Linzensoep met paddenstoelen

Linzen en paddenstoelen zijn een ideale combinatie, de aardse smaak van de paddenstoel gaat goed samen met linzen. Linzen worden al heel lang gegeten en zijn sinds de jaren 70 weer helemaal terug van weg. De hippies hebben linzen meengenomen uit India en zijn vanaf dat moment aan de haal gegaan met dit ingrediënt. Linzen zag je eerst alleen terug in pittige gerechten of los in een salade, maar vooral voor in de soep zijn linzen nu populair. Deze linzensoep met paddenstoelen volstaat 100% als een verantwoord vegetarisch recept en komt van oorsprong uit de Hollandse keuken. Wil je de soep iets pittiger maken? Dan raad ik je aan om peper mee te bakken of stukjes chorizo wanneer je af wilt van het label ‘vegetarisch’.

Linzensoep met paddenstoelen

Rozemarijn geeft een vrij sterke smaak, ik raad je aan het gebruik van rozemarijn goed te doseren. Proef af en toe en schat in welke hoeveelheid het best bij deze soep past. Toevoegen kan altijd, weghalen is bij de bereiding van soep een stuk lastiger.

 • Voorbereiding : 5 minuten
 • Bereidingstijd : 25 minuten
 • Beoordeling 5 sterren uit 1 beoordelingen
 • Personen : 4

Ingrediënten

 • Linzen – 1 blik
 • Groentebouillon – 750 ml
 • Boter – 1 klontje
 • Versnipperde uien – 2 stuks
 • Versnipperde rozemarijn – een klein handje
 • Tomatenpuree – een half blikje
 • Paddenstoelen – 250 gram

Instructies

 1. Versnipper de uien op een snijplank. Doe een bril op om te voorkomen dat jouw ogen van de ui gaan tranen. Fruit de ui rustig aan in een klontje boter, laat rozemarijn voor de smaak meegaren.
 2. Voeg een half blikje tomatenpuree aan het geheel toe, wacht tot de zure smaak uit de tomatenpuree is getrokken. Het duurt meestal enige tijd tot dit gebeurt is, proef af en toe of de smaak al zoet is.
 3. Voeg 750 ml groentebouillon toe en breng het geheel met de andere ingrediënten aan de kook.
 4. De paddenstoelen mag je eerst schoonmaken met een klein sponsje. Zijn de paddenstoelen helemaal schoon? Snijd ze dan in plakjes en laat de paddenstoelen bruin bakken in een klein beetje boter of olijfolie.
 5. Laat het blik linzen uitlekken en voeg de linzen toe aan de gebakken paddenstoelen.
 6. Voeg nu de linzen en de paddenstoelen toe aan de groentebouillon en de rest van ingrediënten. De soep zal weer van de kook raken, het is belangrijk dat je wacht tot de soep weer warm wordt.
 7. Laat de soep minimaal 10 minuten doorwarmen en proef of de soep op smaak is.
 8. Voeg peper en eventueel nog zout toe om de linzensoep met paddenstoelen op de juiste smaak te brengen.
 9. Tot slot kun je stukjes chorizo toevoegen of kleine stukjes gebakken rode peper, zo wordt de linzensoep iets pittiger.

Vergelijkbare artikelen

Over stoofpeertjes

6 jaar geleden 0

Varkenshaas bereiden

7 maanden geleden