Aardappelen recepten
Coen 2 jaar geleden Eten en drinkenGekookte aardappelen zijn een hele simpele toevoeging aan een hoofdgerecht dat net iets te klein is om genoeg te vullen. Je kunt een hoop verschillende kruiden toevoegen om het wat spannender te maken, omdat aardappelen zo’n simpele smaak hebben.
De bereidingstijd:
30 minuten
Per 4 personen:-+
Ingrediënten
2,5 kilo kruimige aardappelen
3 eetlepels kruidenolie
Bereidingswijze:
- Schil de aardappelen, en halveer ze.
- Doe ze in een pan met net genoeg water dat de aardappelen onder water liggen.
- Voeg wat zou toe en laat het 20 min gaar koken.
- Giet het water af en besprakel de aardappelen met olie.
- Eet smakelijk!
De gepofte aardappel komt oorspronkelijk uit zwitersland, waar die wordt geserveerd met zure room, maar we gaan vandaag een iets andere en toegankelijkere versie maken, namelijk met crème fraîche. Deze variant is minder zuur, maar wel lekker fris.
Bereidingstijd: 60 minuten
Per 2 personen:-+
Ingrediënten
2 aardappelen
4 eetlepels crème fraîche
2 eetlepels pesto
1 eetlepel geraspte kaas
Zout en peper
1 theelepel basilicum
0.25 theelepel paprikapoeder
Een beetje bieslook
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor tot 200 graden Celsius.
- Maak de aardappelen schoon en maak ze droog. Wikkel de aardappelen in een stuk aluminiumfolie.
- Doe de ingewikkelde aardappelen in de oven, en laat ze 45-60 minuten liggen. Prik zo nu en dan in een aardappel, om te kijken of hij al gaar is.
- Intussen kan je de saus alvast maken. Doe de crème fraîche in een bakje. Voeg de pesto en de kruiden toe, en meng goed door elkaar. Snijd de bieslook in stukjes van 1 cm breed.
- Wanneer de aardappels zacht zijn kan je ze uit de oven halen. Haal het folie eraf, en snij de aardappel open. Doe een paar theelepels saus er tussen, en laat het smelten. Garneer met de bieslook. Eet smakelijk!
Aardappelgratin is een lekker en simpel bijgerecht voor een groep mensen. Of het nou bij een kerstdiner is, of een verjaardagsdiner, het past bij allemaal. U hoeft niet zo veel te doen om dit gerecht klaar te maken, dus perfect voor naast een wat ingewikkelder gerecht.
Bereidingstijd:
80 minuten
Per 6 personen:-+
2 teentjes knoflook
25 gram roomboter
1 kilo aardappelen (vastkokend)
125 milliliter slagroom
125 milliliter melk
Nootmuskaat
50 gram geraspte gruyère
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor tot 175 graden Celsius.
- Snij de knoflook doormidden, en smeer de ovenschaal in met de afgesneden kant van de knoflook. Gebruik dan de helft van de boter om de ovenschaal in te vetten. Schil de aardappelen en snij ze in plakken van een halve centimeter dik.
- Doe de slagroom en melk in een grote kom, en voeg een mespuntje nootmuskaat toe. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de aardappelplakjes toe, en schep het rustig om zodat alle plakjes met het mengsel zijn bedekt.
- Leg de plakjes in de ovenschaal, doormiddel van een schuimspaan. Als alle aardappelschijfjes in de ovenschaal liggen, kan je de rest van het mengsel in de overchaal gieten.
- Strooi de kaas over de aardappelen heen, en verdeel de boter in kleine stukjes over de ovenschaal.
- Zet de schaal in de oven en laat het in 50-60 minuten gaar worden.
Rösti komt oorspronkelijk uit Zwitserland, waar het wordt gegeten als ontbijt met spinazie en eieren. Het is dus geen zelfstandig gerecht, maar een bijgerecht.
Bereidingstijd: 30 minuten
Per 4 personen:-+
Ingrediënten
800 Gram aardappelen
2 uien
2 eieren
30 gram roomboter
2 eetlepels olijfolie
Bereidingswijze:
- Schil rasp de aardappelen. Doe dit in een bak en voeg de eieren toe. Meng dit goed.
- Doe de boter in een pan op middelhoog vuur. Doe het mengsel in de pan, en bak het 8 minuten met een deksel op de pan
- Draai de rösti om. Dit doe je door de rösti op een bord te laten glijden, een bord erop te leggen, en de 2 borden om te draaien, zodat het bovenste bord het onderste bord wordt.
- Doe het weer terug in de pan en laat het 6 minuten bakken. Schuif het op een bord en verdeel het in 4 stukken. Eet smakelijk!