Sollicitatie tips

Terwijl u voor sommige taken alleen een cv en motivatiebrief moet sturen, moet u in veel afstudeerrollen een aanvraagformulier invullen.U moet de meeste sollicitatieformulieren online invullen via de website van het bedrijf, maar papieren formulieren worden in sommige gevallen nog steeds geaccepteerd.

Voordat je start

Wanneer u een baan vindt waarvoor u wilt solliciteren, begin dan niet meteen met het invullen van het aanvraagformulier. Besteed wat tijd om je voor te bereiden, omdat dit de taak veel gemakkelijker zal maken.Verzamel alle informatie die u nodig heeft, inclusief details over uw academische prestaties, arbeidsverleden en contactgegevens voor uw referenten.Je maakt een goede eerste indruk als je je onderzoek doet – ontdek de doelen van het bedrijf waarvoor je solliciteert, de sector waarin ze actief zijn en wie hun belangrijkste concurrenten zijn. Bladeren door hun sociale mediakanalen is een goed begin.Bestudeer de functiebeschrijving zodat u kunt verwijzen naar de specifieke vaardigheden en kwaliteiten waarnaar de werkgever op zoek is terwijl u het formulier invult.Lees ten slotte de instructies zorgvuldig door om ervoor te zorgen dat u de juiste gedeelten van het formulier invult en weet wanneer de deadline is.

Wat op te nemen in een aanvraagformulier

Het aanvraagformulier moet ervoor zorgen dat de werkgever u wil ontmoeten om meer te weten te komen en uw vaardigheden te demonstreren. Typische delen van een aanvraagformulier zijn onder meer:Persoonlijke informatie – geef basisgegevens, zoals naam en e-mailadres.Educatieve achtergrond – geef informatie over je academische prestaties, inclusief de instellingen die je hebt gevolgd, gevolgde cursussen en behaalde kwalificaties.Werkervaring – noteer uw arbeidsverleden en beschrijf uw belangrijkste taken en verantwoordelijkheden in elke functie, waarbij u de nadruk legt op diegenen die het meest gerelateerd zijn aan de baan waarvoor u solliciteert.Op competenties gebaseerde vragen – geef specifieke voorbeelden van momenten waarop u de vaardigheden heeft aangetoond die voor de rol vereist zijn. Vermijd vaag te zijn en verspil geen ruimte aan het schrijven over vaardigheden die je niet relevant vindt – zie voorbeeldvragen en antwoorden voor hulp.Persoonlijke verklaring – schrijf een goed gestructureerde, goed onderbouwde zaak waarin u de juiste persoon bent voor het werk, opnieuw verwijzend naar de persoonsspecificatie die in de advertentie is uiteengezet.Wees niet bang om jezelf te verkopen. Demonstreer uw passie voor het bedrijf of de baan en eventuele prestaties uit het verleden die u kunt relateren aan de rol. Denk bij het schrijven van uw antwoorden altijd na over welke vaardigheden werkgevers willen en hoe u kunt laten zien dat u ze hebt.Voor de meeste aanvraagformulieren moet u ook informatie verstrekken over ten minste twee personen die referenties kunnen verstrekken. Soms wordt u gevraagd om een ​​CV en een begeleidende brief bij te voegen.Lieg nooit op uw sollicitatieformulier. Dit is niet alleen oneerlijk, maar er kunnen ook meer serieuze gevolgen zijn – bijvoorbeeld het wijzigen van uw classificatie van een 2: 2 naar een 2: 1 wordt beschouwd als graadfraude en kan resulteren in een gevangenisstraf.

Stijltips

Verfijning van uw schrijfstijl zal de kwaliteit van uw applicatie verbeteren. Werkgevers zijn op zoek naar zelfverzekerde sollicitanten die hen kunnen overtuigen van hun capaciteiten – toon uw geschiktheid door korte, to the point en positieve antwoorden te geven.

Je zou ook moeten:

gebruik machtswerkwoorden zoals getransformeerd, geleverd, bereikt en geïnspireerdkies beschrijvende woorden zoals effectief, consistent, vastgesteld en aanpasbaarfocus op het beantwoorden van de vragen en vermijd gehannes of te vaag zijnselecteer passende voorbeelden van uw prestaties uit eerdere ervaringenblijk geven van enthousiasme voor de rolzorg ervoor dat uw spelling en grammatica juist is.Vraag iemand anders, zoals een loopbaanadviseur, ouder of vriend, om uw aanvraagformulier te lezen. Een tweede paar ogen helpt bij het opsporen van fouten die u misschien nog niet hebt opgemerkt.Bekendmaking van persoonlijke informatieU bent niet verplicht om details van uw leeftijd, etniciteit, geslacht, religie of seksuele geaardheid op een aanvraagformulier te vermelden en er moet niet om worden gevraagd. Geef alleen informatie waarvan u denkt dat deze uw aanvraag zal ondersteunen.U kunt echter worden gevraagd om deze gegevens op te geven in een vertrouwelijk formulier voor gelijke kansen. Meestal de laatste pagina van een applicatie, of volledig gescheiden, dit formulier wordt uitsluitend gebruikt voor het bewaken van de toewijding van de werkgever aan gelijkheid en diversiteit. Het moet niet worden gezien door de mensen die betrokken zijn bij het werven voor de rol of worden gebruikt in het selectieproces.Solliciteer online naar vacatures

U voltooit de meeste sollicitatieformulieren online. Op de meeste websites van werkgevers betekent het registreren van uw gegevens dat u uw werk kunt opslaan terwijl u werkt, wat betekent dat u het formulier niet in één keer hoeft af te werken.Typ je antwoorden in een tekstverwerker, voordat je ze kopieert en in het sollicitatieformulier plakt, is gemakkelijker dan rechtstreeks in de webbrowser te typen. Je moet je opmaak tijdens het kopiëren en plakken dubbel controleren – bijvoorbeeld als je het aantal woorden hebt overschreden, kan het online formulier de uiteinden van je antwoorden eenvoudigweg afsnijden – maar als je op deze manier door je sollicitatie gaat, je loopt niet het risico om je voortgang te verliezen als je ingelogde sessie verloopt.Druk het ingevulde aanvraagformulier af en lees het door voordat u het verzendt, omdat het veel eenvoudiger is om spelling- en grammaticale fouten op een afgedrukte pagina te zien in plaats van op het scherm.Zorg er ten slotte voor dat u alle vereiste documenten, zoals uw cv, hebt bijgevoegd en klik op Verzenden om uw aanvraag te verzenden. U ontvangt per e-mail een bevestiging dat uw formulier is ontvangen.

Vergelijkbare artikelen

Meningsvorming

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.