Ajax Amsterdam

Ontstaan van Ajax

Op een dag waren er een aantal vrienden die in 1894 een voetbalclub oprichtte. Ze noemden de club in het begin “Union”, maar vernoemde hem nog datzelfde jaar om naar “Footh-Ball Club Ajax” (inclusief de spelfout), naar de Griekse held.
In deze periode werden in heel Nederland en vooral in Amsterdam veel voetbalclubs opgericht. De Amsterdamse voetbalbond stelde, om chaos te vermijden strikte regels op, de club kon hier niet aan voldoen en in 1896 ging de club praktisch ter ziele.
Vier jaar later besloot Floris Stempel samen met Han Dade en Carl Bruno Reeser wederom een poging te wagen en op 18 maart 1900 werd Ajax opgericht in café “Oost-Indië” aan het begin van de Kalverstraat bij de Dam, op de plek waar tot 2012 muziekzaak Fame was gevestigd.
Floris Stempel werd de eerste voorzitter van de club, waarvan de naam ditmaal wél goed gespeld werd. Om verwarring met een gelijknamige voetbalclub uit Leiden (die inmiddels bekend is als Ajax Sportman Combinatie) te vermijden werd later “Amsterdamse” nog voor de naam gezet.

In 1902 werd Ajax toegelaten in de derde klasse, waarna het direct promoveerde naar de tweede klasse. In 1908 werd gefuseerd met derdeklasser AFC Holland (opgericht in 1899) die opging in Ajax. Vier spelers van het oude Holland waren belangrijk in het latere succes in 1911.

Joodse achtergrond

Als je een beetje verstand hebt van voetbal, ben je natuurlijk een Ajacied! En wat de meeste mensen weten is, dat Ajax nationaal en internationaal bekend staat om haar Joodse achtergrond. Ajax heeft verschillende bekende Joodse spelers en verenigingsmensen gehad, zoals Johnny Roeg en de in Auschwitz omgekomen Eddy Hamel. In de jaren zestig speelden Bennie Muller en mister Ajax Sjaak Swart als Joodse spelers voor de club. De laatste Joodse speler bij Ajax was Daniël de Ridder. Buiten het veld waren er verzorger Salo Muller en bestuurders Jaap van Praag, Michael van Praag en Uri Coronel Joods.

Stadions

Ajax heeft in de loop der jaren op vele locaties gespeeld. Het begon allemaal op een veldje in de toenmalige gemeente Nieuwer-Amstel, nog voordat de club officieel werd opgericht (in 1893). Voor vijftien gulden per half jaar werd er een weiland gehuurd. In 1896 werd het veldje bij de gemeente Amsterdam gevoegd.
In 1900 verhuisde de club naar Amsterdam-Noord, waar tot 1907 tussen de weilanden werd gespeeld. In 1907 nam Ajax intrek in het eerste voetbalstadion van Amsterdam, in de volksmond “Het Houten Stadion” genoemd. Het stadion lag dichter bij het centrum dan de vorige locaties, maar er ontbraken nog steeds tribunes (die er pas in 1911 kwamen), kleedkamers en stromend water. Het stadion bleek toch te klein te zijn: na vier opeenvolgende landstitels in de jaren dertig werd er verhuisd naar Stadion De Meer.
Dit stadion zou het meest legendarische stadion uit dit rijtje worden: er speelden voetballers als Johan Cruijff, Sjaak Swart en Marco van Basten. De gemeente Amsterdam wilde bouwen in het geannexeerde Watergraafsmeer, dus liet Ajax een stadion bouwen in Betondorp. Het stadion mocht maximaal 300.000 gulden kosten, en zelfs de spelers betaalden mee. De openingswedstrijd was op 9 december 1934 tegen Stade français, een wedstrijd die met 5-1 werd gewonnen. Het duurde tot 1971 tot er lichtmasten werden geplaatst. In 1996 vertrok Ajax, na er 62 jaar gespeeld te hebben, uit De Meer. Het stadion had, onder andere door nieuwe veiligheidsregels van de UEFA, zijn langste tijd gehad.
In die jaren gebruikte Ajax het Olympisch Stadion als uitvalsbasis voor zijn belangrijkste duels: Stadion De Meer kon niet meer dan 29.500 personen herbergen, terwijl het Olympisch Stadion vanaf 1937 64.000 plaatsen kende. Met de bouw van de Amsterdam ArenA werd het Olympisch Stadion in 1996 gedag gezegd. In dit stadion werd op 14 augustus 1996 geopend met een vriendschappelijk duel tegen AC Milan, er werd met 0-3 verloren. Tot op heden speelt Ajax zijn wedstrijden in de Amsterdam ArenA. Op 15 mei 2013 werd in de Amsterdam ArenA de finale van de Europa League 2012/13 gespeeld.
Biografie Ajax

Naam: Amsterdamsche Football Club Ajax

Bijnamen:

  • De Joden
  • Godenzonen
  • De Ajacieden

Opgericht 18 maart 1900
Stadion: Amsterdam ArenA
Amsterdam, Nederland

Capaciteit: 53.502

Voorzitter: Hennie Henrichs (Voorzitten van Ajax)
Leo van Wijk (Voorzitter RvC van AFC Ajax NV)

Eigenaar: AFC Ajax NV

Trainer : Frank de Boer

Hoofdsponsor: Ziggo

Begroting: € 65 miljoen
Competitie: Eredivisie
Prijzen: Landskampioenschap: 33x
KNVB beker: 18x
Johan Cruijff Schaal: 8x
Europacup I/Champions League: 4x
Europacup II: 1x
UEFA Cup: 1x
International Football Cup: 1x
Europese Supercup: 3x
Wereldbeker 2x
Website: www.Ajax.nl

Rivaliteit met Feyenoord

Als Ajacied moet je natuurlijk weten dat je Feyenoord nooit uitspreekt, daarom worden ze 010 genoemd of te wel Kakkerlakken.
De rivaliteit tussen Ajax en Feyenoord is spreekwoordelijk; ze is bekender dan alle andere rivaliteiten tussen Nederlandse voetbalclubs.

De onderlinge duels (De Klassieker) behoren tot de belangrijkste wedstrijden van het jaar en zijn altijd uitverkocht. Tot het midden van de jaren zeventig waren Ajax en Feyenoord de enige Nederlandse clubs die met regelmaat landskampioen werden en zich internationaal konden meten. Een wedstrijd tussen beide clubs kwam in die dagen neer op een krachtmeting welke club de beste van Nederland was.

Het is in de publieke beleving een botsing tussen het sierlijke en elegante voetbal van Ajax en de onverzettelijke strijdlust van Feyenoord. Daarnaast is het een botsing van de twee grootste steden van Nederland: de zelfbewuste uitstraling van de hoofdstad strijdt tegen de Rotterdamse arbeidersmentaliteit. In de praktijk valt er op de stereotypering het voetbal van beide clubs veel af te dingen, deze stereotypering ging alleen zeer duidelijk op in de 5 seizoenen 1977/78 tot en met 1981/82.
Zowel binnen als buiten het stadion hebben er in het verleden supportersrellen plaatsgevonden. Het dieptepunt is de afgesproken confrontatie geweest tussen harde kern aanhangers van de beide clubs in 1997 op een weiland nabij Beverwijk, waarbij Ajaxsupporter Carlo Picornie om het leven kwam (de Slag bij Beverwijk).

De inmiddels 39 overleden ereleden (gerangschikt op datum van overlijden).

– Floris Stempel – Han Dade
– Chris Holst – L.W van Vliet
– K.W.F van der Lee – Henk Alofs
– Frans Schoevaart – Jan Grootmeijer
– J. Oudheuden – Willem Egeman
– Jan Schoevaart – Marius Koolhaas
– Jordanus Roodenburgh – Theo Brokmann sr.
– F.H.W de Bruijn – Jan de Boer
– Frans Couton – A.L. Desmit
– Wim Anderiesen – Wim Volkers
– Jan Elzenga – Roef Vunderink
– Kick Geudeker – G. de Jongh
– Jack Reynolds – Ferry Dukker
– Arie de Wit – W.F.C Bruijnesteijn
– Jan Westrik – Jaap van Praag
– Henk Hordijk – M.J.W. Middendorp
– Rinus Michels – Henk Timman
– Jan Potharst – Bobby Haarms
– André Kraan – Willem Schoevaart
– Johan Cruijff

Vergelijkbare artikelen

Johan Cruijff

7 jaar geleden 0

Eredivisie

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.