Bloemkwekerij

Bloemkwekerij is een discipline van de tuinbouw die betrokken bij de teelt van bloeiende en sierplanten voor tuinen en voor bloemisterij is dat bestaat uit de bloemenindustrie. De ontwikkeling, via veredeling, van nieuwe rassen is een belangrijk beroep van bloemkwekers.
Bloementeeltgewassen omvatten perkplanten, kamerplanten, bloementuin en potplanten, geknipte gekweekte groenten en snijbloemen. In tegenstelling tot kwekerijgewassen zijn sierteeltgewassen over het algemeen kruidachtig. Bed- en tuinplanten bestaan uit jonge bloeiende planten (eenjarige en vaste planten) en groenteplanten. Ze worden gekweekt in cel verpakkingen, in potten of in hangende manden, meestal in een gecontroleerde omgeving, en worden grotendeels verkocht voor tuinen en landschapsarchitectuur. Pelargonium en Petunia zijn de bestverkochte perkplanten. De vele cultivars van Chrysanthemum zijn de belangrijkste overblijvende tuinplanten in de Verenigde Staten.
Bloeiende planten worden grotendeels verkocht in potten voor gebruik binnenshuis. De belangrijkste bloeiende planten zijn poinsettia, orchideeën, bloemistchrysanten en afgewerkte bloemistazalea’s. Loofplanten worden ook verkocht in potten en hangende manden voor gebruik binnenshuis en op de patio, inclusief grotere exemplaren voor kantoor-, hotel- en restaurantinterieurs.
Snijbloemen worden meestal verkocht in trossen of als boeketten met snijgroen. De productie van snijbloemen is specifiek bekend als de snijbloemenindustrie. Het bewerken van bloemen en gebladerte maakt gebruik van speciale aspecten van de bloementeelt, zoals afstand, training en snoeien van planten voor een optimale oogst van bloemen; en behandeling na de oogst, zoals chemische behandelingen, opslag, conservering en verpakking. In Australië en de Verenigde Staten worden sommige soorten uit de natuur geoogst voor de snijbloemenmarkt.

Soorten bloemen

Soorten bloemen die er zijn: Anjer, Alpen Viooltje, Amaryllis, Anemoon, Begonia, Bosviool, Chrysant, Clematis, Dhalia, Edelweiss, Fuchsia, Gebroken harten, gladiool, Gentiaan, Geranium, Hyacint, Hibiscus, Incalelie, Iris, Jasmijn, Korenbloem, Kattenkruid, Lelie, Lis, Lelietje van dalen, Lavendel, Lotusbloem, Madeliefje, Margriet, Narcis, Oost Indische kers, Ooievaarsbek, Orchidee, Paardenbloemen, Papaver, Pioenroos, Parkiettulp, Rozen, Slangenkruid, Teunisbloem, Tulp, Viooltje, Waterlelie, Zonnebloem.
In Nederland zijn er een heleboel bloemkwekerijen. Bloemen zijn ook gezond, want in heel veel bloemen zitten vitamine a en c. Het kan ook gebruikt worden als decoratie in je huis of zelfs in je tuin omdat het mooi is.

Bloem

Een bloem, soms bekend als een bloesem is de voortplantingsstructuur die wordt gevonden in bloeiende planten (planten van de divisie Magnoliophyta, ook wel angiospermen genoemd). De biologische functie van een bloem is om de voortplanting te bewerkstelligen, meestal door een mechanisme te bieden voor de vereniging van sperma met eieren. Bloemen kunnen uitkruising vergemakkelijken (fusie van sperma en eieren van verschillende individuen in een populatie) of zelfzucht toestaan (fusie van sperma en ei uit dezelfde bloem). Sommige bloemen produceren diaspora zonder bevruchting (parthenocarpie). Bloemen bevatten sporangia en zijn de site waar gametofyten zich ontwikkelen. Veel bloemen zijn geëvolueerd om aantrekkelijk te zijn voor dieren, zodat ze vectoren zijn voor de overdracht van stuifmeel. Na de bevruchting ontwikkelt de eierstok van de bloem zich tot zaadjes die fruit bevatten.
Naast het faciliteren van de reproductie van bloeiende planten, worden bloemen al heel lang bewonderd en gebruikt door mensen om schoonheid te brengen in hun omgeving, en ook als objecten van romantiek, ritueel, religie, medicijnen en als een bron van voedsel.

Vergelijkbare artikelen

Gele bloemen

6 jaar geleden 0

Bacteriën

7 jaar geleden 0

Only registered users can comment.