Mercedes

De geschiedenis

Mercedes-Benz vindt zijn oorsprong in de oprichting van Karl Benz van de eerste benzineauto, de Benz Patent Motorwagen, gefinancierd door Bertha Benz en gepatenteerd in januari 1886, en Gottlieb Daimler en ingenieur Wilhelm Maybach’s omzetting van een postkoets door de toevoeging van een benzinemotor later dat jaar. De Mercedes-auto werd voor het eerst op de markt gebracht in 1901 door Daimler-Motoren-Gesellschaft (Daimler Motors Corporation).Emil Jellinek, een Oostenrijkse automobielondernemer die met DMG werkte, creëerde het handelsmerk in 1902 en noemde de 1901 Mercedes 35 pk naar zijn dochter Mercedes Jellinek. Jellinek was een zakenman en marketingstrateeg die ‘hoefeloze’ Daimler-auto’s promootte in de hoogste kringen van de maatschappij in zijn aangenomen huis, dat in die tijd een ontmoetingsplaats was voor de ‘Haute Volée’ van Frankrijk en Europa, vooral in de winter. Zijn klanten waren de Rothschild-familie en andere bekende persoonlijkheden. Maar de plannen van Jellinek gingen verder: al in 1901 verkocht hij ook Mercedes-wagens in de Nieuwe Wereld, waaronder Amerikaanse miljardairs Rockefeller, Astor, Morgan en Taylor. Tijdens een race in Nice in 1899 reed Jellinek onder het pseudoniem ‘Monsieur Mercédès’, een manier om de echte naam van de concurrent te verbergen, zoals gebruikelijk was in die tijd. De race geldt als het uur van geboorte van het merk Mercedes-Benz. In 1901 werd de naam “Mercedes” door Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG) wereldwijd geregistreerd als een beschermd handelsmerk. De eerste merknamen van Mercedes-Benz werden geproduceerd in 1926, na de fusie van de bedrijven van Karl Benz en Gottlieb Daimler tot het bedrijf Daimler-Benz op 28 juni van hetzelfde jaar.

Kwaliteitsranglijsten

Sinds zijn oprichting heeft Mercedes-Benz een reputatie opgebouwd voor zijn kwaliteit en duurzaamheid. Objectieve maatregelen met betrekking tot personenauto’s, zoals J.D. Power-surveys, toonden aan dat eind jaren negentig en begin 2000 een teruggang in de reputatie van deze criteria plaatsvond. Medio 2005 keerde Mercedes tijdelijk terug naar het industriegemiddelde voor de eerste kwaliteit, een maatstaf van problemen na de eerste 90 dagen van eigendom, volgens J. D. Power. In de eerste kwaliteitsstudie van J.D. Power voor het eerste kwartaal van 2007 toonde Mercedes een spectaculaire verbetering door van de 25e naar de 5e plaats te klimmen en verschillende onderscheidingen te verdienen voor zijn modellen. Voor 2008 verbeterde de eerste kwaliteitsbeoordeling van Mercedes-Benz met nog een cijfer tot de vierde plaats. Naast deze onderscheiding ontving het ook de Platinum Plant Quality Award voor de assemblagefabriek van Mercedes ‘Sindelfingen, Duitsland. J. D. Power’s 2011 Initiatrische kwaliteits- en voertuigbetrouwbaarheidsstudies van de VS gaven beide Mercedes-Benz-voertuigen een bovengemiddelde kwaliteit qua constructie en betrouwbaarheid. In de Britse J.D. Power Survey van 2011 waren de auto’s van Mercedes bovengemiddeld goed. Een iSeeCars.com-studie uit 2014 voor Reuters vond dat Mercedes de laagste terughaalsnelheid van het voertuig had.

Vrachtwagens

Mercedes-Benz Zetros gebruikt voor sneeuwploegenUnimog, een beroemd allround-voertuig van Mercedes-BenzMercedes-Benz Trucks is nu onderdeel van de Daimler Trucks-divisie en omvat bedrijven die deel uitmaken van de DaimlerChrysler-fusie. Gottlieb Daimler verkocht ’s werelds eerste truck in 1886.

De eerste fabriek die buiten de Tweede Wereldoorlog buiten Duitsland werd gebouwd, was in Argentinië. Het bouwde oorspronkelijk vrachtwagens, waarvan er vele onafhankelijk werden aangepast aan bussen, in de volksmond Colectivo. Tegenwoordig bouwt het bussen, vrachtwagens, de Vito en de Sprinterbus.

Vergelijkbare artikelen

Thaise groente

7 jaar geleden 0

Only registered users can comment.