Beleggen

Beleggen is een vorm van investeren. Je geld wordt vastgelegd met de gedachte er later een financieel voordeel uit te kunnen halen. Dat kan voor een korte of lange periode zijn. Het is wel een onzekere investering, aangezien je nooit zeker kan weten of het uitkomst biedt. Beleggen kan je ook op een andere manier omschrijven, namelijk dat het het opgeven is van een bepaald bedrag, waar wel voor geldt, dat je het ruilt voor een onzekere inkomst in de toekomst.

Soorten beleggen

Je hebt verschillende soorten beleggers. De particuliere belegger is er een die als privépersoon zijnde op verschillende manieren investeert met het geld dat hij/zij over heeft. Dat is mogelijk in een verhandelbaar schuldbewijs voor de overheid of voor individuele aandelen. En beleggingsfonds is ook een mogelijk, dat is een verzamelpunt voor meerdere beleggers. De institutionele belegger is als het ware een instelling die vermogens van de pensioenfondsen en/of verzekeringsmaatschappijen beheerd. Als je een professionele belegger bent, krijg je een groot deel van het aandelenbezit waar je over moet waken. Zij hebben dan ook een financiële plicht tegenover de mensen die hebben geïnvesteerd in het bedrijf. Ondernemingen zijn meestal actief wanneer ze liquide middelen opzij kunnen zetten die ze tijdelijk niet nodig hebben/gebruiken. Of wanneer de tijd aanbreekt dat ze tijdelijk een tekort hebben aan liquide middelen.

Beleggingsfilosofie

Beleggers worden in 5 categorieën onderverdeeld op basis van hun opvatting als het gaat om beleggen. Beleggers die beleggen op basis van korte termijn verwachtingen van de macro-economie. Zij die handelaren worden genoemd, worden vaak als particuliere belegger in deze categorie neergezet. Diegene die indexbeleggers worden genoemd zijn zij die gespreid beleggen in aandelen om het geheel van een rendement hetzelfde te laten zijn, als die van een aandelenmarkt. Technische analyse is het proberen te voorspellen van de koersen, aan de hand van eerdere koersrichtingen, van niet zo ver in het verleden. De beleggers die beleggen op verwachtingen die niet zo hoog liggen. Zij beleggen dan ook op basis verwachtingen. Zij letten voornamelijk op de toekomstige groei. Ten slotte het inschatten van de huidige waarde en hopelijk te profiteren van de dag waarde. Zij worden waarde beleggers genoemd.

Sparen

Vaak wordt sparen vergeleken met beleggen. Dat komt door het feit dat we geld uitzetten om er in de toekomst profijt van te hebben, maar het een risicovolle zet is. Het zijn wel degelijk twee verschillende dingen. Sparen kan je op twee manieren doen namelijk, sparen in een spaarpot en cash geld bewaren of sparen bij de bank en rente ontvangen. Wanneer je spaart bij de bank loop je dan het ook het risico je geld kwijt te raken, een bank kan namelijk failliet gaan. Veel mensen kiezen alsnog voor het tweede vanwege de rente die je ontvangt. Het is een extraatje bovenop wat je spaart. Je bouwt dan een vermogen op. Risico loop je overigens ook door zelf thuis te sparen, mogelijkheid is er dat je overvallen wordt en je geld dan ook kwijt bent.

Alternatief beleggen

Als er word opgemerkt dat er een laag of negatief rendement is, hebben mensen vaak de neiging om naar een alternatief van beleggen te kijken. Voorbeelden ervan zijn het beleggen in schepen, wijn etc.

Vergelijkbare artikelen

Consultant

5 jaar geleden 0

Bitcoin

6 jaar geleden 0

Casino

5 jaar geleden 0

Only registered users can comment.