Monopoly

Monopoly is een bordspel waarbij de spelers twee zeszijdige dobbelstenen gooien om over het speelbord te bewegen, eigendommen kopen en verhandelen en ze ontwikkelen met huizen en hotels. Spelers verzamelen huur van hun tegenstanders, met als doel hen failliet te laten gaan. Er kan ook geld worden gewonnen of verloren via Chance en Community Chest-kaarten en belastingvierkanten; spelers kunnen in de gevangenis belanden, waar ze niet uit kunnen komen totdat ze aan een van de voorwaarden hebben voldaan. De game kent talloze huisregels en er zijn honderden verschillende edities, naast vele spin-offs en gerelateerde media; Monopoly is een onderdeel geworden van de internationale populaire cultuur, met een lokale licentie in meer dan 103 landen en gedrukt in meer dan zevenendertig talen. Meeste mensen nemen dit spel ook mee op vakantie.
Monopoly is afgeleid van The Landlord’s Game, dat in 1903 door Elizabeth Magie in de Verenigde Staten is gemaakt als een manier om aan te tonen dat een economie die welvaartscreatie beloont beter is dan een economie waarin monopolisten met weinig beperkingen werken en de economische theorieën van Henry George en in het bijzonder zijn ideeën over belastingen. Het werd voor het eerst gepubliceerd door Parker Brothers in 1935. Het spel is vernoemd naar het economische concept van monopolie: de dominantie van een markt door één enkele entiteit. Het is eigendom van en wordt geproduceerd door het Amerikaanse spel- en speelgoedbedrijf Hasbro.

Klassiek

Elke speler wordt vertegenwoordigd door een klein metalen of plastic token dat wordt verplaatst langs de rand van het bord volgens de worp van twee zeszijdige dobbelstenen. Het aantal tokens (en de tokens zelf) is veranderd in de geschiedenis van het spel. Veel ervan verschijnen alleen in speciale edities en sommige zijn beschikbaar met niet-game-aankopen. Na afdrukken met houttekenen in 1937, werd een set van acht tokens geïntroduceerd.Twee werden toegevoegd aan het einde van 1937, tokens veranderden weer in 1942.] Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de speelpenningen teruggeschakeld naar hout. Vroege gelokaliseerde edities van de standaardeditie (inclusief enkele gebruik. In 1943 waren er tien tokens, waaronder het slagschip, de boot, kanon, paard en ruiter, ijzer, raceauto, scottiehond, vingerhoedje, hoge hoed en kruiwagen. Deze penningen zouden hetzelfde blijven tot de late jaren 1990, toen Parker Brothers werd verkocht aan Hasbro.

Geschiedenis

In 1998 vroeg een reclamecampagne van Hasbro het publiek om te stemmen over een nieuw speelstuk dat aan de set moest worden toegevoegd. De kandidaten waren een ‘zak met geld’, een tweedekker en een spaarvarken. De tas won uiteindelijk 51 procent van de stemmen in vergelijking met de andere twee die niet boven de 30% uitkwamen. Dit nieuwe token is in 1999 aan de set toegevoegd en het totale aantal tokens kwam daarmee op elf. Een andere campagne-peiling naar de nieuwe symbolische stemming van 1998 vroeg mensen wat hun monopolie-fiche was.
In 2013 werd een soortgelijke promotiecampagne gelanceerd die het publiek aanmoedigde om te stemmen op een van de vele mogelijke nieuwe tokens om een bestaande te vervangen. De keuzes waren een gitaar, een diamanten ring, een helikopter, een robot en een kat.

Vergelijkbare artikelen

Johan Cruijff

8 jaar geleden 0

Ajax Amsterdam

8 jaar geleden 0

Biljart

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.