Mosselen

De wetenschappelijke naam voor mossel is de Mytilus Edulis. De mossel is een weekdier dat je kunt eten, het leeft in de zee maar je kunt ze ook vinden in zoetwater. Mosselen behoren in de Taxomonische indeling tot het Rijk Animalia, de Stam Mollusca, de Klasse Bivalvia, de Orde Mytioloida, de Familie Mytilidae en het Geslacht Mytilus. Mosselen zijn lang en driehoekig maar als totaalplaatje zijn ze klein en blauw met een paarse tint van kleur. Er zijn ook mosselen die lichte kleuren bevatten zoals groen, maar wanneer we het hebben over mosselen hebben we het over het algemeen over de blauwe.

Mollusca

Mollusca is het wetenschappelijk begrip voor weekdieren. De  mosselen behoren tot deze stam, aangezien de stam bestaat uit ongewervelde dieren. Deze dieren hebben dan een kalkskelet die uitwendig is of een lichaam die week is zoals de kwal. De weekdieren zijn te verdelen in 8 taxonomische rangen, namelijk:

  • De Inktvissen – Cephalopoda
  • De Tweekleppigen – Bivalvia
  • De Slakken – Gastropoda
  • De schildvoetigen – Caudofoveata
  • De Wormmollusken – Solenogastres
  • De Tandschelpen – Scaphopods
  • De mutsdragers – Monoplacophora
  • De Keverslakken – Chiton

Mosselen horen bij de klasse Bivalvia, wat de wetenschappelijke naam is voor Tweekleppigen. Nu je wat meer weet over de mossel, is het tijd voor een overheerlijke klassieke recept met  mosselen als hoofdingrediënt.

Recept: Mosselen met wijn (2 personen)

Ingrediënten en benodigdheden:

  • 1 kg mosselen
  • 1 rode ui
  • 1 prei
  • 2 bleekselderij
  • handje selderij
  • 1 laurierblaadje
  • 2 stengels bleekselderij
  • 100 ml wijn (welke is naar keuze)
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel mosterd
  • 100 ml witte wijn
  • lepeltje boter
  • Vergiet
  • Mosselpan

Bereidingswijze:

We beginnen eerst met het snijden van de rode ui. Snij ze daarna in stukjes samen met de prei. Vervolgens pakken we de mosselen en maken we het schoon met water. Zorg ervoor dat je de mosselen die openstaan er uit vist, dit geldt ook voor de kapotte mosselen. Zo vermijden we voedselvergiftiging van mosselen die niet goed zijn. Doe de schoongemaakte mosselen in een vergiet zodat ze uit kunnen lekken. Pak de mosselpan erbij en doe ongeveer een lepeltje boter in de pan. Voeg hierbij dan de gesneden rode ui en prei en laat het even bakken. Ondertussen snijden we de selderij fijn en de bleekselderij snijden we in stukken dat op halve maantjes lijkt.  Voeg deze groentes er ook bij en laat het samen met de rest ongeveer 5 minuten bakken. Nu is het tijd voor de wijn, voeg ongeveer 100 ml toe en laat het geheel aan de kook brengen. Wanneer het aan de kook is kun je de mosselen er bij doen. de deksel zal omhoog worden gedrukt wanneer de mosselen vanwege het kookvocht. Wanneer dit gebeurd schud je de mosselen een beetje zonder deksel. Doe vervolgens weer de deksel erop en laat het nog 2 of 3 keer de deksel omhoog drukken. In principe zijn de mosselen  nu klaar en kunnen we beginnen aan de mosselsaus.

Pak een kom en doe daar de mayonaise erin samen met de mosterd en wijnazijn. Pak een lepel en schep 2 tot 3 schepjes van de mosselkookvocht en voeg het bij de mayonaise, mosterd en wijnazijn. Meng het goed met elkaar en naar keuze kun je er zout bij toevoegen om  het wat meer op smaak te brengen .

Vergelijkbare artikelen

Linzensoep met komijn

8 maanden geleden 0

Stroopwafel

5 maanden geleden 0

Gezond eten

6 maanden geleden 0

Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *