Leguaan

Leguanen zijn hagedissen die worden gekenmerkt door hun gedrongen gestalte, de doorhangende huid op hun keel en de stekels die uitsteken uit hun hoofden, nek, ruggen en staarten. Leguanen zijn populaire huisdieren en kunnen 15 tot 20 jaar oud worden als ze goed worden verzorgd.

Grootte

De langste van de leguanen is de groene leguaan. Deze is 1,5 en 2 meter lang, van neus tot staart. De kleinste van de groep leguanen is de stekelstaart leguaan, die is 12,5 tot 100 centimeter lang. De zwaarste leguaan is de blauwe leguaan. Deze kan tot 14 kilo wegen.

Leefgebied

Leguanen houden van warme temperaturen omdat ze koudbloedig zijn. Dit betekent dat de buitentemperatuur hun warm houdt, omdat ze de warmte binnen niet met hun eigen lichaam kunnen regelen. Deze hagedissen worden gevonden in Mexico, Midden- en Zuid-Amerika, de Galapagoseilanden, op enkele van de Caribische eilanden, Fiji en Madagaskar. Ze leven typisch in tropische en subtropische bossen en woestijnen. Soms lopen er in Zuid-Afrika ook leguanen los omdat mensen leguanen als huisdier hebben en los laten lopen.

Eetgewoonte

Over het algemeen zijn de meeste leguanen planteneters en eten ze alleen vegetarisch zoals bloemknoppen, fruit en bladeren. De zeeleguaan krijgt zijn maaltijd door algen van de rotsen in de oceaan te schrapen of door zeewier te kauwen. Huisdierleguanen en sommige wilde leguanen genieten van wormen, krekels en baby-muizen, samen met de plantengroei.

Territorium

Leguanen zijn sociale dieren die samen eten en leven. Mannelijke leguanen zijn erg territoriaal en zullen vechten tegen andere opdringerige mannelijke leguanen. Het is makkelijk om mannelijke leguanen te herkennen die niet dominant zijn. Deze hebben gebroken en stompe stekels die zijn beschadigd in gevechten met meer dominante leguanen.Omdat ze niet actief op hun voedsel hoeven te jagen, zijn leguanen rustige dieren. Leguanen brengen hun dagen door in de zon om warm te blijven en van tijd tot tijd staan ze op om wat te eten. De groene leguaan zal elke dag op dezelfde plek blijven en liggen.

Nakomelingen

Zoals de meeste hagedissen leggen leguanen eieren, hoewel het aantal eieren kan veranderen, afhankelijk van de soort. De vrouwelijke rots leguaan legt bijvoorbeeld vijf tot twintig eieren, terwijl de groene leguaan ongeveer 65 eieren legt.Eieren worden gelegd in een hol in een warme, zonnige omgeving. De moeder bedekt de eieren en loopt dan weg. Het hol zal een stabiele warmte hebben voor de eieren, zo een 25 tot 32 graden Celsius en dat zal dan ook zo blijven, die de eieren uitbroedt totdat ze uitkomen. De babyleguanen zijn volledig op zichzelf voor de drie jaar die nodig zijn om volledig te volgroeien, omdat hun moeder nooit meer terugkeert. Veel jongeren halen het nooit tot een volwassenleeftijd.

Leguanen hebben drie ogen

Leguanen hebben een speciaal derde oog op de top van hun hoofd. Dit oog, dat een derde oog wordt genoemd, ziet geen beelden zoals normale ogen, in plaats daarvan voelt dit oog lichtheid/duisternis en beweging. Leguanen gebruiken dit derde oog om roofdieren te detecteren. En zichzelf er dan tegen beschermen

Vergelijkbare artikelen

Mechelse herder

2 jaar geleden

Dierentuin Blijdorp

2 jaar geleden

Megalania

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.