HOOFDSTAD INDONESIË

De hoofdstad van Indonesië is Jakarta. De stad ligt aan de noordwestkust van het eiland Java. Officieel telde Jakarta in 2014 een inwonersaantal van 9.769.000 en dit is de laatste jaren alweer opgelopen. Jakarta is het centrum van de economie en politiek in Indonesië en ook is het de grootste metropool van Zuidoost-Azie. Jakarta heeft een lange geschiedenis, waarin ze vele namen heeft gekend: Sunda Kelapa (397-1527), Jayakarta (1527-1619), Batavia (1619-1942), Djakarta (1942-1972) en vanaf 1972 heeft de stad de naam zoals wij die nu kennen. In 1949 werd Indonesië onafhankelijk en sindsdien is Jakarta de hoofdstad van het land.

GESCHIEDENIS HOOFDSTAD INDONESIË

De oorspronkelijke naam van de hoofdstad was “Sunda Kelapa”. Toen de stad veroverd werd door Fatahilah gaf hij op 22 juni 1527 de naam Jayakarta aan de stad. In 1613 werd de stad weer veroverd door Jan Pieterszoon Coen. De stad werd na de verovering vernietigd en er werd toen een nieuw fort en een nieuwe stad gebouwd boven op de resten van de oude. Hij wilde de nieuwe stad “Nieuw-Hoorn” noemen maar de hoogste bestuurders en de VOC hadden besloten dat de stad “Batavia” genoemd ging worden. Deze naam werd behouden totdat Nederlands-Indie bezet werd door Japanse troepen in 1942, de naam van de stad werd veranderd in Djakarta. Na dat Indonesië onafhankelijk werd verklaard is de stad Djakarta verkozen tot hoofdstad van het land. De spelling werd in 1972 veranderd in “Jakarta” zoals wij de stad nu kennen.

BEVOLKINGSGROEI HOOFDSTAD INDONESIË

Jakarta telt inmiddels zo’n 17 miljoen inwoners. In 1945 was de stad niet zo dichtbevolkt want toen was het inwoners aantal niet meer dan 600.000. Na de tweede wereld oorlog begonnen bergbewoners en dorpbewoners allemaal naar de stad te trekken. Het inwoners aantal van Jakarta groeit elk jaar bijna met 5%.

OVERSTROMINGEN HOOFDSTAD INDONESIË

In november-april is het regenseizoen in Jakarta, de stad heeft dan regelmatig last van overtromingen. Door het toenemen van gebouwen en winkelcentra worden de gevolgen van de overstromingen erger want op deze manier heeft het water geen kans om in de grond te zakken.

Vergelijkbare artikelen

ALLES OVER ENGELAND

2 jaar geleden

Alles over Suriname

10 maanden geleden

DE IRAANSE VLAG

1 jaar geleden