Alles over Suriname

De naam “Suriname” (Sranan, Suriname) kan van Amerindiaanse afkomst zijn. Suriname is een multi-etnisch, multicultureel, meertalig en multireligieus land zonder een echte nationale cultuur.

LOCATIE EN GEOGRAFIE

Suriname ligt in Zuid-Amerika maar wordt als een Caribisch land beschouwd. Het totale gebied is 63.250 vierkante mijl (163.820 vierkante kilometer). De meerderheid van de inwoners woont in de smalle kustzone. Meer dan 90 procent van het nationale grondgebied is bedekt met regenwoud. Suriname is een tropisch land met afwisselend droge en regenachtige seizoenen. Sinds de vroege koloniale tijd is Paramaribo de hoofdstad geweest.

DEMOGRAFIE

De officiële schatting van de bevolking in 2000 was 435.000. Ongeveer 35 tot 40 procent van de bevolking is van Brits-Indiase afkomst (de zogenaamde Hindostani), 30 tot 35 procent is Creools of Afro-Surinamer, 15 procent is van Javaanse afkomst, 10 procent is Maroon (afstammeling van weggelopen slaven), en er zijn zesduizend tot zevenduizend Amerindiërs. Andere minderheden zijn onder meer Chinezen en Libanezen / Syriërs. Sinds 1870 is de bevolking toegenomen, maar met veel fluctuaties. In de jaren zeventig leidde massale emigratie naar Nederland tot een bevolkingsafname; naar schatting 300.000 Surinamers wonen nu in Nederland.

TAALKUNDIGE AANSLUITING

De officiële taal en het medium van instructie is Nederlands, maar er worden een twintigtal talen gesproken. De belangrijkste Creoolse taal en lingua franca is Sranantongo, die zich ontwikkelde op de plantages. Deze werd gesproken tussen meesters en slaven. Sranantongo is een in het Engels gebaseerde Creoolse taal met Afrikaanse, Portugese en Nederlandse elementen. Pogingen om van Sranantongo de officiële taal te maken, stuitten op verzet van de niet-Creoolse bevolking. Andere belangrijke talen zijn Sarnami-Hindustani en Surinaams-Javanen. De Chinezen zijn Hakka-sprekend. De Maroon-talen zijn allemaal in het Engels. Er worden acht Amerindiaanse talen gesproken.

SYMBOLIEK

De belangrijkste symbolen van de “ingebeelde gemeenschap” zijn de nationale vlag, het wapen en het volkslied. De vlag werd onthuld tijdens de onafhankelijkheid. Het bestaat uit banden in groen, wit, rood, wit en groen. Groen is het symbool van vruchtbaarheid, wit van gerechtigheid en vrede, en rood van patriottisme. In het midden van de rode band staat een gele vijfpuntige ster die staat voor nationale eenheid en een ‘gouden toekomst’. De vijf punten verwijzen naar de vijf continenten en de vijf belangrijkste bevolkingsgroepen. Het nationale wapen toont twee indianen met een schild en heeft het motto Justitia-Pietas-Fides (“Justice-Love-Fidelity”). Het linkerdeel van het schild toont een schip; de palmboom aan de rechterkant vertegenwoordigt de toekomst en is het symbool van de rechtvaardige man. Het volkslied is gebaseerd op een laat-negentiende-eeuwse Nederlandse compositie. In de jaren 1950 werd een tekst in Sranantongo toegevoegd. In de eerste regels worden Surinamers aangemoedigd om op te staan omdat Sranangron (de bodem of territorium van Suriname) ze oproept van waar ze ook zijn gekomen. Independence Day heeft zijn betekenis verloren voor veel mensen vanwege de politieke en sociaaleconomische problemen sinds de onafhankelijkheid. De mamio, een lappendeken, wordt vaak gebruikt als een onofficieel symbool van de verschillende bevolkingsgroepen en culturen van Suriname. Het weerspiegelt een gevoel van trots en een geloof in interetnische samenwerking. De potentiële rijkdom en vruchtbaarheid van het land worden vastgelegd in het gezegde: “Als je een stok in de grond steekt, zal deze groeien.”

SURINAAMS ETEN

De Surinaamse keuken In Suriname heb je verschillende bevolkingsgroepen. Zo heb je Hindoestanen, Creolen, Afrikanen, Javanen, Chinezen en Joodse mensen. Javanen komen oorspronkelijk uit Indonesië. In Suriname heb je daardoor verschillende soorten eten bij verschillende bevolkingsgroepen. Zo komt het gerecht Roti bij de Hindoestanen vandaan, Pom komt van de joodse bevolkingsgroep vandaan, Bami van de Chinese bevolkingsgroep, Nasi van de Indonesische bevolkingsgroep en de Creoolse bevolkingsgroep staat bekend om zijn tayer en cassave.

ROTI

Roti is een broodsoort wat van de Hindoestanen vandaan komt. Roti wordt veel gegeten door Surinamers, Indianen en Indonesiërs. Roti wordt vaak gegeten met kip, rund, eend, aardappel, eieren en kousenband. In Suriname en Nederland noemen ze Roti ook wel een pannenkoek. Roti kost vaak ook veel tijd om te bereiden en wordt meestal alleen gegeten als er verjaardagen zijn of als er familie langs komt. Roti is in Suriname tevens een zeer populair gerecht om te eten.

POM

Pom is een ovenschotel uit Suriname. Om Pom te kunnen maken heb je sowieso het ingrediënt pom tayer nodig. Zonder dit ingrediënt is het niet mogelijk om pom te kunnen maken. Vaak zit er door de Pom nog kip, rundvlees en allerlei soorten specerijen. Pom kan je eten met rijst of eventueel op een broodje. Pom wordt vaak gegeten als er bijvoorbeeld familie op bezoek komt, aangezien pom over het algemeen een grote ovenschotel is. Pom is net als Roti een van de meest populaire gerechten die er wordt gegeten in Suriname.

NASI

Nasi is een gerecht wat oorspronkelijk van de Indonesische bevolkingsgroep van Suriname vandaan komt. De nasi goreng in Indonesië is wit en de Surinaamse nasi is bruin. Dit komt door de andere soorten kruiden die er in Suriname worden gebruikt. Surinaamse nasi wordt vaak gegeten met ei of vlees. Soms is er ook een mogelijkheid dat ze Surinaamse nasi maken met moksie metie. Moksi metie is een mix van allerlei soorten vlees die bereidt worden bij de nasi.

BAMI

Surinaamse bami is een gerecht wat oorspronkelijk van de Chinezen vandaan komt. Maar door de vele verschillende bevolkingsgroepen in Suriname is het eigenlijk Surinaams. Surinaamse bami wordt overigens niet heel vaak gegeten bij verjaardagen of familie bezoeken. Meestal eet je Surinaamse bami als je alleen met het gezin thuis bent. Om Surinaamse bami te maken heb je allerlei verschillende soorten ingrediënten nodig. Zo heb je bijvoorbeeld spaghetti, olie, ketjap (zowel zoet als zout), tomatenpuree, selderij, gember en eventueel peper. Het maken van Surinaamse bami kost overigens niet zo veel tijd. Het bereiden van Surinaamse bami kost ongeveer 30 minuten. Om het te kunnen bereiden heb je een grote pan met kokend water en maggiblokjes nodig.

SURINAAMSE PEPER

In Suriname heb je allerlei soorten pepers. Zo heb je de Madame Jeanette, de gele en rode Adjuma en als laatste de Habanero peper. In Suriname is Madame Jeanette enorm populair en wordt dat daar ook het meest gegeten. De Madame Jeanette wordt vaak gegeten door Nasi heen of gepureerd als een soort sausje, om het vervolgens te kunnen mengen.

SURINAAMSE NASI

Nasi is een eenvoudige, goed gekruide rijstschotel die in veel Zuid-Amerikaanse keukens voorkomt. Maar de Surinamers hebben hun eigen speciale manier om het voor te bereiden, waarvan ik zeker weet dat je er net zo van zult genieten als ik. Nasi heeft normaal geen vlees, omdat het meestal een bijgerecht is voor een vleesgerecht.

NASI GORENG RECEPT

(4 personen)

 • 4 kopjes vers gekookte rijst
 • 1 kleine ui, geschild en in dunne reepjes
 • 4 grote teentjes knoflook, gepeld en fijngehakt
 • 1 theelepel. zwarte peper
 • 1 bouillonblokje, kip of groente, geplet
 • 4-6 groene uien, bijgesneden en in stukken gesneden van 2 “-3” lengte
 • 1/2 theel. suiker
 • 1 theelepel. fijngehakte verse galangawortel (of 1 theelepel laos poeder)
 • 3 el. plantaardige olie
 • 2 eetlepels. donkere sojasaus met champignonsmaak
 • 4 grote eieren (optioneel)
 • verse koriander, fijngehakt, voor garnering

BEREIDING

Verhit de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur en voeg de uien toe. Bak 1-2 minuten, voeg dan de knoflook toe, roerend totdat zowel de uien als de knoflook bruin zijn, maar niet verbrand. Voeg de galanga, bouillon, zwarte peper, groene uien en suiker toe, roer nog steeds en kook een paar minuten en voeg dan de sojasaus toe. Zodra de groene uien zacht zijn, voeg je de rijst in de pan en roer en meng alles goed door elkaar. Blijf koken en roeren, voeg indien nodig meer sojasaus toe tot de rijst een gelijkmatige bruine kleur aanneemt. Verlaag het vuur en laat de rijst nog een paar minuten bakken en haal dan de koekenpan uit de brander. Als je je Nasi gaat serveren met het (vaak in de traditie gebruikte) gebakken ei erboven, bak ze dan nu snel, tot de gewenste gaarheid. Om je Nasi Surinaamse stijl te serveren moet je een flinke portie van de rijst op elke serveerschaal te doen, en garneer met wat fijngehakte verse koriander en, als je het gebruikt, leg je een gebakken ei op de top van het voorgerecht.

Vergelijkbare artikelen

Alles over Duitsland

1 jaar geleden

Alles over Schotland

1 jaar geleden