Leuke dingen om te doen

Verken de beste musea van Amsterdam

Duik in het verleden van de stad in het Amsterdam Museum (voorheen het Amsterdams Historisch Museum), dat de laatste acht eeuwen van stadsevolutie in kaart brengt met eigenzinnige gevonden voorwerpen zoals 700 jaar oude schoenen. Ga vervolgens naar het Museum Ons ‘Lieve Heer op Solder’, een charmante verborgen kerk in het Red Light District die onlangs is gerestaureerd tot zijn 17e-eeuwse glorie. Rond uw dag af met een reis naar het Joods Historisch Museum in de oude Joodse wijk. Het is gehuisvest in vier voormalige synagogen en staat vol met foto’s, schilderijen en kunstvoorwerpen die de geschiedenis van het jodendom in Nederland onderzoeken. Er is een uitstekende kindervleugel, vol met interactieve tentoonstellingen en, voorspelbaar, het café doet een gemiddelde bagel.

Tour door de Wallen voor seksshops en bars

De Wallen in Amsterdam hebben een beruchte reputatie opgebouwd op het internationale toneel. Maar wanneer u bezoekt, zult u ontdekken dat de realiteit een beetje anders is. Het is net een kleine, schattige versie van Las Vegas, met goedkope sekswinkels die blow-ups, enorme dildo’s en ander buitensporig speelgoed verkopen. Gelegen in een ruige driehoek gevormd door het Centraal Station, het is het oudste deel van de stad. Maar de historische betekenis ervan is grotendeels verdoezeld door de populariteit van window-shopping in het gebied. Langs haar straten vermengt de multiculturele gemeenschap van prostituees, junkies, geestelijken, timmerlieden en politieagenten zich vrij en vertoont ze een vreemd soort sociale gezelligheid. Als toerist bent u natuurlijk slechts een voyeur.

Bezoek het heropende Rijksmuseum voor oude meesters

Na een vertraagde comeback heeft Amsterdam een kunstmuseum van wereldklasse dat wedijvert met dat van een grote Europese stad in de vorm van het rijkelijk gerestaureerde Rijksmuseum. Originele architect Pierre Cuypers, ook verantwoordelijk voor het Centraal Station van de stad, zag de plaats als een soort seculiere kerk voor de verering van Rembrandt en zijn vrienden, en de tien jaar durende renovatie van het gebouw in handen van de Spaanse architect Cruz y Ortiz is ook niets minder van meesterlijk, met een licht overstroomd atrium en een nieuw Aziatisch paviljoen. In de loop der jaren heeft het Rijksmuseum de grootste verzameling kunst en kunstvoorwerpen van het land verzameld, van de 15e eeuw tot heden, maar de mensen zoals Rembrandt’s The Night Watch en Vermeer’s Kitchen Maid (beiden tentoongesteld in de schitterende Eregalerij) blijven de grote hitters. In deze nieuwe context kunt u precies zien waarom.

Bezoek het Anne Frank Museum

Overweeg de tragische geschiedenis van de Joodse gemeenschap met een bezoek aan het huis van de dagboekschrijver Anne Frank. Prinsengracht 263 was het huis aan het kanaal waar het jonge joodse meisje Anne Frank en haar gezin zich gedurende de Tweede Wereldoorlog twee jaar verborgen hielden, gevlucht voor vervolging in Duitsland in 1933. Een boekenkast markeert de ingang van de ongemeubileerde kamers van het bijgebouw in waarin ze leefden, ondersteund door de inspanningen van vrienden. In de nieuwe vleugel is er een goede tentoonstelling over de Jodenvervolging tijdens de oorlog en wordt er een overzicht gegeven van racisme, neofascisme en antisemitisme. Om lange wachtrijen te voorkomen, arriveer vroeg in de ochtend of na 19.00 uur in de zomer of boek een wachtrij-ticket op de website.

Vergelijkbare artikelen

Alles over Luxemburg

3 weken geleden

Alles over Zweden

11 maanden geleden

Only registered users can comment.