HET VERHAAL ACHTER DE POOLSE VLAG

De Poolse vlag bestaat uit twee banen in de kleuren rood en wit. De vlag is pas sinds de 20ste eeuw in gebruik. De vlag is gebaseerd op de kleuren van het middeleeuwse wapen van de Polen.

GESCHIEDENIS VAN DE VLAG

Vroeger bestond de Poolse vlag uit een rood vlak met een witkleurige adelaar op het rode vlak. De vlag was vroeger de vlag van Litouwen en Polen samen. De Poolse gemeenschap wilden zelf een andere vlag waaraan ze makkelijk te herkennen waren en soldaten elkaar ook goed konden herkennen. De Polen kregen het voor elkaar om de vlag wit-rood te maken. Toen Polen uiteindelijk rond 1915 een onafhankelijk land werd de huidige Poolse vlag de nationale vlag van Polen.

STRAFBAAR

Het is voor de inwoners van Polen verboden om de Poolse vlag ten schande te maken. Zo kun je worden opgepakt of een flinke bekeuring krijgen als het wordt gezien dat je de Poolse vlag disrespectvol behandelen. Voor 2004 was het zelfs zo dat de Poolse vlag alleen gebruikt mocht worden tijdens nationale feestdagen en verder niet.

VLAGDAGEN

Er zijn in Polen verschillende vlagdagen en op die dagen worden alle Polen aangeraden om de vlag op te hangen, ook de overheden hebben de vlag op deze dagen hangen.

  • 1 mei : dit is de dag van de arbeid
  • 2 mei is de dag van de Poolse vlag
  • 3 mei: Op 3 mei in 1791 kwam de grondwet en is 3 mei een soort jubileum voor de grondwet
  • 11 november is de Onafhankelijkheidsdag van de Polen

Ook wordt bij veel sportwedstrijden de vlag gebruikt. Ook als er een belangrijk bezoek vanuit een ander land in Polen is wordt de vlag gehesen. De Poolse vlag wordt halfstok gehesen als er een door de president aangekondigde rouw periode is.

VERGELIJKING

De Poolse vlag lijkt heel veel op de vlag van Monaco en die van Indonesië alleen hebben die twee vlaggen de rode baan boven en de witte baan beneden en heeft de Poolse vlag de witte baan boven en de rode onder.

INWONERS POLEN

Polen heeft bijna 40 miljoen inwoners, de meeste Polen zijn katholiek(90%) verder is 1% Pools-orthodox en 1% is protestants, de rest van de Poolse bevolking in ongelovig. Polen is het land waar ook echt de meeste mensen die geloven daadwerkelijk naar de kerk gaan. De bevolking van Polen neemt de laatste jaren wel af doordat veel jonge Polen emigreren naar andere landen in Europa en er veel vergrijzing is in Polen. Zo zie je ook om je heen steeds meer Poolse bouwvakkers in Nederland die hier hun geld verdienen.

2DE WERELDOORLOG

Tijdens de 2de wereldoorlog zijn de inwoners van Polen zwaar getroffen en is ongeveer 20% van de gehele bevolking omgekomen. De Duitsers noemden Joden ‘untermenschen’ en werden daarom ook zo behandeld. De Poolse joden werden naar getto’s verdrongen later in de oorlog werden de joden die de getto hadden overleefd getransporteerd naar vernietigingskampen. Na de 2de wereldoorlog zijn de inwoners van Polen weer gegroeid naar een mooi aantal.

CULTUUR POLEN

In Polen heerst een cultuur die door verschillende volken is gecreëerd omdat in Polen veel verschillende volken woonden zoals de Germanen, Latijnen en Byzantijnen. De Poolse mensen staan er om bekend gastvrij te zijn voor tradities en kunst van uit het buitenland.

POOLSE MUZIEK

De Polen houden van muziek. Er zijn verschillende klassieke artiesten die in Polen vaak optredens geven. Polen heeft ook twee eigen muziekstijlen gecreëerd. Poezja spiewana is een muziekstijl waarbij gedichten en poëtische teksten waardoor gezongen en waarbij de muziek de boodschap van de tekst versterkt. De muziekstijl staat ook bekend om de zachtheid en het gevoel dat in de zang en de tekst zit. Ook wordt in Polen naar de top 40 muziek geluisterd maar blijven rock en R&B de grootste muziekstijlen.

POOLSE DRANKEN

De alcoholische dranken die het meest in Polen worden gedronken zijn wodka en bier. Gemiddeld drinkt een Pool 95 liter bier per jaar. De wodka die in Polen het meest wordt gedronken is gemaakt van aardappelen en granen en heet de Zubrówka. In de fles zit een spriet bizongras die de wodka de lekkere unieke smaak. Mede is een typisch Poolse drank met al hoofdgerecht honing vroeger werd mede heel veel gedronken alleen is het de laatste jaren minder geworden. Mede heeft een percentage van 9 tot 18% alcohol.

POOLS ETEN

De Poolse keuken staat bekend om het gebruik van veel vlees en wild met toevoeging van champignons en zuurkool. Vaak worden de stukken vlees gebakken of gebraden en geserveerd met aardappels en zuurkool.

POOLSE ARCHITECTUUR

Er zijn veel Poolse gebouwd in de oude Pools renaissance tijd. Ook staan de Poolse gebouwen bekend om de mooie dakgoten. In de belangrijke gebouwen in sommige steden zijn die bouwtechnieken goed terug te vinden. Veel van de oude gebouwen zijn vernield in de 2de wereldoorlog, gelukkig is het gelukt om de meeste te renoveren en zijn er gebouwen die nauwelijks last hebben gehad van de 2de wereldoorlog. In Krakau kun je het mooiste en beste bewaarde stadscentrum van Europa vinden.

POOLSE TRADITIES EN FEESTEN

Vooral pasen en kerst worden goed gevierd in Polen, er worden dan veel lekkere dingen gegeten en de Polen hebben de feestdagen vrij. De Polen staan ook voor gastvrijheid, als je bij een Pool aanbelt en vraagt of je meekan eten staat er meteen een bord voor je klaar. Ook staan voor Polen de familie op 1 en doen ze alles voor elkaar. De Polen hebben ook een goede mentaliteit en kunnen heel hard werken. Ook doen de Polen veel aan bijgeloof als het gaat om geluk, elke Pool heeft en had wel een geluksmuntje. Polen zijn ook trots op hun afkomst en vertellen vol passie over de mooie gebouwen in de stad.

GELD IN POLEN

Omgaan met geld in een vreemd land kan soms wel lastig zijn. Als u in Polen woont, werkt of investeert, heeft u vast wel wat vragen. Hier zijn de belangrijkste zaken in deze financiële gids voor Polen. U vindt hier informatie over valuta, de PLN- munten, PLN-bankbiljetten en het gebruik van reischeques in Polen.

VALUTA IN POLEN

De officiële munteenheid is de Poolse zloty (dit spreek je uit als ZWAH-tee). Sommige plaatsen in Polen zullen de euro accepteren, meestal accepteren ze de euro rond de grens. Deze plaatsen hebben waarschijnlijk slechte wisselkoersen, dus wissel uw geld in voor een Zloty aan een geldautomaat, bank of lokale Kantoor (Poolse wisselservice) om de beste en vertrouwelijke tarieven te krijgen.

PLN-MUNTEN

De meest gebruikte munten zijn zł1, zł2, zł5, 1gr, 2gr, 5gr, 10gr, 20gr en 50gr. Op elke Grosz-munt zal de nummerwaarde worden afgedrukt, samen met de bladeren in de hoeveelheid van de waarde van de munt. Een 20 groszy-muntstuk heeft bijvoorbeeld 20 bladeren – hoewel de munt zo klein is, is het misschien moeilijk te zeggen. Een zł1-munt heeft 100 bladeren, terwijl de zł2- en zł5-munten respectievelijk twee en vijf bladeren hebben. Alle Poolse munten hebben de staatstitel en de adelaar van het wapenschild is op de achterkant gedrukt.

PLN-BANKBILETTEN

De bankbiljetten van Polen zijn gedrukt in coupures van 10, 20, 50 100 en 200. De verschillende coupures van bankbiljetten van Zloty hebben elk hun eigen kleur. Ze hebben ook hun eigen kenmerkende markering met reliëf om blinden en slechtzienden te helpen de waarde van het bankbiljet te identificeren: zł10 – vierkant, zł20 – cirkel, zł50 – diamant, zł 100 – plusteken, zł200 Valuta uitwisselen De beste manier om valuta te wisselen in Polen is om een bank, geldautomaat of Kantoor te bezoeken (wisselkantoor). Kantoren zijn tegenbeurzen die zich bevinden op plaatsen zoals hotels, luchthavens of grensovergangen. Ze zijn normaal geopend van 9:00 tot 19:00 uur op weekdagen en tot 14:00 uur op zaterdag. In drukke toeristische gebieden is de Kantoor-service 24 uur per dag mogelijk. Banken zijn heel makkelijk te vinden in Polen, vooral in grote steden. Zorg ervoor dat u de openingstijden van een bank controleert voordat u deze bezoekt, omdat deze verschillen. Geldautomaten komen nog meer voor en zijn te vinden op luchthavens, supermarkten en andere populaire plaatsen. Geldautomaten zijn 24 uur per dag beschikbaar voor gebruik. De wisselkoersen verschillen, dus sommige raden aan om rond te shoppen voor het beste tarief. Kantoren in grotere steden hebben vaak een betere wisselkoers dan die in kleinere steden. Je kunt zelfs bij sommige Kantoor onderhandelen over je tarief.

REISCHEQUES IN POLEN

In Polen kunnen reischeques worden ingewisseld bij sommige banken. Ze kunnen alleen niet worden ingewisseld bij een kantoor. Traveller’s cheques werden in het verleden vaak gebruikt als een veilige manier om geld naar het buitenland te vervoeren, maar nu zijn er snellere manieren om geld te krijgen, zoals bij een geldautomaat. Traveller’s cheques hebben een afname in populariteit ervaren, dus u kunt misschien problemen ondervinden bij het vinden van een bank die de cheque van uw reiziger contant maakt. Banken die dit doen, vragen een vergoeding voor de service.

Vergelijkbare artikelen

BALI INDONESIË

1 jaar geleden

Alles over Schotland

1 jaar geleden