Johan Cruijff

Biografie:

Volledige naam: Hendrik Johannes Cruijff

Bijnamen:

  • Nummer 14
  • El Flaco (De magere)
  • Het orakel (van betondorp)
  • El Salvador (De Verlosser)

Geboortedatum: 25 april 2016
Geboorteplaats: Amsterdam, Nederland
Overlijdensdatum: 24 maart 2016
Overlijdensplaats: Barcelona, Spanje
Lengte: 1,78 m
Favoriete been: Rechts
Positie op het veld: Aanvaller en middenvelder

Voetbal Carrière:
Begonnen vanaf 1959 – 1964 in de jeugd van Ajax.

Daarna ging Johan bij de senioren spelen:
Seizoen Club
1964-1973 Ajax (NL)
1973-1978 FC Barcelona (SPA)
1979 Los Angeles Aztecs
1980-1981 Washington Diplomats
1981 Levante (SPA)
1981 Washington Diplomats
1981-1983 Ajax (NL)
1983-1984 Feyenoord (NL)

Interlands
1966-1977 Nederland

Getrainde clubs:
1985-1988 Ajax (NL)
1988-1996 FC Barcelona (SPA)
2009-2013 Catalonië

  Een YouTube filmpje over het verleden van Johan Cruijff

Cruijff Foundation

‘Als je iets voor een ander kan doen, dan moet je dat doen’

In de tijd Johan Cruijff nog in Amerika voetbalde, woonde hij in een buurt met veel kinderen en woonde naast een jongetje met het syndroom van Down. Wat Johan altijd opviel was dat deze jongen bijna nooit buiten speelde of voetbalde met de andere kinderen op straat, omdat hij het niet kon en vooral omdat hij zich niet thuis voelde bij de andere kinderen in de buurt. Volgens Johan was deze jongen eigenlijk heel enthousiast en openlijk met als gevolg dat Johan een keer met hem er uit op ging en met hem ging overschieten. Johan probeerde hem op dat moment de basis te leren om met de andere kinderen van de buurt mee te kunnen voetballen.

Doordat Johan een goeie indruk en een stukje vertrouwen gaf aan de hem, leidde ertoe dat de jongen ook onaangekondigd naar Johan in het zwembad sprong dat achter zijn huis lag. Dat was zeer gevaarlijk omdat deze jongen helemaal nog niet kon zwemmen, maar door de bijzondere band tussen Johan en zijn vriend, kon Johan hem zelfs leren zwemmen. Op een dag kwam Johan terug van zijn eigen voetbalwedstrijd en zag hij zijn kleine vriend op straat meevoetballen met alle andere kinderen. De kracht van sport is met dit verhaal bewezen. Dit verhaal is de basis voor de jaren later opgerichte Johan Cruyff Foundation.

Met de oprichting van de Cruyff Foundation was Johan Cruijff in Nederland één van de eerste (ex)-sporters die zijn naam aan een eigen stichting verbond en hier daadwerkelijk invulling aan wilde geven. Hij besefte dat sport niet alleen leuk en gezond is, maar onmisbaar voor de gezonde ontwikkeling van elk kind. Met sport kun je niet vroeg genoeg beginnen. Je krijgt maar één lichaam, daar moet je de rest van je leven mee doen. Logisch dat sport en kinderen de pijlers zijn geworden onder de Johan Cruyff Foundation, in het bijzonder kinderen met een handicap.

Sinds de start in 1997 is de Johan Cruyff Foundation uitgegroeid tot een organisatie die elke dag opnieuw jeugd in beweging brengt en houdt. In jaren dat de Foundation bestaat, is de noodzaak om kinderen te laten bewegen alleen maar groter geworden. Daarom is in de afgelopen jaren de doelgroep van de Foundation uitgebreid van kinderen met een handicap, naar kinderen in wijken waar weinig gelegenheid is om buiten te spelen, naar andere kinderen. Er is voor kinderen te weinig tijd, ruimte en aandacht om te sporten en spelen. De maatschappelijke relevantie is groter dan ooit. Sport en spel maken het verschil op thema’s als gezondheid, integratie, ontwikkeling en meedoen. Jeugd in beweging, simpeler kan het niet worden benoemd.
Wat doet de Johan Cruijff Foundation? (missie) 

De Johan Cruijff Foundation brengt kinderen in beweging waardoor ze samen kunnen spelen en groeien in hun ontwikkeling. Door sport en spel worden alle kinderen fitter en leren ze met elkaar omgaan en ontwikkelen zij zichzelf. Maar kinderen hebben te weinig tijd, ruimte en aandacht voor bewegen!

Doordat zij te weinig tijd en ruimte hebben, willen wij ze stimuleren om te bewegen met onze projecten, zoals meer dan 200 Cruyff Courts (Voetbalkooien) in Nederland en in het buitenland.

De ruim 200 basisscholen met een Schoolplein14 en de financiële ondersteuning van diverse grote en kleine sportprojecten en sportbonden met hun activiteiten voor gehandicapte kinderen.

Elke week brengen wij zo duizenden kinderen in binnen- en buitenland in beweging. De Johan Cruyff Foundation wordt gesteund door een aantal vaste partners: Nationale Postcode Loterij, AkzoNobel, Seacon Logistics, Coop, Unilever en de People’s Postcode Lottery!

Visie
Sport en spel is belangrijk voor een goede en gezonde ontwikkeling van een kind. Het is net zo belangrijk als leren, lezen en schrijven. Niet voor niets is het recht op sport en spel vastgelegd in het Verdrag voor de Rechten van het Kind van de Verenigde Naties.

In de praktijk is het anders. Ook in Nederland spelen en bewegen kinderen steeds minder. De gevolgen voor de gezondheid van jeugd zijn jammer genoeg nu al zichtbaar. Onderzoeken wijzen ook op negatieve gevolgen op sociaal gebied, ontwikkeling en integratie. De Cruyff Foundation wil kinderen laten bewegen, voor hun geluk. Nu en later!
Johan Cruijff verleden

Hendrik Johannes (Johan) Cruijff (Amsterdam, 25 april 1947 – Barcelona, 24 maart 2016)

Johan Cruijff was een Nederlands profvoetballer en voetbalcoach.
Johan Cruijff wordt nog steeds ondanks dat hij overleden is, wereldwijd erkend als één van de beste voetballers aller tijden. In 1999 werd hij door de IFFHS (International Federation of Football History & Statistics) verkozen tot Europees voetballer van de twintigste eeuw.

Bij de IFFHS-verkiezing van Wereldvoetballer van de twintigste eeuw eindigde hij als tweede achter Pelé. De geniale aanvaller en spelverdeler werd zo erg geëerd vanwege zijn techniek, startsnelheid, handelingssnelheid en spelinzicht. Hij werd namelijk ook driemaal verkozen tot Europees voetballer van het jaar en ook won hij drie keer de Europacup I. Dit laatste deed Cruijff met de Amsterdamse club Ajax, waar hij werd geëerd als de leider en ster van het elftal. In 1974 bereikte Cruijff als aanvoerder van het Nederlands elftal de finale van het WK, waarin met 1-2 werd verloren van West-Duitsland.

Na een twintigjaar lange carrière als voetballer, waarin hij als prof voor clubs in Nederland, Spanje en de Verenigde Staten speelde, legde Cruijff zich in 1985 toe op het trainerschap. Zonder de benodigde diploma’s werd de oud-speler trainer bij Ajax en met de Amsterdammers won hij twee KNVB bekers en de Europacup II. Nadat Cruijff begin 1988 ontslag nam bij Ajax, werd hij trainer bij zijn voormalige werkgever FC Barcelona. Daar formeerde hij een elftal dat de geschiedenisboeken inging als het Dream Team.

Hoogtepunt tijdens zijn verblijf bij de Catalanen was de winst van de Europacup I in 1992. Na zijn ontslag in 1996 beëindigde Cruijff zijn trainerscarrière, maar bleef hij invloedrijk bij zowel Ajax als Barcelona. Hij richtte diverse maatschappelijk betrokken instellingen op, die zich met name richten op jongeren en sport.

Daarnaast bleef hij bij het voetbal betrokken, onder andere als analyticus, ambassadeur, adviseur en columnist. In 2009 besloot Cruijff het trainerschap opnieuw op te pakken toen hij werd benaderd voor het bondscoachschap van Catalonië.
Deze functie vervulde hij tot en met 2013. Daarnaast had Cruijff van juni 2011 tot april 2012 zitting in de raad van commissarissen van Ajax.

Vergelijkbare artikelen

Paardensport

6 jaar geleden 0

Feyenoord

8 jaar geleden 0

Only registered users can comment.