Hoveniers

Wat zijn hoveniers?

Een hovenier wordt ook wel een tuinman genoemd, dat is een persoon die zich bezig houd met tuinen en alles wat te maken heeft met de natuur. Een hovenier van allerlei universiteiten en kloosters werd vroeger altijd een hortulanus genoemd in het Latijns. Er bestaan ook vrouwelijke hoveniers. Tuinieren is zeker een beroep, waar je fulltime werkt en in een particulier bedrijft kunt werken. Hoveniers kunnen variëren van eenmanszaak tot aan grote landelijke bedrijven met honderden werkers.

De werkzaamheden

Standaard werkzaamheden die hoveniers doen zijn het volgende: opruimen, gras maaien, snoeien, zaaien, bemesten, onkruid wieden en insecten bestrijden. Wanner je een hovenier bent dan moet verstand hebben van planten en bomen, zodat je op de juiste manier de tuin kunt onderhouden. Hoveniers moeten ook de volgende doen:

  • Bestrating aanleg
  • Het plaatsen van schuttingen e.d.
  • Het ontwerpen van de tuin
  • Het leveren van tuinaarde en zand
  • Graven en grondwerkzaamheden
  • Het inrichten van de voortuin, achtertuin, gazon e.d. met planten
  • Het onderhouden van tuinen, groenvoorzieningen etc.

Groenvoorziening

Groenvoorzieningen is de complete aanplant van het gebied, maar dan wel het voorzien of aanbrengen van groen. Als het gaat op dat gebied, dan hebben we het te maken met parken, tuinen, natuurterreinen, bossen, buitengebied of attractieparken. Gemeentes, het rijk ( zoals rijwaterstaat) of het waterschappen provincies geven vaak het opdracht om groenvoorziening te onderhouden of aan te leggen.

Beroepsopleiding

Zijn er opleidingen voor hoveniers? Ja, er zijn opleidingen die duren van een jaar tot vier jaar op het niveau van MBO. Daarnaast zijn er ook opleidingen die meer gespecialiseerd zijn bij allerlei hogescholen.

Vergelijkbare artikelen

Badkamertegels

6 jaar geleden 0

Tuinmeubelen

2 jaar geleden

Keukenbladen

4 jaar geleden 0

Only registered users can comment.