Korfbal

Ontstaan van korfbal

Korfbal is een sport die uit Nederland. Deze sport heeft een onderwijzer genaamd Nico Broekhuysen uit Amsterdam in 1902 bedacht. Dit spel is op het Zweedse ringboll gebaseerd. Hij kwam hiermee toen hij in aanraking kwam in het Zweedse plaatse genaamd Nääs. Korfbal is een van de enkele sporten die je met een team speelt en waar heren en dames gemixt samenspelen. Daarnaast kent deze sport wel een damescompetitie. De oudste korfbalvereniging die er is en nog bestaat wordt de Haagsche Korfbal Club genoemd. Deze club is op 1 februari in het jaar 1906 opgericht.

De basis spelregels

Korfbal is een balsport. Bij deze sport wordt de bal zo veel mogelijk doorgegeven totdat deze door de korf van boven naar beneden in gaat. Deze korf is aan een paal opgehangen op een hoogtr van 2 of 3 meter. De bal moet je gooien met je handen en mag niet gespeeld worden met de voet, been of vuist. Lopen met de bal is ook niet toegestaan en wie er aan het einde van het spel de meeste doelpunten heeft gemaakt wint. Het doelpunt is pas geldig als de bal door de tegenpartij van bovenaf in de korf gooit. Korfbal wordt in de lente en in de zomer op een veld gespeeld en in de winter en herfst in een zaal. In een jaar worden er in totaal 3 competities gespeeld en dat zijn er 2 op  het veld en 1 in de zaal. Een team bestaat altijd uit acht spelers en dat zijn vier vrouwen en vier mannen. De 2 vrouwen en 2 mannen staan in het ene vlak en dat geldt hetzelfde bij de andere partij want die staan dan in het andere vlak.

Het veld

De afmeting van een korfbalveld waar de senioren op spelen heeft een lengte in meters van 40 x 20. Deze is dan verdeeld in twee vakken en dat zijn de twee helften van het speelveld. Een van die vakken is voor de verdediging en het andere vlak is voor het aanvallen. Bij de F-jeugd waar de kinderen van 6 tot en met 8 jaar zijn spelen in een eenvakskorfbal. Bij de andere groepen wordt er wel gespeeld in twee vakken.  Afhankelijk van hoe oud je bent wordt er gewisseld van vak en functie. Bij jeugd D en C waar de leeftijdscategorie tussen de 10 tot en met 14 jaar ligt wordt er om de twee doelpunten gewisseld van vak.

Een doelpunt maken

Je kan een punt maken als je de bal door de korf van de tegenpartij gooit. De bal moet dan wel helemaal door de korf heengaan want anders telt deze niet. De bal moet ook van boven naar beneden in door de korf gaan en anders telt deze niet. Elke keer wanneer de bal door de korf heengaat krijg je 1 punt. Doelpunten kan je op verschillende manieren maken en een van die manieren is een afstandsschot. Deze wordt van 6 tot 10 meter afstand gegooid. Nog een manier is een doorloopbal. Dat wilt zeggen dat de speler de tegenstander direct voorbij gaat en de bal doorgeeft aan een medespeler die deze vervolgens in de korf gooit. De laatste twee varianten zijn de strafworp en de vrije worp. Bij een strafworp mag je een poging wagen, maar mag er wel verdediging staan en bij een vrije worp mag er een poging worden gewaagd als een tegenstander een overtreding maakt. Hierbij mag je een poging wagen zonder dat je wordt onderbroken.

De korf

Zoals eerder in de tekst beschreven hang de korf aan een paal. De korf is een ronde mand zonder bodem en heeft een diameter van 38 tot 42 cm. Vroeger werden deze korven van riet of rotan gemaakt Hierdoor kwamen er ook verschillen in de korven. Dat veranderde dan ook en vanaf 1 januari in het jaar 2004 wordt korfbal officieel gespeeld met kunststof korven en is de paal waaraan deze hangt van aluminium. Vanaf 1 juli in het jaar 2008 is dat verplicht en speelt de gehele korfbalgemeenschap die uit 65 landen bestaat hiermee.

Vergelijkbare artikelen

Premier League

5 jaar geleden 0

Formule 1

7 jaar geleden 0

Pokeren

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.