagedacht. Mensen wouden steeds wat nieuws. Later werden deze tegels dus toegepast bij belangrijke plekken en zo kwamen zo ook bij kerken te recht omdat het zo goed uitpakte en mensen er zo enthousiast over waren.

Conclusie

Eigenlijk kan je heel veel zeggen over de mozaïek tegels maar een ding blijft hetzelfde en dat zijn de verschillende meningen over wat wel en niet hoort in de kerk en die i ontstaan bij de mozaïek tegels. Tot op het heden zijn er diverse meningen maar blijft het wel mooi en nog steeds functioneel.

Vergelijkbare artikelen

Tuinmeubelen

2 jaar geleden

Soorten tegels

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.