Japan

Wat is Japan?

Japan is een land in Azië.  De Japanse benaming voor Japan is Nihon. Nihon betekent oorsprong van de zon. De rode stip in de Japanse vlag moet ook de zon voorstellen. Ook staat Japan bekend als het land van de rijzende zon. Japan heeft in totaal 6.852 eilanden in de Grote Oceaan. De grootste eilanden van Japan zijn: Hokkaido, Honshu, Shikoku en Kyushu. Gezamenlijk vormen deze eilanden 97% van het oppervlakte van Japan.

De hoofdstad van Japan is Tokyo. Tokyo heeft ongeveer 40 miljoen inwoners. Ook zijn er verschillende hoofdkantoren, musea, banken, theaters, universiteiten en bedrijven vindbaar in Tokyo. Ongeveer 31.7% van de gehele populatie van Japan is woonachtig in Tokyo.

Daarnaast heeft Japan de twee na grootste economie van de wereld en het land is een volwaardig lid van de Verenigde Naties.  Ook heeft Japan de hoogste levensverwachting en de kindersterfte is zeer laag.

Wat is de geschiedenis?

Japanse mythes zeggen dat Japan is ontdekt in de 7e eeuw voor Christus. Volgens het verhaal zou Keizer Jimmu Japan hebben ontdekt. Tijdens de 5e eeuw en 6e eeuw werd het Chinese schrijfsysteem toegevoegd en tegelijkertijd werd het boeddhisme geïntroduceerd. Een lange periode van invloed van de Chinese cultuur werd een feit. De keizers hadden destijds de meeste macht, maar de echte heerser waren regenten van shoguns. Regenten van shoguns hadden toen de functie militaire gouverneur.

Wat geschiedde er vervolgens nog meer?

Tijdens de 16e eeuw kwamen verschillende handelaren uit Nederland, Spanje, Engeland en Portugal aan. Zij kwamen voor de handel. Alleen in de 17e eeuw liep dit flink uit de hand. De shogunaat (militaire gouverneur) van Japan dacht dat Europa invloed wilde uitoefenen op Japan. Daarom brak de shogunaat het contact met alle Europese landen met uitzondering van Nederland. De Nederlandse kooplieden konden nog contact maken in Nagasaki. Pas vanaf het jaar 1854 forceerde Matthew Perry dit proces. De isolatie heeft ongeveer 200 jaar geduurd.

Hervorming van Japan

Binnen hetzelfde jaar (1854) veranderde de Japanse grootheden het contact met het westen. Hierdoor kregen de Japanners meer westerse ideeën, waardoor het shogunaat werd afgeschaft. De keizer kreeg weer de erkende macht van het land. Dankzij het Meiji-restauratie werd er veel veranderd. Japan schafte een westerse regelgeving in. Met behulp van deze economische, sociale en militaire veranderingen werd Japan een wereldmacht.

Wat is het geloof in Japan?

In Japan zijn er twee zichtbare geloven, namelijk het shintoïsme en het boeddhisme. De meeste Japanners kunnen zich in beide geloven vinden. Shintoïsme is uit het boeddhisme ontstaan vanwege de radicale invloed van het shintoïsme. Ook zijn er extra geloofsstromingen bijgekomen, zoals Jodo, Shingon en Nichiren. Deze vernieuwde bewegingen staan bekend als nieuwe godsdiensten. Ongeveer 1% van de bevolking is een aanhanger van het christendom. Ook heeft het confucianisme een belangrijke invloed gehad op de denkwijze en vroeger hadden de Chinese en westerse cultuur veel invloed op Japan.

Hoe zit het onderwijs in Japan in elkaar?

Het Japanse onderwijs is een efficiënte wijze waarop studenten goed les krijgen. Negen jaar scholing is namelijk verplicht. De grote meerderheid volgt langer dan negen jaar onderwijs en studeert verder. De twee belangrijkste universiteiten zijn in Tokyo en Kyoto.

Vergelijkbare artikelen

Neanderthalers

7 jaar geleden 0

Kerst gedichten

6 jaar geleden 0

Taj Mahal

8 jaar geleden 0

Only registered users can comment.